fbpx

Friss fejlesztésű kenyerek – delikát, sportos és klasszikus

Írta: Csomor Zsolt - 2018 augusztus 26.

Igazi különlegességeket adott a fogyasztóknak a Magyar Pékszövetség 2018-as termékversenye. Idén az innovatív, a teljes kiőrlésű és búzakenyér kategóriákban meghirdetett verseny nyertesei a Mézalmás Rozskenyér, a Hajsza és a Várhegyi Deres nevet kapták.

A Szega Camembert Kft. Mézalmás rozskenyere az innovatív kategóriában bizonyult a legjobbnak: Lusztig Ákos pékmester 70% rozslisztből, 24 órás kovásszal készítette a finomságot méz és almachips hozzáadásával. A kovászos rozskenyér enyhén savanykás íze tökéletes harmóniát alkot a méz és almachips enyhe édességével. Az összhatás se nem igazán édes, se nem savanyú nagyon különleges kenyér, amit az alkotó kifejezetten sültekhez, mártásokhoz, szendvicsnek, és különböző kencék alá ajánl, de jellege miatt lekvárral és mézzel is kiváló.

Habár manapság sok minden szól a kalóriacsökkentésről, azért bőven akadnak helyzetek, amikor valami igazán tartalmasra van szükségünk. Ilyen lehet egy komolyabb hegyi túra, a sportemberek napi többórás edzése, egy hosszabb betegség utáni legyengült állapot, és természetesen a nehéz fizikai munka. Pontosan ilyen embereknek készült a magas energiatartalmú Hajsza névre hallgató kenyér, amellyel a Pedró Pékség Kft. és Takó Zoltán pékmester megnyerték a teljes kiőrlésű kategóriát. A kenyér háromféle teljes kiőrlésű lisztből készül: tönköly, rozs és zab. Az összetevőket 24 órás rozskovász ,,kelt életre”, az összetevők között napraforgó, tökmag és zabpehely is található. A belsejét tekintve kissé nedves, sokáig friss és ropogós bagett formájú kenyér nemcsak a kirándulók legjobb barátja lehet, de sajtokhoz, borok mellé is páratlan élmény.

A búzakenyér kategória idei nyertese a Szent István napi kenyér. A ropogós héjú, 12 órás friss kovásszal készült, Várhegyi Deres névre keresztelt cipót már messziről megismerni egyedi, kalászra emlékeztető metszéséről. A Kurdi Family Pék Kft. remekéhez világosabb és sötétebb búzaliszt mellett 5% kukoricalisztet is adtak. Belseje lyukacsos, tartalmas, közepesen könnyű, világos, de nem hófehér. Bármihez jó szívvel fogyasztható, klasszikus fehér kenyér, amely minden falattal összefoglalja a fogyasztóknak a magyar kenyerek legjobb hagyományait, íz világát és harmóniáját.

A Magyar Pékszövetség által minden évben kiírt termékverseny sajátossága, hogy a kategóriák győztes kenyerei Szent István napja után kaphatók. A versenyen a nevezés feltétele, hogy a termékek nagy és kisüzemi körülmények között egyaránt gyárthatóak, reprodukálhatóak legyenek, és mindenben megfeleljenek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak. A friss fejlesztésekkel a nagyközönség első alkalommal a Magyar Ízek Utcája rendezvénysorozaton találkozhat, augusztus 18-20-án, a Várkert Bazár előtt.

Összeállította: Csomor Zsolt

CÍMKÉK