fbpx

Folyamatosan bővül az E410-es lista

Írta: Barna Ferenc - 2021 július 28.

A NÉBIH portálján létrehozott tematikus lapon vezetett, visszavont (etilén-oxid szennyezett E410 adalékanyag tartalom miatt) termékek listája folyamatosan bővül, már 29 készítményt tüntettek fel rajta.

 

Hús
Az E410 adalékanyag tartalom miatt hívnak vissza számos terméket (Fotó: internet)

 

A többség húskészítmények és jégkrémek

Az unió több tagállamában is a megengedettnél magasabb etilén-oxid szennyeződést mutattak ki az E410 adalékanyagban (szentjánoskenyérmag-lisztben). Az EU álláspontja szerint az ilyen tartalmú termékeket ki kell vonni a forgalomból, illetve vissza kell hívni a fogyasztóktól.

Egyes országokban a mezőgazdasági termelésben rovarölő szerként, valamint fertőtlenítésre használják ezt a szert. Mivel hosszútávú, rendszeres fogyasztása megnövelheti egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát (genotoxikus karcinogén), az Európai Unióban az etilén-oxid hatóanyag felhasználása tilos.

 

Fontos a pontos és ellenőrzött információ

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) webes felületén tematikus oldalt hozott létre a nagyszámú visszahívások publikálásához, ezzel biztosítva az érintettek információval történő ellátását.

A felületre azok a Magyarországon forgalomba hozott termékek kerülnek, amelyek esetében bizonyítottan etilén-oxiddal szennyezett adalékanyagot használtak fel.

2021. július 27-én a NÉBIH tematikus oldalán már 29 terméket sorolnak fel, melyek visszahívásáról döntöttek. Három termék jégrém, a többi feldolgozott húsáru.

A témával – fontossága miatt –  már korábban is foglalkoztunk.

 

Forrás: NÉBIH