fbpx

Géppiac: kevesebbre is többet költöttünk

Írta: Kohout Zoltán - 2019 december 06.

Célszerűbben és innovatívabb szemlélettel vásároltunk idén mezőgazdasági gépeket, mint a korábbi években, amikor nem a szakmai belátás, hanem a pályázati-támogatási lehetőségek orientálták a választást. Bár az őszi-decemberi adatok még nincsenek meg, vélhetően idén is csúcsot dönt a géppiac.

Tovább erősödik a magyarországi mezőgazdaságigép-piac: az értékesítések már a nyár végére meghaladták a 2018-as év hasonló időszakának eredményeit. A 3. negyedév 134 milliárdos teljesítménye 3%-kal volt magasabb a tavalyinál. Ennél is nagyobb mértékben, 10%-kal gyarapodott, és szeptemberig 43 milliárdos eredményt hozott az alkatrész-értékesítési szegmens. Nem kizárt, hogy ha az év végi hónapokban is kitart a vásárlói lendület, akkor az egészéves forgalom jócskán meghaladhatja a 175 milliárdot is.

A gépeladások élén továbbra is a traktorok és a gabonakombájnok állnak – előbbiből 2230 darabot (34%), utóbbiból 220-at (13%) adtak el a gépkereskedők. A géppiac egyébként igen változatos képet mutat: bár összességében kevesebb a darabszám, mint tavaly, az érték magasabb. Például csaknem 50 és 30%-kal kevesebb napraforgó- és kukoricaadaptert, 30%-kal kevesebb bálázógépet adtak át idén a gazdáknak, és kevesebb volt idén a talajművelőgép-vásárlás is, mint 2018-ban. Az is megfigyelhető a kimutatásokból, hogy a piacot a bő 150 gépforgalmazó közül 10 uralja: ők adták el az összes gép/eszköz csaknem 70%-át.

Jó hír ugyanakkor, hogy a ma már jellemzően nem a pályázati-támogatási tematika szabja meg a gépválasztásokat, hanem a hatékony termesztés gépesítési feltételeinek megteremtése. Ezt nagyban segítik a különféle kedvező hitel- és lízinglehetőségek.

CÍMKÉK adapter