fbpx

Hatalmas mennyiségű burgonya halmozódott fel Belgiumban

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 22.

A ropogós sültburgonya nemzeti „streedfood” étel Belgiumban. A koronavírus-járvány miatt azonban az utcai árusok bezártak, a rendezvények elmaradtak, így már mintegy 750 ezer tonna fogyasztásra váró burgonya halmozódott fel. A termelők az étel otthoni fogyasztására biztatják a lakosságot.

Kép forrása: Syngenta

Romain Cools, a burgonyatermelők szervezetének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a legnagyobb belga exportágazat szereplőit érzékenyen érinti a koronavírusból fakadó válság. Jelenleg mintegy 750 ezer tonna burgonya halmozódott fel a raktárakban a drasztikusan csökkenő megrendelések miatt. Sokat segítene, ha mindenki hetente kétszer enne sültburgonyát, tette hozzá Cools.

A szektor mélyrepülését okozza, hogy március közepe óta zárva tartanak az éttermek és a piacok. Sok tavaszi fesztivál is elmaradt, ahol tonnaszámra fogyasztották a belgák nemzeti ételét, a ropogósra sült burgonyát. Ezen kívül csökkent a burgonya nemzetközi kereskedelme is, olvasható Syngenta Magyarország Blogján.

Belgium a világ egyik legnagyobb burgonyatermék-exportőre, beleértve a fagyasztott chipset is. Évente több mint 1,5 millió tonnát exportálnak a világ 100 országába. Az egyik termelő cég most például hetente 25 tonna burgonyát szállít a Flandria élelmiszerbankjaiba olyan termékeket, amik egyébként tönkre mennének. A burgonyaválság egy francia térséget, Hauts-de-France régiót is érinti, ahol közel félmillió tonna burgonya vesztegel a raktárakban.