Bezárás

Gourmet Fesztivál – Középpontban a gulyás

Írta: Szerkesztőség - 2013 április 09.

Budaörs, 2013. április 8., hétfő (MTI) – Az éttermek szinte teljes hazai élmezőnyét felvonultatja a budapesti Millenáris parkban május 30. és június 2. között a Gourmet Fesztivál, amelynek idei kiemelt témája a gulyás lesz.

“A Gourmet Fesztivál mára egyértelműen a legfontosabb olyan hazai csúcsgasztronómiai rendezvénnyé vált, amely széles tömegek számára is elérhető” – mondta a fesztivált harmadik éve szervező Sziget Kft. ügyvezetője a rendezvény hétfői sajtótájékoztatóján.

Gerendai Károly közölte: idén 100 kiállítót várnak, ezek fele a legjobb hazai éttermek közül kerül ki, míg mellettük borászatok, cukrászdák, gourmet boltok termékei lesznek kóstolhatók.

Kiemelte, hogy a résztvevő éttermek jelentős része más esetben nem vállal kitelepülést, így konyháik közvetlen összehasonlítására csak a Gourmet Fesztiválon nyílik lehetőség.

Részben az összekóstolás érdekében most először lesz kiemelt téma a fesztiválon: a gulyást valamilyen formában – például leves, terrine, pörkölt, hab vagy krém – minden résztvevő étterem elkészíti.

“Reméljük, ezzel azokat az érdeklődőket is sikerül megszólítani, akik már elindultak a minőségi ételek felé, de még csak ismerkednek a minőségi alapanyagokkal, gasztronómiával” – jegyezte meg az ügyvezető.

 

 

Gourmet Fesztivál - Középpontban a gulyás

 

Gerendai Károly hozzátette: a mennyiség helyett minden szempontból a minőséget helyezik előtérbe, ezért bíráló bizottság dönt a kiállítókról, és limitált lesz a látogatói létszám is.

 

A hétfői sajtótájékoztatón négy séf mutatta be gulyásvariációit, ezekkel – vagy hasonló kreációkkal – a tervek szerint a Gourmet Fesztivál vendégei is találkozhatnak.

Nyíri Szása (Arany Kaviár) paprika nélkül, vaddisznóhússal, kucsmagombával, turbolyával, zelleres burgonyagombóccal készített gulyáslevest, míg Bíró Lajos (Bock Bisztró) a hagyományosabb vonalat követve sertésoldalasból, rózsaszínre sütött sertésszűzzel főzte meg a fogást.

Jahni László (Kistücsök) háromféle halból (fogas, füstölt harcsa, balatoni nyurgaponty) gondolta újra a gulyáslevest, melyhez halgulyás krémet adott, Bérczi Róbert (Metro Vevőakadémia) pedig konfitált marhapofából borjúlábbal és marhanyelvvel, paprikaextrakttal készítette el a klasszikus magyar ételt.

A fesztivál kiállítói listáján szerepel például a Costes, a Chateau Visz, a La Mareda, az Olimpia, a Pomo d’Oro, a Ráspi és a Viator Apátsági Étterem.

A boros résztvevők között jelen lesz mások mellett a Badacsonyi Kör, a Bock Pince, Gere Attila, a Heimann Birtok, a Kertész Pincészet, a Kovács Nimród Winery, a Kreinbacher Birtok és a Sauska, de képviselteti magát például a Bortársaság, a Divin Porcello sonkabár, a Gerbeaud, a Hegyközi Manufaktúra, a Sarki Fűszeres, a Szega Camembert, a Terra Hungarica és a WineAge Borkereskedés is.

A kiállítók és a programok részletes listája a sziget.hu/gourmetfesztival honlapon érhető el.

 

 

MTI 2013. április 8.