fbpx

Mustang Forte – a legszélesebb hatásspektrum a kétszikű gyomok ellen

Írta: Szerkesztőség - 2018 április 16.
  • Kiemelkedő hatás mezei acat, ragadós galaj, herbicid-toleráns napraforgó, szarkaláb fajok, árvácska fajok, imidazolinon repce árvakelés és parlagfű ellen.
  • Háromszoros hatás, állományban, tarlón és a következő évi kultúrában is pozitív hatással van a gyomosodásra (különösen igaz ez mezei acat esetén).
  • Biztonságos és szelektív minden gabonafélében.
  • Biztonsággal vethető utána őszi káposztarepce és napraforgó.
  • Gyorsabb hatás.

A kezelést követően néhány napon belül már látványosak a tünetek. Szegmensében ezzel a gyorsasággal egyedülálló, mivel a többi készítmény (többségében szulfonil-karbamidok) hatása csak 3-4 hét múlva látható. A készítmény rendkívül széles hatásspektrummal rendelkezik. Az európai kísérleti adatok szerint kb. 250 féle gyom ellen hatékony. Hazánkban a kalászos gabonában előforduló legfontosabb 20 gyomnövény közül 18 ellen jó, vagy kiváló hatékonysággal rendelkezik, és összesen több mint 80 faj ellen hatékony. Csak azért nem mind a 20 ellen, mivel a maradék kettő a nagy széltippan és a tarackbúza egyszikűek.

Balra kezeletlen, jobbra Mustang Fortéval kezelve mezei acattal erősen fertőzött területen Törökszentmiklós 2011.

Különösen mezei acat esetében látványos a hatása, mivel a gyomnövényt gyökerestül irtja. A kezelés nem egy szezonra szól, a készítmény kiváló hatékonyságát három időszakban is megfigyelhetjük:

1. A kalászos gabonák állományában évjárattól függetlenül, betakarításig tökéletes hatékonyságot tapasztalhatunk. Ellentétben a szulfonil-karbamidokkal kezelt területen, ahol gyakran már az állományban jelentős újrahajtást tapasztalhatunk.

2. A Mustang Forte-val kezelt gabona tarlóján mezei acat újrahajtást nem, vagy csak minimális mértékben láthatunk.

3. A következő évben a mezei acat kihajtása jelentősen kisebb mértékű, így megkönnyíti a következő évi kultúra gyomirtását

A Mustang Forte dózisa őszi kalászos gabonában 1,0 l/ha, míg tavaszi gabonákban 0,8 l/ha. A kultúrnövény 2. nóduszos állapotáig felhasználható. II. forgalmi kategóriás készítmény. AKG programokban növényvédelmi mérnök írásbeli javaslatára felhasználható. Jól keverhető más készítményekkel (gombaölő szer, rovarölő szer, levéltrágya, szárszilárdító, stb.)