fbpx

Kipróbált növényvédelmi megoldások kalászosokban

Írta: Szerkesztőség - 2014 január 22.

„Családi tulajdonban lévő társaságunk 200 hektáron gazdálkodik. Legjelentősebb növényünk az őszi búza, melyből évről-évre 70-80 hektárt vetünk. Számunkra egyaránt fontos a termés mennyisége és jó minősége. Vevőink csak gyommagoktól mentes, egészséges árut hajlandók megvásárolni. Ezért fémzárolt vetőmagot vetünk és mind a tápanyag-ellátásban, mind a növényvédő szerek megválasztásában igyekszünk a búza igényeit a lehető legjobban kielégíteni. A gyomirtást már harmadik éve a Nufarm Mezzo Forte kombinációjával végezzük. A területeinken előforduló gyomok (ebszékfű, sebforrasztó zsombor, ragadós galaj) és az árvakelésű napraforgó elleni hatásával elégedettek vagyunk, és ha az időjárás miatt kicsit megcsúszunk a permetezéssel, az sem okoz problémát. Az idén a Mezzo Forte 200 gyomirtószer-kombinációt a Mystic 250 EC gombaölő szerrel együtt, csomagban vásároltuk meg, így a búza lombvédelmét is kedvezőbb költséggel tudtuk megoldani. Kalászvédelemre már négy éve használjuk a Mystic Pro gombaölő szert, amely a rendkívül csapadékos 2010-es évben is bizonyította kitűnő hatékonyságát.”

Nemes Csaba, Nemes Kft., Székesfehérvár

„Őszi búzát vetettünk 150 hektáron, aminek a gyomirtását az időjárási viszonyok miatt megkésve tudtuk elvégezni. A területen a jellemző T1-es gyomokon kívül aszat és napraforgó árvakelés nehezíti a gabona gyomirtását. A Pikk-Pakk Trio gyomirtó hatása tökéletes volt, a terület teljesen tiszta lett. Az őszi árpát Mezzo Forte 200 kombinációval kezeltük, ami szintén teljes gyommentességet biztosított. A gombabetegségek ellen Mystic Pro gombaölő szert, majd a vetésfehérítők elleni védekezéssel együtt, egy második gombaölő szeres kezelésre szintén Mystic Pro készítményt használtunk. A gabonatáblák tünetmentesek voltak. A vetésfehérítő ellen Kaiso EG 0,2 kg/ha dózisával védekeztünk, amit a kártevő folyamatos betelepülése miatt megismételtünk. A terméskilátások jónak mondhatók.”

Molnár Sándor, Molnár Farm, Pánd

Ahogy 2013-ban, úgy idén is bevált gyomirtó szereket, kipróbált gyomirtási technológiákat ajánlunk a jövedelmező gabonatermesztéshez. Számoljon velünk!

Salamon György

Nufarm Hungária Kft.

www.nufarm.hu