fbpx

Füvecske, cseppecske: bukott az illegális parlagfű-cucc

Írta: Szerkesztőség - 2019 október 30.

Összesen 10 liternyi illegális parlagfűkészítményt vont ki az élelmiszer-biztonsági hatóság a forgalomból, miután egy Zala megyei vállalkozás sorozatban megszegte a „termékre” vonatkozó előírásokat.

Termék, trükk, tiltás

Az illegális parlagfűkészítményeket forgalmazó élelmiszer-előállítók és webshopok célirányos vizsgálatakor a Nébih ellenőrei tiltott parlagfűkivonatot és a kivonat alapanyagaként szolgáló szárított parlagfüvet találtak egy Zala megyei vállalkozásnál. A cég az első ellenőrzés után még megfogadta a hatósági utasítást, és elindította a Parlagfű+ kivonat visszahívását, de aztán webshopok szúrópróbaszerű ellenőrzésekor kiderült, hogy egy másik, szintén parlagfüvet tartalmazó készítményt is fogalmaz Cseppecske+ néven.

Az újabb helyszíni ellenőrzésen kiderült az is, hogy a vállalkozás a korábbi hatósági intézkedést követően a Cseppecske+ termék gyártmánylapjáról lehagyta a tiltott parlagfű-összetevőt, és nem intézkedett a korábbi gyártásból származó, jogsértő termékek kapcsán. A cég a készítményeket bioboltokban és az interneten árusította, noha a hatályos jogszabályok alapján Európában sem a parlagfű, sem a belőle készült élelmiszerek nem hozhatók forgalomba emberi fogyasztásra szánt termékként. A Nébih ezért a jogsértő termékeket azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, zárolta, és elrendelte a visszahívásukat, emellett több százezer forintos bírság kiszabása várható.

Sejtmérgező

Fontos, hogy a parlagfű és az abból készült élelmiszerek nemhogy nem rendelkeznek forgalomba hozatali engedéllyel Európában – így nálunk sem –, de ráadásul az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet az élelmiszerekben, étrend-kiegészítőkben alkalmazásra nem javasolt növények között tünteti fel a teljes parlagfűnövényt annak citotoxikus (sejtmérgező) hatása miatt.

CÍMKÉK NÉBIHparlagfű