fbpx

Hatalmas érdeklődés övezte a Phylazonit szakmai bemutatóját

Írta: Szerkesztőség - 2018 szeptember 21.

Idén augusztusban két helyszínen Polgárdiban és Zagyvaszántón rendezték meg a Phylazonit technológiai bemutatóját, ahol a szakmai információkat gyakorlati bemutatóval támasztották alá. A gépshow-t az AXIÁL Kft.-vel karöltve valósították meg. Az augusztus 9-i zagyvaszántói állomáson az Agrárágazat szaklap is képviselte magát.

Az esemény egyértelmű üzenete, hogy a Phylazonit természetes talajoltó készítményeinek kijuttatáshoz elengedhetetlen a megfelelő gépválasztás, emellett a talajbaktérium-készítmények hatékonyságának egyik sarkalatos pontja a megfelelő módon történő kijuttatás. A Phylazonit csapata nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a gazdálkodó a legoptimálisabb- és a saját gépére alkalmas kijuttató egységet kapjon. A gyakorlati bemutatón bebizonyosodott, hogy a Phyller kijuttató szerkezet – a vetőgéptől a kultivátorig – bármilyen géptípusra adaptálható. − Most először szerveztünk ilyen jellegű rendezvényt. Szeretnénk bemutatni a termelőknek a baktériumkészítmények hatékony bedolgozását. Igyekeztünk olyan, kicsit provokatív témákat is érinteni, melyek rávilágítanak arra, hogy valamelyest változtatni kellene a gazdálkodói szemléleten is. Például jobban kellene figyelni a költségekre, többet kellene foglalkozni a talajjal, és nem biztos, hogy mindig azon kellene csak gondolkodni, hogy területet növeljek, és 20 tonnás kukoricát állítsak elő, nem nézve az önköltséget. Kompletten kellene megvizsgálni, hogy mennyiért gazdálkodunk, mit állítunk elő, és végül, hogy a profitunk mennyi lesz – nyilatkozta Bálint András, az Agrova Kft. kereskedelmi igazgatója.

Szabó Gábor az AXIÁL Kft. gépüzletág termékmenedzsere

Az agronómia és a műszaki vonal szorosan összefügg az szántóföldön. A talaj oldalát a Phylazonit erősíti, mi pedig a gépes oldalt képviseljük. A mai rendezvény egy nagyobb előrelépés, hiszen a két cég komplett technológiája a gyakorlatban is látható lesz, illetve megmutatjuk, hogy milyen újdonságok várhatóak a közeljövőben. Például nagyobb előrelépés volt a szántóföldi kultivátorok szegmensben és a gabona-vetéstechnológiában is, ahol az új fejlesztés lehetővé teszi az alacsony tőszámú vetést, ezt a szántóföldön a Horsch Pronto DC vetőgéppel prezentáljuk. A Terrano kultivátorcsaládnál pedig két meglévő típust vált ki majd egy újítás, ahol természetesen – az elődök előnyeit megőrizve – további innovációkkal felszerelve jön ki az új konstrukció, mely Terrano GX névre fog hallgatni.

Összefogásban

Az Agrova Kft.-nek a kijuttatók beszerzés kapcsán közel 8-10 éves kapcsolata van az AXIÁL Kft.-vel, a gépes együttműködést 2 éve kezdték el. Mivel a baktériumok leghatékonyabb bedolgozása tarlóbontásnál szántóföldi kultivátorral lehetséges, keresni kellett egy megfelelő kultivátort, itt jött képbe a Horsch Terrano FX. − Ez a gép végez olyan eredményes forgató munkát, mellyel, sokkal hatékonyabb lesz a szárbontás és a feltáródás. Több kultivátort is teszteltünk, de végül az AXIÁL Kft.-nél találtuk meg azt a palettát, amivel a legjobban tudunk együttdolgozni − mondta Bálint András. A komplett technológia a megfelelő agrotechnikával együtt jelenti a szakmaiságot, ezt hivatott megmutatni a Phylazonit rendezvénye, mely technológia fontos lépése a talajvédő- és tápláló művelés, és a termékek kijuttatásának a precizitása. A nyár legmelegebb napján is nagyszámú gazdálkodó volt kíváncsi a szakmai napra, ezért minden bizonnyal hagyományteremtő rendezvénysorozat indult útjára.

Kalmár Nárcisz

Felvételeink: https://agraragazat.hu/galeriak