fbpx

A CLAAS bemutatja az új JAGUAR 900 sorozatát

Írta: Szerkesztőség - 2016 október 21.

Intelligens technológia a nagyobb teljesítményért és kényelemért

A CLAAS a hosszú évek óta elismert JAGUAR 900 silózó sorozatot továbbfejlesztette, s mostantól számtalan új felszereltségi elemmel kínálja ezeket a modelleket. Többek között ilyen például a fokozatmentes adapter-meghajtás, a még jobb anyagáram, az új hajtásrendszer és a továbbfejlesztett CLAAS AUTO FILL, amelynek segítségével most már fogáskezdéskor is tökéletesen meg lehet tölteni a szállítójárművet.

Hidrosztatikus hajtás automatikusan szabályozza az adapter-hajtás sebességét

A hidrosztatikus, fokozatmentes adapter-meghajtás hatékony erőátvitelt tesz lehetővé különböző fordulatszámokon. Ez különösen akkor előnyös, amikor PICK UP rendfelszedővel vagy ORBIS kukoricaadapterrel dolgozunk. A szecskahossz változtatásakor a rendszer automatikusan módosítja az adapter-hajtás sebességét. Az eredmény egyenletes anyagáram és különösen jó szecskaminőség. Ezen felül a gépkezelő a betakarítási körülmények függvényében bármikor maga is szabályozhatja az adapter-hajtás fordulatszámát.

Hatékony, minden igénynek megfelelő adaptermeghajtás

Továbbra is kérhető régóta ismert állandó fordulatszámú, mechanikus meghajtás. A mechanikus meghajtást most a fokozatmentes meghajtással is kombinálható. Ez a teljesítményfüggő, osztott mechanikus és hidrosztatikus meghajtású változat az állandó fordulatszám melletti nagy erőátvitelről gondoskodik. Ez az erős meghajtás DIRCT DISC direkt-vágóasztal és kukoricacső-törő adapter használatakor biztosít nagy hatékonyságot.

Optimális anyagáram az automatikusan beálló dobfenéknek köszönhetően

Minden új JAGUAR 900 modell optimális anyagáramot biztosít. Ezért többek között az új, hidraulikus állókés-rögzítés felel, amely az állókések eddigieknél sokkal gyorsabb beállítását teszi lehetővé. A beállítási folyamat után az állókést hidraulikusan rögzíti a rendszer, ezért ez megbízhatóan a kívánt pozícióban marad. Ezzel az állandóan magas szecskázási minőség biztosított. Az állókés kezelése megszokott módon, a fülkéből történik.

Az új modellek automatikusan beálló dobfenékkel rendelkeznek. A dobfenék közvetlenül az üllőn és egy további forgásponton van rögzítve, és az állókés beállításánál azzal együtt mozog. Ezáltal a fenéklemez és a szecskázó kések közötti távolság a dobfenék teljes hosszában állandó marad, amely a kések állapotától függetlenül egyenletes anyagáramot eredményez. Mindez csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és a kopást is.

AUTO FILL használata fogáskezdéskor

A CLAAS AUTO FILL automata szállítójármű-töltő rendszerrel a silózás közben minimalizálhatók a veszteségek, illetve használatával mind a silózó, mind a szállítójármű kezelője nagymértékben tehermentesített. A kifúvótornyon egy nagyfelbontású kamera menet közben folyamatosan figyeli a szállítójármű körvonalait, és ehhez, illetve a töltöttségi szinthez igazítja a kifúvás irányát. Újdonság, hogy hátrafelé történő kifúváskor is használható a rendszer, amely fogáskezdéskor és fogásvágásnál tesz nagyon jó szolgálatot. Az AUTO FILL rendszer kibővített funkciója tovább csökkenti a gépkezelők terheltségét.

Új hajtásrendszer

A gépkezelőnek a JAGUAR 900 sorozat modelljeinek új hajtásrendszere is több kényelmet nyújt. Az új hidrosztatikus motor széles fordulatszám-tartományban dolgozik. Így közúti közlekedésnél lehetőség nyílik a nagyon alacsony fordulatszámon történő használatára, amely az üzemanyag-felhasználásra is igen pozitív hatással van. Betakarítás közben a fordulókban pedig az automatikus motorfordulatszám-szabályozás segíti az üzemanyagtakarékos használatot.

Nagy vonóerő és optimális működés

A nagyteljesítményű hajtómű már az első fokozatban is akár 22 km/órás betakarítási sebeséget tesz lehetővé a földeken. Ezen felül minden JAGUAR 900 modell nagyon egyenletes vonóerejével és a hajtás rugalmas működésével tűnik ki, amelyre például emelkedőn történő elinduláskor vagy gyorsulásnál van leginkább szükség. Újdonságként egy differenciálzár teszi lehetővé, hogy még nehéz körülmények között is megfelelő legyen a vonóerő. A differenciálzár igény szerint manuálisan is bekapcsolható, vagy az automatikára is bízhatjuk, hogy kapcsoljon be megcsúszás észlelésekor, azaz szlipnél, vagy kapcsoljon ki egy előre meghatározott mértékű kormányelfordulásnál és 15 km/óra feletti sebességnél. Újdonság minden modellben az automatikus rögzítőfék, amely akkor lép működésbe, amikor a menetkar üresbe kerül.

Minden JAGUAR 900 modellnél elérhető a menetszabályzó rendszer, a CRUISE PILOT.

Újdonságok az adapterek területén

A PICK UP rendfelszedő adapterek a jövőben olyan új opcióval is rendelhetők, amely javítja a talajkövetést. Az ACTIVE CONTOUR funkció lehetővé teszi, hogy az adapter gyorsan alkalmazkodjon a talajegyenetlenségekhez, így csökken a betakarítási veszteség a nagyon dimbes-dombos területeken is. Az ORBIS kukoricaadapter és a PICK UP rendfelszedő adaptereket mostantól egy speciális modullal is fel lehet szerelni. Ezáltal egyetlen felprogramozási folyamattal kiválthatók a későbbi programozási folyamatok, sőt, az üzemórák is külön kerülnek rögzítésre. A változtatható adaptermeghajtással kombinálva a modul felügyeli az adapter helyes beállításait, hogy az bevetésen megbízhatóan működjön.

A CLAAS 2017-től három JAGUAR sorozatot kínál: az ismert JAGUAR 800 sorozatot (496-os típus), a jelenlegi JAGUAR 900 sorozatot (497-es típus), és az új JAGUAR 900 sorozatot (498-as típus).