fbpx

Gyenge, de esélyes a lengyel agrár-biztos

Írta: Kohout Zoltán - 2019 október 28.

Miután anyanyelvén is lehetőséget kapott elképzelései bemutatására, már az EU teljes Mezőgazdasági Bizottságának támogatását megkaphatja – írja egy német agrár-szakfolyóirat.

A lengyel Janusz Wojciechowski mezőgazdaságibiztos-jelölt (Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Bizottság) az első szakbizottsági meghallgatáson elég gyengén muzsikált – írja a német online szaklap –, amely megjegyzi: többen nem találták meggyőzőnek a szereplését. A második meghallgatása jobban sikerült, illetve pozitívan értékelték a személyét illetően, hogy nem terjesztett be saját javaslatokat, hanem a jelenlegi tervezet megtárgyalását szorgalmazza az EU konzultatív és döntéshozói szintjein.

Sajtóhírek szerint Wojciechowski mellett döntően két érv szól: a lengyel biztosjelölt elkötelezettsége az ökológiai gazdálkodás, illetve – nem utolsó sorban a Mercosur-folyamatra tekintettel – az európai mezőgazdasági termelők általában vett támogatása mellett, továbbá támogatni akarja őket, s de megemlítik a dinamikusan fejlődő lengyel mezőgazdaságot is. Sokan azonban az előző két érvet éppen a lengyel jelölt ellen fordítják, nem titkolva, hogy a még hivatalban lévő jelenlegi sbiztos, a brit Phil Hogan sokkal erőteljesebb, befolyásosabb karakter, aki az érdekvédelemben is ígéretesebb, mint a „halvány” lengyel jelölt.

(forrás: topagrar.com, europarl.eu)

 

CÍMKÉK