fbpx

Baromfipiac: Magyarország újra nyithat!

Írta: Kohout Zoltán - 2020 szeptember 14.

Madárinfluenza: szeptember 14-től megszűnik a szállításokat megelőző kötelező szűrővizsgálat, és bár az újabb járványkitörés elkerülése érdekében a telepeket csak szigorú kontroll mellett lehet újratelepíteni, a hazánkra vonatkozó kedvező státusz elismerésével sorra nyílhatnak újra a harmadik országbeli piacok a magyarországi élő baromfi és baromfitermék-szállítmányok előtt.

 

Feloldás után is zárt helyen!

Ezt nemrég jelentette be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A márciusi járványkitörések után, az utolsó, madárinfluenza miatti területi korlátozást már július 10-én feloldotta az állategészségügyi hatóság. A belföldi és az Európai Unióba történő kiszállítások azóta zavartalanul folyhatnak. A Nébih szerint jelenleg is érvényes a járványvédelmi minimum feltételeket tartalmazó országos főállatorvosi határozat: a baromfikat továbbra is zárt helyen kell etetni, itatni, a takarmányt zárt helyen kell tárolni. Mindezzel a cél csökkenteni a vadmadaraktól való fertőződés lehetőségét.

 

 

Újratelepítés – szigor mellett!

Az érintett gazdaságok újratelepítésére a Baromfi Termék Tanáccsal (BTT) együttműködve új eljárásrend is készült. Az újabb járványkitörés elkerülése érdekében, kizárólag a BTT és az állategészségügyi hatóság által is jóváhagyott telepeken történhet meg az újratelepítés. Az előírást megszegők nemcsak bírságra számíthatnak, hanem az állami kártalanítási rendszerből is kizárják őket.

 

 

Komoly károk

A járvány mérlege meglehetősen szomorú. Március vége és június eleje között – elsősorban Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében – csaknem 270 helyen mutatták ki a magas patogenitású fertőzést. Az intézkedések során 2020-ban több mint 5 millió állatott kellett leölni, és a gazdasági ág szereplői komolyan megsínylették a baromfivész gazdasági következményeit. A járványvédelmi szabályokat betartó, felelősen gazdálkodó tulajdonosoknak állami kártalanítás jár, amelyek több mint 90%-át, 12,6 milliárd forintot már kifizetett a hatóság.

Forrás: Nébih, Horizont Média-archív