fbpx

Vietnám rekord mennyiségű fekete-tengeri búzát vásárol

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 30.

Vietnam az elmúlt hónapokban növelte a fekete-tengeri búzaimport mennyiségét a hagyományos ellátási lehetőségeihez képest viszonylag versenyképesebb árak közepette, az eddig lefoglalt mennyiség pedig már meghaladja a régióból az elmúlt 5 évben tapasztalt éves importszintet.

A fekete-tengeri térség árai jók

Az Agricensus úgy értesült, hogy a 2023/24-es gazdasági évben eddig legfeljebb 1 millió tonna, a Fekete-tenger térségéből származó búza importját jelezték Vietnamba az októbertől decemberig tartó időszakban. Ez már meghaladja az ország elmúlt 3 évre jellemző éves behozatalát a régióból, amely a vámadatok szerint évi 562 ezer tonnára rúgott. Ez azért van így, mert a fekete-tengeri régió búzaárai a legversenyképesebbek, és az ázsiai vásárlók – köztük Vietnam – éltek a lehetőséggel, hogy alacsonyabb áron vásároljanak.

Fekete-tengeri kikötő gabonarakodás

Minőségi gondok az orosz búzával, jönnek a többiek

Vietnam egyébként korábban búzaigényének bő felét Ausztráliából elégítette ki, a Fekete-tenger térsége – Oroszország kivételével – nem szerepelt a fő beszállítók listáján. A román, bolgár, ukrán és moldáv búzaimport részesedése együttesen csak a teljes behozatal 8 százalékát érte el. Oroszország Ausztrália mögött a második helyet foglalta el, 8,74%-os részesedéssel a vietnami importpiacon, de az orosz búza minőségi problémái miatt az elmúlt két gazdasági évben a szállított mennyiség jelentősen visszaesett. Tovább erősítette az oroszok visszaszorulását a bőséges termések Ausztráliában, majd az oroszok Ukrajna ellen indított agressziójára válaszul születő világméretű szankciók. Idén még a fekete-tengeri szállítmányok közül még így is az oroszok szállították (325 ezer tonna), a román búza 318 ezer tonnát, az ukrán 240 ezer tonnát tett ki. Azóta a hírek szerint nő az ukrán búza importja Vietnám felé. Mindez azt jelenti, hogy a Fekete-tengerről, az EU-ból, Kanadából és az Egyesült Államokból származó behozatal gördülékenyebben mehet végbe.

Versenyben Dél-Amerikával

Kereskedelmi források szerint a Vietnamba már eljutott búza közül a román eredetű búza jobb minőséget mutatott az orosz vagy az ukrán eredethez képest. Ugyanakkor a kereskedelem állítólag a dél-amerikai eredetű kínálat felé fordul. Ennek oka szintén a viszonylag olcsóbb árak. Ebben sokan arra számítanak, hogy Argentína termelése a következő évben helyreáll a többszörös aszályos évek után, ami tovább mérsékelheti az árakat.