Gyártók és forgalmazók oldala

Kárt szenvedett gazdák védelme magasfokon

Magyarországon a megközelítőleg 4,5 millió hektár termőterület alig felére kötnek növénybiztosítást, felkészülve a hozamveszteségek nem ritkán húsbavágó pénzügyi következményeire. Ez az arány évek óta javul. A tendencia egyrészt köszönhető annak, hogy továbbra is stabil a biztosítási díjhoz nyújtott támogatási rendszer 5 milliárd forintos háttere, amivel elérhető akár 65%-os díjvisszatérítés is. Másrészt olyan újítások sorával találkozhatunk az agrárbiztosítások piacán, amit az Agrisk szakemberei szállítanak most már mondhatni évről évre.

Abban nagyjából egyeznek a vélemények, hogy manapság már nem elég megkötni egy biztosítást, hiszen a kár bekövetkeztekor is ugyanúgy helyt kell állni, illetve képviselni a gazda érdekeit. Ez a biztosítási szakemberek és a piac felelőssége is egyben. Az Agrisk a legmesszebb menőkig egyetért ezzel a hozzáállással, és emiatt a fejlesztéseinek hangsúlyát is ez adja.

Tapasztalatunk szerint jó néhány gazdatársunk találta volna hasznosnak azt a támogatást, ha a biztosítói kárszemlére már felkészülten tudott volna megérkezni, vagy a kárszemlén egyidejű kárszakértői támogatásban részesülhetett volna. Ezzel adott esetben lényegesen növelte volna az esélyeit arra, hogy korrekt kármegállapítást kaphasson, ami teljesen normális igény. Ez a szakértői segítség jelentősen megváltoztathatja a felek kárról alkotott véleményét, ami százezres vagy akár milliós hozadékot is jelenthet egy ilyen szolgáltatás segítségével. A működése pofonegyszerű. A karszemle.hu weboldalon végezhetünk egy térítési kalkulációt arra, hogy ha bekövetkezne egy káresemény, akkor milyen nagyságrendben kapnánk kártérítést az adott biztosítótól. Az a kár nagyság, amit a gazda gondol a terméskiesésről, egyrészt lehet reális megítélésen alapuló felmérés, de attól eltérő becslés is. Ezt a választ az Agrisk Kárszemle-szolgáltatás keretein belül igényelhető kárszakértő fogja megadni, ami erős támpont lehet a biztosítói kárrendezésben. Ha megtörtént a jégverés vagy lecsapott a vihar, akkor azt a karszemle.hu oldalon jelenthetjük be egy univerzális kárbejelentő-felületen, ezzel megindul a kárszakértői kirendelés folyamata. Ezzel valójában megteremtettük annak a feltételeit, hogy a biztosítás a térítési képességeinek a maximumát nyújthassa.

További újítás a rendszerben, hogy olyan gazdák is élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik a saját tanácsadójukkal intézték a biztosításkötést, ellenben élni szeretnének ezzel a kárszakértői támogatással.

A mai világban az idő az egyik legnagyobb kincs, amivel kénytelenek vagyunk gazdálkodni. Nincs ez másként a mezőgazdaságban sem. Az Agrisk abban is támogatja a gazdát, hogy a lehető legkevesebb költség- és időráfordítással juthasson testreszabott és szakszerű biztosításhoz. Ehhez az agrisk.hu online rendszere biztosítja a technológiát, ami egyre népszerűbb a termelői körökben. A kötési folyamatba épített Kárszimulátor-ral állapíthatjuk meg egy biztosítási konstrukció térítési képességét, tehát nem szolgáltatjuk ki a gazdát annak, hogy csak akkor szembesüljön például az aszálytérítés színvonalával, amikor már nyilvánvaló a kár, és már a kezében érzi a kártérítést, hanem még a szerződés megkötését megelőzően. Ezzel kizárhatjuk a térítés iránti hamis elvárásokat.

Ezért gondoljuk azt, hogy van létjogosultsága a modern online technológiáknak, amelyekkel olyan döntéstámogatást hozunk a gazdáknak agrárbiztosítási témában, amilyet néhány évvel ezelőtt még álmodni sem mertek volna.

Surmann Árpád

agrárbiztosítási szakértő
Agrisk.hu, Karszemle.hu alapító tulajdonos

Tartalom közti banner a cikk végére
no