Fuzárium fertőzött gabona tisztítása Cimbria technológiával

Az idei évben szakmai körökben újra reflektorfénybe került a kalászosok és a kukorica gombás fertőzöttsége.

Mit lehet tenni ellene? A küzdelmet már a vetésterület tervezésekor kell elkezdeni. Ezt követő lépés a jó minőségű, csávázott vetőmag felhasználása, illetve a szükség szerinti vegyszeres védekezés.

Cimbria gépekkel végzett tisztítással, osztályozással az élelmiszer- vagy takarmány célú gabona toxin szintje csökkenthető.

A fuzáriummal fertőzött szem eltávolítása a többi mag közül azért nehézkes, mert annak alakja és mérete teljesen megegyezik az ép szemekkel. Keresni kell tehát olyan fizikai jellemzőt, amelyre támaszkodhatunk az osztályozás során. Ilyen paraméter lehet a fajsúly és a szín.

Tudni kell, hogy a fuzáriumos szem a szivacsos magszerkezet miatt némileg könnyebb az egészséges szemnél. Ezt a kis sűrűségbeli különbséget használja ki a CIMBRIA HEID által gyártott fajsúlyszeparátor.

A szeparátor egy összetett felépítésű és működésű berendezés. Ránézésre hasonlatos egy átlósan megdöntött asztallal, ahol alulról levegő áramlik az asztalra kerülő gabona rétegbe. A levegő fluidizálja a maghalmazt, így a könnyű frakció szinte folyik az alsóbb ponton elhelyezett selejtlevezető irányába. Egyúttal az asztal egy excenter hajtás segítségével keresztirányban rezeg, amely az alsóbb rétegekben elhelyezkedő magot ellenkező irányba kényszeríti: a nehézoldali frakció felé. Így lehet külön választani az ép búzát a fuzáriummal fertőzött szemektől. Szeparálni lehet az étkezési búzát a takarmánytól, vagy a takarmány búzát a selejttől.

A fajsúlyszeparátorra vezetett magot először alaposan meg kell rostálni, és ki kell szelelni. Amennyiben idegen anyag, szemét, vagy sok törtszem található a magok között, akkor észrevehetően romlik a feldolgozás minősége, vagy csökken a teljesítmény. A törtszemek felületén könnyebben tapad meg a fuzárium, így a hatékony tisztítással máris egy lépéssel közelebb vagyunk a jó minőségű, egészséges gabonához. A legjobb megoldás a síkrostás tisztítógép. Ilyen rázórosta a CIMBRIA DELTA tisztítógép. Ez a rostagép nem önmagában áll, hanem elkülönülő előszéllel és utószéllel párosul. A hatékony rostálás kulcsa a hosszú löketű-, excenter hajtású rázás. Dobja és keveri is a magot, ellentétben a körhagyó, vagy dobrostákkal. Rendkívül fontos, hogy a rostára vezetés előtt ki tudjuk szelelni a könnyű szemetet a magok közül, ezt a feladatot az ún. előszél végzi. A már megrostált anyagban finomabb beállításokkal végzett légtisztításra is szükség lehet. Az utószéllel végezve javíthatjuk a rostálás végeredményét.

Az osztályozás csúcsa a szín szerinti válogatás. Nézzük meg mit tud a CIMBRIA SEA CHROME színosztályozó gép.

Ha méret, alak, vagy fajsúly szerint már szinte azonos a maghalmaz, a gombás fertőzött szemek arányát ugyan jelentősen csökkentettük, de még további elkülönítésre van lehetőség.

A magfelszínen tapasztalható színelváltozás egyértelmű jele a gombás fertőzésnek. Ugyanakkor a toxin kezdeti megjelenése nem feltétlenül okoz színelváltozást a magfelszínen.

A foltos, fertőzött szemek szeparálása több kihívást is rejt.

– Az elváltozás nem keverhető össze az ép mag valamilyen módosult színváltozatával. Pl a cirmos kukoricaszem első ránézésre hasonlatos lehet a pirossas-barnás gombás fertőzött szemhez, de mégsem szabad selejtnek minősíteni.

– Egy másik kihívás lehet a fertőzött felület mérete. Ha egy gombostű fejének a tizede a folt nagysága, és ez is felderíthető a színosztályozó géppel, az bizonnyal növeli a precíz feldolgozás esélyét.

– Harmadik kihívás lehet, hogy a szabad szemmel nem látható színtartományban van-e már eltérés. A Chrome gép képes látni az infravörös tartományban. Létezik Infra kamera az infravörös tartományhoz, de egy új fejlesztésnek köszönhetően kínálunk ún. InGaAs kamerát amely az infra kamera hullámhossz tartományát is jelentősen felülmúlja.

És végül a legfontosabb tényező még mindig az ember. Bármilyen jók is a gépek, azok működését egy zseniális szoftver fogja össze. A feldolgozás eredményessége a megfelelő beállításokban és a naprakész fejlesztésben is keresendő. Ehhez a CHH Műszaki KFT és a Cimbria biztos hátteret ad.

Nézzük a tényeket: A Cimbria SEA Chrome gép teljes színkép megjelenítésre képes. A magfeldolgozásban működő gépek jelentős hányada csak egy (világos-sötét), vagy két (pl vörös-zöld) színre válogat, a fejlettebb gépek két kevert színre. Ezt szokták megbolondítani gyakran színes megvilágítás alkalmazásával. Ezzel szemben a SEA Chrome ugyan azt a színképet látja, mint az emberi szem. Ezernyi különböző szín értékelhető ki precízen, de nagyon egyszerű módszerrel. A kezelő akár parányi eltérések esetén is eldönti, hogy amit lát az jó anyag vagy sem. Ezt azután ?megmondja a gépnek?, az pedig – kis túlzással – már fel is van programozva.

Minden SEA Chrome gép kérésre felszerelhető infra kamerával, és InGaAS kamerával is. Így a teljes színkép elemzésén túl a géppel láttathatjuk az ember számára láthatatlan hullámhossz tartományt is. Egyedülálló a géppiacon: egy időben, egy gépben, teljes színkép és teljes infra tartomány szerinti összetett színvizsgálat. Ez tényleg páratlan!

A műszaki háttér pedig a CHH Műszaki KFT és a Cimbria SEA oldaláról is teljes biztonságot ad a felhasználónak a gép kiváló munkájához. A gyártó 43 éves tapasztalata a színosztályozó gépek terén, az online gyári számítógépes kapcsolat, a nagy létszámú programozói gárda, és a hazai szervizháttér biztosítja a zavartalan termelést a partnereinknél.

Mi teljes meggyőződéssel valljuk: Tenni kívánunk azért, hogy a magyar mezőgazdasági végtermék magas feldolgozottsággal elnyerje méltó helyét Európában.

A CHH Műszaki KFT készséggel valósítja meg az Önök igényeihez igazodva akár a komplett technológiai sort.

További tanácsért hívjon bennünket bizalommal!

CHH Gépkereskedő, Gyártó és Műszaki Szolgáltató KFT

A hazai Cimbria képviselet.

tf/fax: (+36) 96/ 527-357, mobil. (+36) 30/9475-440,

e-mail: info@chh.hu, honlap: www.chh.hu

Aktuális CHH Cimbria fuzárium gabona kukorica