fbpx

Három szennyeződés, amire figyelnünk kell a kocák tejében!

Írta: - 2017 április 26.

A szomatikus sejtszám, az endotoxinok és a mikotoxinok olyan gyakran elfeledett veszélyek a kocák kolosztrumában és tejében, melyek negatívan hathatnak a malacokra.

(Thomas Weiland, Termékmenedzser, BIOMIN GmbH)

A kocatej egyedülálló táplálékforrás a malacok életének első napjaiban, és fő tápanyagforrás a szoptatási időszakban is. A tej és a kolosztrum élettani előnyei: gazdag energiában (lipidek, laktóz) és fehérjékben, könnyen emészthető, immunitást ad, valamint védelmet biztosít a nyálkahártyának. Az előnyei ellenére, a koca teje több veszélyt is hordozhat a malacok számára. Az újszülött malacok hasmenéses szindrómájának (NNPDS) több országban való megjelenése arra utal, hogy ezek a veszélyek is nagyobb figyelmet érdemelnek.

A szomatikus sejtszám

A szomatikus sejtszám (SCC) a szarvasmarhák tejének egyik legfőbb minőségi paramétere, amely a gyulladásos folyamatok jelenlétével összhangban változik. Szarvasmarhákban és sertésekben egyaránt a szomatikus sejtszámmal fejezik ki az állat általános egészségi állapotát, a bélrendszer és a tőgy állapotát, valamint a tejelválasztás folyamatát.

Sajnos a kocák tejének szomatikus sejtszám vizsgálata nagyon korlátozott és az eredmények jelentős eltérést mutatnak. A kolosztrumban 2-3×106 sejt/ml és a kocatejben 5×105 sejt/ml vagy magasabb érték teljesen normális. Az ellés utáni első héten a szomatikus sejtszám 10 százalékkal visszaesik, és ez stabilan így marad. Nemrég vizsgálták a szomatikus sejtszám hatását a malacok testsúlyára, és megállapították, hogy jelentős fordított korreláció áll fenn közöttük. A szomatikus sejtszám vizsgálata különösen indokolt az újszülött malacokra gyakorolt negatív hatása miatt.

Endotoxinok

Az endotoxinok hőstabil lipopoliszaharidok (LPS), jellemzően a Gram-negatív baktériumok külső membránján találhatóak meg (pl. E. coli, Salmonella), és akkor szabadulnak fel, amikor a baktérium elpusztul a gazdatestben. A sertések folyamatosan ki vannak téve az endotoxinoknak a környezetben és a béltraktusban. Amint a lipopoliszaharidokok bekerülnek a véráramba, lázat, hidegrázást, sokkot, alacsony fehérvérsejt-számot és számos szervi tünetet okozhatnak. Az endotoxinok befolyásolhatják az MMA szindróma előfordulását, valamint akut légúti stressz szindrómát okozhatnak. A lipopoliszaharidok növelik a sertések érzékenységét a dezoxinivalenollal (DON) szemben is, amely a legjelentősebb mikotoxin, és a hányás és hasmenés mellett súlyos immunszupressziót is okozhat a sertésekben.

A LPS tartalom az emberi fogyasztásra szánt hőkezelt tej minőségi paramétere, maximális értéke 400 EU/ml. A mai napig kevés kutatás irányult a kolosztrum és kocatej endotoxin szennyeződésére és ennek a malacok fejlődésére gyakorolt hatására, ám Shreeve és társai tanulmánya (1970) arról számol be, hogy az E. coli baktérium kivonattal immunizált kocák malacai hiperérzékenyek lettek a különböző endotoxinokkal szemben.

Aflatoxinok

Az aflatoxinok a természetben előforduló mikotoxinok, amelyeket penészgombák (Aspergillus flavus és Apergillus parasiticus) termelnek, a tejipar számára okozzák a legnagyobb gondot. Az aflatoxin B1 a tudomány jelen állása szerint a legerősebb karcinogén hatású ismert természetes vegyület. Az aflatoxin M1 az aflatoxin B1 természetes metabolitja, a tejbe történő átjutás aránya 1-6%. Az aflatoxin M1 koncentrációjára vonatkozóan az EU 0.05 μg/kg, az Egyesült Államok pedig 0.5 μg/kg felső küszöbértéket állapított meg. Amennyiben a tejben az aflatoxin M1 szintje ezt meghaladja, ki kell vonni a forgalomból.

A fiatal malacok és vemhes kocák gyakrabban érintettek, mint más korú sertések. Az aflatoxin általános hatásai a lassú növekedés, elégtelen tápanyagfelvétel és gyenge immunválasz, de a májkárosodás, vesegyulladás vagy belső vérzés szintén tipikus jellemzője. Az aflatoxinok szopós malacokra gyakorolt hatása a mai napig nem vizsgált terület.

A fenyegető veszélyek kezelése

Tekintettel a malacokra leselkedő veszélyek összetett mivoltára, amelyek egyrészt megfelelően dokumentált kockázatokból és kevésbé kutatott potenciális veszélyekből állnak, tanácsos az elővigyázatosság. Léteznek olyan lépések, amiket bevetve a sertéstartók csökkenteni tudják a „szomatikus sejtszám – endotoxinok – mikotoxinok” triójának veszélyeit. A biológiai biztonság és a megfelelő mikotoxin kockázatkezelés, beleértve az endotoxinok kontrollját, nagyon fontos.

A korszerű mikotoxin-megkötő és -deaktiváló anyagok segíthetnek abban, hogy az endotoxin kockázatot kontrollálni tudjuk. Az EU-ban egyedüliként regisztrált toxinellenes készítmény, a Mycofix® bizonyítottan képes megkötni az endotoxinokat, valamint elbontani az immunszupresszív DON-t. Saját vizsgálataink bizonyították, hogy a kocák takarmányában használt növényi kiegészítővel, a DIGESTAROM® -mal növelhetjük a kocák teljesítménymutatóit, javíthatjuk a kocatej mennyiségét és minőségét, valamint csökkenthetjük a szomatikus sejtszámot a fialás körüli időszakban.

Remélhetőleg ezen vizsgálati módszerek és további kutatások birtokában a sertéságazatnak több és jobb tejet adó kocája lesz, amely egészségesebb és jobb termelési eredményeket elérő malacokat eredményez.

BIOMIN Magyarország Kft.
2040 Budaörs, Budapesti út. 55/a,
Tel: +36 23 703 016
[email protected]
www.biomin.hu