fbpx

Csúcshozamok repcében Bioalgával, a kalászosokat megvédi gomba ellen

Írta: Szerkesztőség - 2017 március 14.

A Bioalgával kezelt repcék több elágazódással, magasabb becőszámmal reagálnak, ami biztos hozamtöbbletet jelent. A kalászosokat magas hormontermeléssel segíti és védi meg a gombás megbetegedésekkel szemben.

A repce kimondottan tápanyagigényes növény, ezért gazdaságos termeszthetősége nagymértékben a tápanyag-ellátásán múlik. A leromlott talajállapotok miatt a kizárólag talajoldali kiszolgálása megoldhatatlan. Levéltrágyázzuk, de nem mindegy, mit használunk, mert a természeti tényezők változásai rontják a szervetlen anyagok hasznosulását. A Bioalgával élő algákat juttatnak a növényekbe. Az algák folyamatosan rendelkezésre állnak, minden tápanyagot szerves formában magukban hordoznak, biztosítva a növények eltérő tápanyag igényeinek kiszolgálását. Növényi hormonokat is termelnek, reagálnak a növényt ért stresszre. Bioalgával repcében magasabb hozamokat érünk el, kalászosokban a gombás fertőzések kialakulását tudjuk elkerülni. A Prolansys Kft.-től Saidi Réda Tamást kérdeztük a technológiáról.

A Bioalgával kezelt repcék több elágazódással, magasabb becőszámmal reagálnak, ami biztos hozamtöbbletet jelent. A kalászosokat magas hormontermeléssel segíti és védi meg a gombás megbetegedésekkel szemben.

Miben más a Bioalga a levéltrágyákhoz képest?

A mai levéltrágyázási gyakorlat növényenként néhány tápelem kijuttatására összpontosít. A fő tápanyagokon kívül minden esetben adott környezeti hatás határozza meg azt, hogy mely tápanyagokra, mikro-, makro-, mezoelemekre és milyen mennyiségekben van szüksége a növénynek. A betegségekre való fogékonyság is magas, amikor tápanyaghiányos állapot áll fenn. A növények tápanyag-háztartása hiányos, mert nem elég néhány tápanyagra kiélezni az ellátást. Ezzel szemben a Bioalgával egyidőben képesek vagyunk minden tápanyaggal ellátni a növényeket, mindezt szerves formában, elősegítve a teljes hasznosulást. Ráadásul a rendelkezésre állás folyamatos, mivel élő algákat juttatunk be a növényekbe, ezáltal a tenyészidőszak alatt hozzáférhetőek a tápanyagok. Szerves formában az algasejt minden tápanyagot magas koncentrációban magában hordoz, és ellentétben a szervetlen tápanyagokkal, azonnal és teljes értékűen képes azokat a növény felvenni. A mai növénytáplálásban el kell gondolkodni, hogy nem elég a tápanyagokat „odatenni”, gondoskodni kell arról, hogy azok célba is érjenek. Hiányállapotok esetében nagyon korlátozott a kijuttatott anyagok felvehetősége. Mindezek következménye a magasabb költség. A Bioalga azért képes megszüntetni a hiányállapotokat, mert amikor minden elem szervesen rendelkezésre áll, akkor sejtszinten pótoljuk azt, amiből nincs elegendő, ezért minden más szer is jobban tud hasznosulni. Növényi hormonokat is termel, a növényeket ért stressznek megfelelően reagál, segíti a növényt.

A Bioalgával kezelt repcében csúcshozamokat érnek el. Mi ennek az oka?

Igen, példaként említeném meg a Győr-Moson Sopron megyei Újkéren található egyik partnerünket, akinél rossz talajviszonyok között is 200 ha átlagában 4,5 tonna repcét arattak. A legmagasabb hozam, amit addig elértek, csak 3,5 tonna volt. Figyelembe véve a repce stabilan magas eladási árát, a Bioalga alkalmazása már 2 mázsa terméstöbblet esetén profitot termel! Ez esetben viszont a hektáronkénti profit 95.000 Ft felett volt. A repce nagyon gyorsan és jól reagál a Bioalga-kezelésre. A repcében óriási potenciál van, viszont kulcskérdés a megfelelő tápanyagokkal és széles körben való ellátása. Több az elágazódás és magasabb a becőszám. Hetekkel kitolódik a virágzás, így a hozamok megnőnek.

A Bioalgával kezelt repcék több elágazódással, magasabb becőszámmal reagálnak, ami biztos hozamtöbbletet jelent. A kalászosokat magas hormontermeléssel segíti és védi meg a gombás megbetegedésekkel szemben.

További tapasztalat, hogy a kalászosokat megvédi gombabetegségekkel szemben?

A kalászosok érzékenyek a gombára. Évről évre egyre nagyobb problémát jelent a fertőzés veszélye, terméskiesés és minőségromlás a következménye. A Bioalga élő algáinak magas a hormontermelése. Azért fontos ez, mert amikor bejuttatjuk a növényekbe, akkor a növény válik az algák életterévé. Stressz esetén, mint például egy kórokozó „támadása”, az algák erős hormontermeléssel reagálnak, többféle hormont termelnek, amelyek megvédik az állományokat. Évről évre tapasztaljuk, hogy a kalászosok kivédekezik a gombás fertőzéseket, még akkor is, ha a szomszédos táblákban a fertőzés előrehaladott. Mivel élő algákkal dolgozunk, ezért kora tavasszal a növényekbe juttatásukkal a teljes tenyészidőszak alatt biztosítjuk az állományok védelmét. A jelenlévő sok betegség miatt komoly értéket jelent.

Mikor kell kipermetezni?

Szántóföldi permetezővel kell kijuttatni, vízzel bekeverve. Megosztott kezeléseket kell alkalmazni. Repcékre először kora tavasszal, majd virágzás előtt megismételni. Búzák esetében is kora tavasszal majd 3 hét múlva megismételni.

Prolansys Kft.
www.prolansys.hu