fbpx

Energetikai megtakarítás purhabos szigeteléssel

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 január 29.

Termény tárolok, állattartó istállóknál, tartályok, raktár csarnokok, de egyéb épületeknél is alkalmazható a költséghatékony poliuretán habszigetelés.

 

Pluimers szórt poliuretán habszigetelés alkalmazása

A szigetelőhab az építőiparban alkalmazott mindenfajta anyaghoz kiválóan tapad (Fotó: Pluimers)

 

A Pluimers szórt poliuretán habszigetelés technológia sajátossága

Hőhíd és hézagmentes felület érhető el és a nehezen hozzáférhető helyek szigetelése is könnyebben megoldható. A hőszigetelés mellet vízszigetelő tulajdonsággal is rendelkezik, így kettő az egyben megoldást nyújt. Megakadályozza a hőmérsékletingadozást, így megfelelő hőmérsékletet biztosít minden területen a megfelelően megválasztott vastagsággal. A szigetelőhab az építőiparban alkalmazott mindenfajta anyaghoz kiválóan tapad. Így a beton felületekhez, cseréphez, palához, téglához, bitumenes lemezekhez, gumilemezekhez, fához, fémekhez, vakolatokhoz.

 

Pluimers szórt poliuretán habszigetelés alkalmazása

Pluimers által használt poliuretán hab hőszigetelő értéke nagyobb (Fotó: Pluimers)

 

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap minden területen az energia megtakarítás. Ezzel Magyarország más országoktól való energiafüggősége csökken. Ezért a különböző, új vagy akár régi épületeknél is fontos szempont a jó szigetelés. A Pluimers által használt poliuretán hab hőszigetelő értéke nagyobb, mint a hagyományos anyagoké kisebb vastagság is elegendő a tervezet hőszigetelési érték eléréséhez.

 

Pluimers szórt poliuretán habszigetelés alkalmazása

 

Pluimers szórt poliuretán habszigetelés alkalmazása

A szükséges vastagságot a hőtechnikai méretezés határozza meg (Fotó: Pluimers)

 

Hogyan működik ez a technológia a gyakorlatban

A poliuretán szigetelőanyagot a két folyékony halmazállapotú alapanyag tökéletes keveredése folyamán kialakuló kémiai reakció hozza létre. A keletkező makro molekuláris szerkezetű hab olyan szigetelőanyag, amelynek az un. hajtógázzal töltött cellái 94%-ban zárt cellák.

A szigetelőanyag szórással kerül a szigetelendő felületre. A szórás több rétegben kerül a felületre, rétegenként 10-15 mm vastagságban. A szükséges vastagságot a hőtechnikai méretezés határozza meg. A szórt szigetelőhab összefüggő, monolitikus szigetelőrendszert képez a szigetelendő felületeken. Nincsenek toldási problémák, a különböző csomópontok egybefüggően, hézagmentesen szigetelhetők, mind vízszintes, mind függőleges felületeken.

 

Pluimers szórt poliuretán habszigetelés alkalmazása

A szigetelőhab tulajdonsága, hogy a páradiffúziót átengedi (Fotó: Pluimers)

 

Páradiffúzióval szembeni viselkedés

A hab fontos tulajdonsága, hogy a páradiffúziót átengedi. A cellák határoló falai mikroporózus szerkezetűek, a nagy vízmolekulákat nem, a páradiffúziót vagyis a vízgőznyomást átengedi. A víz tökéletes szigetelése és a páradiffúzió átengedése –mint különleges, összetett tulajdonság- tette a poliuretán szigetelőhabot fontos és nélkülözhetetlen anyaggá az építőiparban és a technológiai szerelőiparban.

Páradiffúziós ellenállás-tényezője: μpur=100

Poliuretán szigetelőhabbal szigetelt épület belsejéből felszálló pára akadálytalanul távozhat a habon keresztül. A födémszerkezetben nem következik be káros páralecsapódás, a parciális páranyomás sehol sem éri el a kritikus telítési páranyomást. Ez azt jelenti, hogy a poliuretán szigetelőhabbal készült tetők páradiffúziós problémák miatt nem hibásodnak meg.

 

Szerző: Pliumers-H Szigeteléstechnikai Kft.