fbpx

Gabonakutató – kalászosban az élen!

Írta: Szerkesztőség - 2019 augusztus 02.

Széleskörű kalászos fajtaválasztékunkkal hosszú évtizedek óta szolgáljuk a magyar mezőgazdaságot. A gazdálkodói igények folyamatosan meghatározó célokat jelölnek ki számunkra mind a belföldi malom-és takarmányipar, mind a külföldi minőségi elvárások kielégítésére.

Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy a piac a prémiumminőséget nem fizeti meg, ezért a gazdák inkább a magas termőképesség felé fordulnak. Így ma már a magyarországi vetésterület több mint 50%-án bőtermő fajtákat termesztenek.

A Gabonakutató széles választékával alkalmazkodik a piaci igényekhez. Minden célpiacra termelőnek tudunk kínálni megfelelő fajtát. Bőtermő őszi búzáink közül kiemelkedik a középérésű, tar kalászú GK Szilárd, amely elsősorban az intenzív termelők búzája, termése és stabil minősége alapján. Szintén kiemelkedő terméseredményekre képes a középérésű, szálkás kalászú GK Arató, melynek hozama akár 11 tonna is lehet hektáronként.

Azoknak a termelőknek, akiknek a magas terméshozam mellett a kiváló minőség is fontos, a korai éréscsoportba tartozó, szálkás kalászú GK Bakony a legjobb választás. Átlag feletti hozama mellett – a minőségi paraméterei alapján – a prémiumszegmens kiváló fajtája.

A Gabonakutató olyan bőtermő fajtákat is kínál, melyeknek beltartalmi tulajdonságaik is nagyon jók, könnyen elérhető velük az étkezési, vagy akár a javító minőség is. Ilyen például a kiváló bokrosodású fajtánk, a GK Pilis. Nagyon jó malomipari, illetve egyes bélyegekben javító minőséget ad. Termése üzemi kísérletekben a 10 tonnát is megközelítette.

Fajtáink évek óta bizonyítják a köztermesztésben, hogy érdemes termeszteni őket, mert megbízhatóak, kiválóan alkalmazkodnak az eltérő talaj-, éghajlati és termesztéstechnológiai viszonyokhoz, valamint termésmennyiségük évjárattól függetlenül is stabil, kiszámítható. Ebbe a csoportba sorolható a GK Csillag őszi búzánk, amely már több mint egy évtizede tartja pozícióját. Kiváló adaptálódó képességének, kiegyenlített hozamainak, valamint stabil malmi minőségének köszönhetően az egyik legnagyobb érdeklődésnek örvendő fajta.

Őszi búzáink mellett tritikálé fajtáink és durumbúzáink is kiemelkedő pozíciót töltenek be a legelterjedtebb kalászos fajták rangsorában, hasonlóan GK Judy őszi árpánkhoz és GK Impala őszi zabunkhoz.

A tritikálé szegmensben kiemelkedik a kiváló termőképességű, kedvező ásványi anyag- és rosttartalmú GK Szemes, valamint a kimagasló gazdasági teljesítményű GK Maros. A GK Rege szerényebb termesztési körülmények közé ajánlott, kiemelkedő fagy- és télállóságú tritikáléfajtánk.

Az egyedi malomipari igényeket kielégítő durumbúzáink közül a már több mint két évtizede népszerű GK Bétadurt, valamint a ma már jelentős területen termesztésbe vont, jó betegség ellenállósággal, terméspotenciállal, magas fehérje hozammal bíró GK Julidurt ajánljuk.

A termelők körében igen kedvelt a GK Judy őszi árpánk. Kimagasló termőképességgel rendelkező fajta. A középérésű csoportban az egyik legnagyobb terméshozamot elérő kétsoros árpa. Intenzív termőterületeken közel 9 tonnás termésátlag elérésére is képes. Az elismert őszi zab fajták közül legkorábban érik a GK Impala fajtánk. Esszenciális aminosavakban gazdag, fehérjetartalma magas. Alkalmas szenázs és silótakarmány készítésére is.

A folyamatos innováció és nemesítési munka eredménye a GK Fehér tönkölybúza és a GK Arany őszi zab fajtáink.

A GK Fehér egy kimagasló termést adó, jó alkalmazkodóképességű tönkölybúza. Hő-és szárazságtűrése kiváló. Jó gyomelnyomó képessége és gombabetegségek szembeni toleranciája következtében ökológiai gazdaságokban is kiválóan hasznosítható.

Kiváló regenerálódó és bokrosodási képességgel rendelkezik a GK Arany őszi zab fajtánk. Nyersfehérje-tartalma magas, biotermesztésre is alkalmas. Alacsony pelyvaszázaléka miatt humán táplálkozásra is felhasználható.

Fajtáinkról még többet tudhat meg a www.gabonakutato.hu oldalunkon, illetve bármilyen felmerülő kérdéssel keresse területi képviselőnket!

Péterfy Csaba