fbpx

Hagyományteremtés a cél

Írta: Szerkesztőség - 2017 szeptember 29.

A kiskunhalasi székhelyű Bács Gazda-Coop Kft. a Topolyai Mezőgazdasági Iskolával július 21-én közösen tartott burgonya-bemutatóján holland, német, román, francia és ír fajtákkal ismerkedhettek a vajdasági érdeklődők.

A topolyai iskola immár 60 éve működik, 550-600 tanulóval. A környék szinte minden mezőgazdásza innen indult. A tanüzem 111 ha területén többek között 4-5 ha gyümölcs és szőlő, 1.500-2.000 m2 fóliás és üvegházas termelés folyik, valamint sertés-, marha-, juhtenyésztés és méhészet is működik. Fenyvesi Tibor tangazdaság-vezető és Barcsik Márta, a Mezőgazdasági Szakszolgálat képviselőjének köszöntője után Szabó Lajos, a Bács Gazda-Coop Kft. ügyvezetője mutatta be az elsősorban vetőburgonya-kereskedelemmel foglalkozó magyar céget. Az elmúlt 22 évben közel 500 fajtát próbáltak ki a környező országok területén, de folyamatosan keresik azokat az új fajtákat, amik a legnagyobb eredményt hozhatják a termesztődnek. A résztvevődnek Proksza Péter (képünkön), Magyarország egyik burgonya-szaktekintélye mutatta be a tangazdaságban beállított fajtasorokat.

Mi volt a koncepciójuk, a céljuk a helyszín kiválasztásával? – kérdeztem Szabó Lajos ügyvezetőt.

Bár a Vajdaság nem igazán a szerbiai burgonyatermesztés központja, hiszen inkább a közép-szerbiai részen, Čačak környékén vannak nagy, erre alkalmas területek, mi mindenképpen a Vajdaságból kerestünk szerbiai partnert, mivel itt nincsenek nyelvi nehézségek. A tangazdasággal az elmúlt 2 évben igen jó szakmai-baráti kapcsolat alakult ki. Célunk, hogy még a szerb uniós csatlakozás előtt kialakítsuk az itteni kapcsolatokat, ismert legyen a nevünk és az általunk forgalmazott burgonyafajták. Ennek érdekében részt szoktunk venni a szeptemberi Topolya-Expón is.

Kiket hívtak a rendezvényre?

Alapvetően mindig termelődet hívunk, de nagy örömünkre szolgál, hogy az épp gyakorlaton lévő diákok is részt vesznek a bemutatón, hisz az ő tájékoztatásuk hosszú távú befektetés. Ezért szeretnénk őket a burgonya iránti lelkes érdeklődéssel „megfertőzni”.

Mik a távolabbi célok?

Idén második alkalommal szerveztük meg, de szeretnénk hagyományt teremtetni. Az együttműködést az emberi kapcsolatok mozgatják, Tóth Tibor igazgató és a tangazdaság vezetője, Fenyvesi Tibor is nagyon pozitívan áll hozzá. Tervezünk őszi gazdaestéket is, ahol elmondjuk majd a véleményünket a burgonyafajtákról és a burgonyatermesztésről, valamint ajánlunk is különböző fajtákat. Már a mai rendezvényen is kerestek meg termelők, hogy szívesen kipróbálnának kisebb-nagyobb mennyiségeket.

Mely fajták lehetnek népszerűek Szerbiában?

A magyarországi fogyasztói ízléshez hasonlóan itt is színdominancia van a piros fajták iránt, így elsősorban a desirée típusú fajták lesznek, amiket nagyobb területen kipróbálhatnak. Már most sok burgonyát hoznak be a vajdasági termelők a kiskunhalasi telepünkről is, de ugyancsak beszállítunk a Határ Diszkontba, aminek eredményeként szintén megtalálnak bennünket az itteni termelőd. Népszerűek az 50 szemes kiszerelésű csomagok, amikkel különösebb kockázat nélkül kipróbálhatják a fajtáinkat.

Mit láthatunk az itteni bemutatón?

A bemutató-parcellákon 17 fajta tekinthető meg, és hoztunk még 10 fajtát ládában is, amiből 7 fajta a balástyai hajtatási kísérletből származik. Hazánkban komoly részt szeretnénk kapni a Szeged környéki termesztésben részt vevő termelőd vetőgumóval való ellátásából.

A cég szeretettel várja a burgonyatermesztés iránt érdeklődőket októberi 6-7-én a IV. Kiskunhalasi Burgonya Napokon!

Sós Rita