fbpx

Galera* – évek óta stabilan a piacon Ikarus* – a legszélesebb hatásspektrum

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 17.

Ha az őszi káposztarepce magágya megfelelő mennyiségű nedvességet rejt magában, a kelő kultúrnövénnyel együtt a gyomnövények is tömegesen megjelennek.

Gyakori azonban, hogy eső hiányában elsősorban nem a tipikus repcében gyomosító fajok csíráznak először, hanem a T4-es (nyárutói egyévesek) életformájúak. Ez történt 2009 őszén is, amikor országosan olyan csekély mennyiségű csapadék hullott, hogy sok helyen a repce kelése is kérdésesnek bizonyult. A rosszul és ritkán kelő állományokban jelentős mértékben felszaporodtak a libatopfélék, a keserűfű fajok, a csattanó maszlag és a szőrös disznóparéj. A meleg talajokból előbújt a napraforgó árvakelés, a parlagfű és a mezei acat foltok is korán kirajzolódtak a repcetáblákon. Ezek a gyomnövények fagyérzékenyek ugyan, de a tél beálltáig nagy tenyészterületet foglalnak el, csökkentik a talaj tápanyagkészletét, magot érlelhetnek, és kifagyásukat követően helyükre más életformájú gyomfajok léphetnek. A repce tipikus gyomnövényei ezzel szemben később jelentek meg, sőt mint ismeretes, egyes fajok folyamatosan csíráztak (pl. ragadós galaj, pipacs), így az ellenük való védekezésben az időzítésnek volt fontos szerepe. Ilyen körülmények között a posztemergens gyomirtás tűnik a legbiztonságosabbnak, hiszen célzott védekezést tesz lehetővé. Fontos érv a technológia mellett, hogy hektárköltsége jóval 10.000 forint alatt marad.

A Galera kiváló levélherbicid, a csapadékviszonyoktól függetlenül fejti ki hatását. Felhasználása igen rugalmas, hiszen a repce két valódi leveles állapotától használható ősszel, illetve tavasszal egészen a virágbimbók megjelenéséig. A Galera használatakor a hőmérsékleti viszonyokra érdemes odafigyelnünk, 12 ºC felett permetezzünk. A legjobb gyomirtó hatást akkor érhetjük el, ha a kezelést követően az idő melegszik, hiszen a fejlődő gyomnövények a készítmény hatóanyagait ekkor veszik fel a leggyorsabban.

Az Ikarus magában hordozza a Galera tulajdonságait, emellett új hatóanyaga révén rendelkezik némi talajon keresztüli hatással is. A jó hatékonyság érdekében kezeléskor a léghőmérséklet +10 °C fok fölött kell legyen, hiszen fontos a gyomok aktív növekedése. Az Ikarus a T4-es gyomnövények ellen (csattanó maszlag, fehér libatop, varjúmák, fekete üröm, disznóparéjfélék, parlagfű) azok 2-4 leveles állapotában alkalmazható eredményesen. Meleg őszön jó hatékonyságú a fejlettebb egyedek ellen is (1. ábra).

Mindkét készítmény esetében kiváló gyomirtó hatással számolhatunk az alábbi gyomfajok esetében: mezei acat, ebszékfű, orvosi székfű, pipitér fajok, napraforgó árvakelés, parlagfű, keserűfű fajok, keszegsaláta, szerbtövis és csorbóka fajok, a közönséges aggófű és a kék búzavirág. Az Ikarus az alábbi gyomfajok esetében felülmúlja a Galera hatékonyságát: ragadós galaj, pipacs, szőrös disznóparéj, fehér és pokolvar libatop, csattanó maszlag, pásztortáska és sebforrasztó zsombor (2. ábra). A két utóbbi gyomfaj esetében csupán mellékhatásra számíthatunk.

A mezei acat elleni védekezés a gabona előveteményben tűnik a legcélravezetőbbnek. Annak ellenére, hogy kiváló acatölő herbicidek állnak rendelkezésre a gabonafélék gyomirtására (Colombus* EC, Taltos* 450 WG, Mustang Forte* ill. Genius* WG) a gyakori hibás szerválasztás miatt a mezei acat egyre jelentősebb gyomosító tényező az utóveteményben is. Szerencsére az Ikarus és a Galera egyaránt specialistái a fészkesvirágzatú gyomnövényeknek, kiemelkedő hatásúak pl. az évelő mezei acat ellen, hiszen hatóanyagaik nem egyszerűen csak a hajtáscsúcs irányába szállítódnak, hanem a gyökérrendszerbe is eljutnak.

Az Ikarus és a Galera esetében is mindig ügyeljünk a jó permetlé borításra a gyomok levelén. Magas tőszám esetén, túlfejlett állományban a takarásban lévő gyomokon csak részleges hatásra lehet számítani. A Galera és az Ikarus ősszel egyszikű irtóval (Paladin*), rovarölő készítménnyel (Nurelle D*), regulátorral (Folicur Solo1) keverhető úgy, hogy a tankkeverék maximum 4-5 hatóanyagot tartalmazzon. Az Ikarus használatakor az őszi káposztarepce betakarítását követően a kezelt területre ősszel csak kalászos gabona, a következő évben tavaszi kalászos, illetve kukorica vethető. A Galera esetében nincs utóvetemény-korlátozás.

Hoffmann Péter

fejlesztőmérnök

06-30/384-1394

* a Dow AgroSciences LLC védjegye; 1 a Bayer CropScience védjegye

A fent leírtak tájékoztató jellegűek. Felhasználás előtt mindig olvassa el és tartsa be a termékek címkéjén található utasításokat!