fbpx

Rézpótlás, csak lombon keresztül!

Írta: Szerkesztőség - 2019 augusztus 02.

Szántóföldi növényeink okszerű tápanyaggazdálkodását nem tudjuk biztosítani csak makro- és mezoelemekkel, hanem szükségünk van a mikroelemekre is.

Az őszi búza réz felvételi dinamikáját alapvetően két intenzív felvételi fázis jellemzi. Az első a bokrosodás időszaka, amikor a búza élete során felvett réz mennyiségének jelentős része felvevődik, a második a virágzás időszaka, amely ugyancsak jelentős mennyiségű réz felvétellel és beépítéssel jár.

Kalászos gabonáink esetében – még a rézzel jól ellátott talajok esetében is – jelentkezhet a rézhiány a gátolt transzportfolyamatok miatt (antagonizmusok). Nagyarányú UAN oldat felhasználásakor ezen kedvezőtlen hatások még erősebben jelentkeznek. A rézpótlásra legoptimálisabb körülményeket akkor tudjuk biztosítani, ha azt az UAN oldattal együttesen alkalmazzuk (Pecznik, 1976). A talaj alacsony vagy magas hőmérséklete, valamint a nem optimális PH-értéke is okozhat tápanyagfelvételi gondokat a növény számára. Ilyen esetben a következő mikroelemek felvétele csökken: Cu, Zn, Mn, Fe.

A növényvédelmi technológiába beillesztett, lombon keresztüli táplálás nagy előnye, hogy a levélre vitt megfelelően formulázott (kelatizált) tápanyagok gyorsan felszívódnak – a mikroelemek hasznosulása jobb a levélen keresztül, mert azok a talajban könnyen lekötődhetnek –, így a réz pótlása, levélen keresztül teljes egészében elvégezhető.

Az őszi időszakban a gyomirtásokkal vagy az UAN oldatos fejtrágyákkal egymenetben mindenképpen indokolt a lombon keresztüli réz pótlása.

A réz szerepe a növényben

A réznek elsődleges funkciója abban áll, hogy pozitív töltése révén kapcsolatba lép az élő szervezetben jelentős kis-, illetve nagyméretű molekulák negatív vagy elektrongazdag részeivel, elsősorban fehérjékkel. A több mint 1.800 ismert enzim közel egyharmada fémiont tartalmaz. A vas után a cink és a réz a legtöbbet tanulmányozott esszenciális elem.

MEGOLDÁS a lombtrágyázás szakértőjétől:

Fitohorm Turbo Réz (ajánlott dózis: 3 liter/ha)

A termékben található speciális és stabil formulációnak köszönhetően nagyon magas rézpótlásra van lehetőségünk. Ez a réz komplex tápanyagként teljes egészében felvehető a növény számára.

Alkalmazásának előnyei:

  • Használatával javul a növény szárazságtűrő képessége.
  • Segíti a bokrosodási csomó kialakulását, stimulálja a kalász differenciálódását.
  • Védi a klorofillt a korai lebomlástól, így nő az asszimilációs teljesítmény.
  • Javul a fotoszintézis és az anyagcsere-folyamatok.
  • UAN oldatokkal keverve is kifejezetten hatékony.
  • Segítségével megelőzhető a növények megdőlése.

www.fitohorm.hu