fbpx

A repce tovább szomjazik, és ez most nem jó

Írta: Kohout Zoltán - 2020 szeptember 14.

Szinte minden aktuális növényfajtánknak – szántón és kertészetekben – jól jön most a csodaszép és kellemesen meleg indiánnyár. Kivéve a repcét – pedig abban jövőre nagy üzlet lehet.

 

Kukorica, napraforgó: jó a száraz meleg

Mind a napraforgó, mind a kukorica érése, száradása szempontjából kiváló időjárásunk van és lesz a következő napokban. A kukorica a viaszérés fenológiai fázisában már nem igényel esőt, az állományszáradás fázisában járó napraforgónak ugyancsak kedvező a mostani száraz meleg. A még érő gyümölcsök esetében a minőségben számít a szeptemberi nyár, ami kedvez a megfelelő íz- és zamatanyagok kialakulásához, nemkülönben a munkavégzés mechanikai feltételeihez.

 

 

Repce: folytatódik a talajok száradása

A repcét viszont egyre inkább fenyegeti a csapadékhiány. Legutóbb augusztusban, vagyis a vetés idején volt számottevő eső, ami akkor nagyon jól jött az elvetett magnak. Ám a fejlődéshez, a lendületes keléshez immár igencsak időszerű lenne az eső. Csakhogy még a következő 4-5 napban sem lehet számítani jelentősebb mennyiségű csapadékra, ami a fontos olajnövényünk kezdeti fejlődését veszélyeztetheti. Az agrometeorológusok szerint a következő napokban is napos, száraz, csendes idő várható, és bár erősebb szelek nem várhatók, a talaj tovább fog száradni. Némi esőt hozhat a hét második fele – igaz, pár milliméter nem oldja meg a hiányt –, de csapadékosabb időt csak a hónap végére jeleznek előre.

 

 

…pedig nagy üzlet lesz/lenne jövőre

A repce kilátásai most azért is fontosak, mert most ígéretes piaci lehetőségek nyílhatnak a jövő évi termésre. Miután tavaly Európában visszaesett a növény vetésterülete, illetve az aszály csökkentette a termésmennyiséget, egész biztosan megéri az olajnövény termesztése.

Forrás: Horizont Média-archív, OMSZ