fbpx

GUDMON FARM SHOW

Írta: Szerkesztőség - 2014 november 17.

Idén ősszel 2014. október 3-án került megrendezésre – Soltszentimrén a Gudmon Farmon – az immár hagyományosnak számító Invest gépbemutató show.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba

„Jelentem az Invest él és virul” – kezdte megnyitóját Várkonyi Bence, az Invest Gépkereskedelmi Kft. kereskedelmi vezetője. Az Invest 2002-óta látja el a Case IH magyarországi márkaképviseletét, ez annyiban változott, hogy 1 éve már nem csak ők az egyedüli Magyarországon Case IH értékesítők, ettől függetlenül továbbra is a magyar gazdák minőségi kiszolgálására törekednek. A hazánkban több mint 40 éve jelenlévő Case IH márka erőgépeinek teljes palettája megtalálható az Invest Gépkereskedelmi Kft. kínálatában, mely erőgépekből közel 1000 darab értékesítése az ő érdemük. Igyekeznek a piaci igényekre gyorsan és hatékonyan reagálni, emellett a tökéletes lefedettségre törekednek. A nagyigmándi szerviz és alkatrészközpont mellett több alközpontot is létesített a cég az utóbbi időben, illetve nagy hangsúlyt fektet a mobil alkatrész értékesítésre is.

Tóth Sándor munkagép üzletág vezető ismertetőjéből megtudtuk, hogy tovább bővült az Invest munkagépes palettája, többek között elkezdték a HARDI permetezők értékesítését is. A Kft. 2009 óta foglalkozik a Pöttinger márkával, mely védjegy az indulás óta rendületlenül ível felfelé. Sok elégedett gazda használja ezeket a gépeket. A vásárlói visszajelzések alapján a Pöttinger sikere nem áll meg, a jövőben még több munkagép eladásában reménykedhet az Invest.

Újdonságokból nem volt hiány

Várkonyi Bence rögtön egy premieres erőgépet ismertetett. Az innovatív Case IH CVX traktor sorozatába a Maxxum család is csatlakozott, elkészült a CVX változata, mely 4 hengeres, 100-130 lóerős tartományt ölel fel, és a Puma és a Magnum CVX-nél megszokott kényelmességet, hatásfokot és rugalmasságot kapjuk vissza a Maxxum CVX által is. Nem hiába az Invest legnépszerűbb erőgépe. A nagygazdaságban elvégzi a kisegítő növényápolás munkálatait, míg a kisebb gazdaságokban vezérgépként is működhet. Könnyedén megbirkózik bármilyen feladattal, akár szántóföldi munkavégzésről, akár közúti vontatásról legyen szó: „Indítsa be a CVX-et, és fedezze fel a munka könnyebb oldalát!”

A Gudmon Farmon bemutatott Invest gépek között megtekinthettük a Case IH új irányvonalát megtestesítő PUMA 165CVX erőgépet is, mely a fokozatmentes hajtóművel rendkívül gazdaságos üzemeltetést eredményez.

Végezetül begördült a modern, gazdag felszereltségű Farmall U széria is. Ezek a robusztus és megbízható traktorok arra lettek tervezve, hogy ellássák a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdaságokban felmerülő általános feladatokat, az állattartó gazdaságokban elvégzendő kemény munkát, illetve megfeleljenek a többcélú traktorokkal szemben felállított követelményeknek is.

A munkagépek között is felbukkant egy újdonság, az Európában első szériás Pöttinger Terradisc 3001 Multiline mulcsvetőgép, melyet többek között Hannoverben is díjaztak.

Felépítése: a rövidtárcsa sor mögé (580 mm csipkés tárcsa) egy 590 mm-es átmérőjű gumis tömörítő henger került, és felette egy ráépített vetőgépet helyeztek, ezáltal olyan mulcsvetőgép született meg, ami nem légrásegítéses. A Pöttinger tárcsa különlegessége az aláfogás és az állítószög optimális összjátéka, mely tökéletes behúzást biztosít, így a tárcsalapok talajjal bezárt szöge olyan agresszivitást eredményez, hogy bármilyen talajnál egy menetben is tökéletes munkát végez. A tartókonzolon 2 tárcsa található, ezért nehéz talajokon is jóval stabilabb a munkagép, valamint az ikerkar segítségével nagyfokú aprítást garantál.

Tarlóhántó eszközből sem volt hiány, hisz a gyakorlatban is bemutatásra került egy Pöttinger Synkro 3030-as szántóföldi kultivátor, mellyel a lucernatarlót első menetben sekély műveléssel hántották, majd 27 cm-es mélységben magágykészítőként is vizsgáztatták. Nagy megelégedettséggel nyugtázták munkáját a megjelent gazdák.

A Pöttinger SERVO függesztett váltvaforgató eke munkájáról is megbizonyosodhattak a látogatók. A SERVO eketest formák minden követelményt teljesítenek, a hosszú évek tapasztalata, valamint a gyakorlat bizonyítja az anyag megbízhatóságát és szilárdságát. A gazdálkodók 9 eketípus közül választhatnak a SERVO palettájáról.

A családias hangulatú Invest Gép Show után az 1500 juhot számláló Gudmon Farmon természetesen a birkapörkölté lett a főszerep.

A rendezvényen készült fotók a www.agraragazat.hu galériájában megtekinthetőek.