fbpx

Hatalmas potenciál rejlik a kertészetben

Írta: Csomor Zsolt - 2020 március 06.

A magyar kertészeti ágazatban nagyon komoly fejlődési lehetőség rejlik, teljesítőképességének évek óta csak a 30-40 százalékát éri el. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – a stratégiai partner szakmai szervezetekkel közösen – nagy erőkkel dolgozik a fejlődést hátráltató tényezők kezelésén.

A NAK Kertészeti és Beszállítóipari Osztálya Dunaharasztiban ülésezett. Dr. Mártonffy Béla, az osztály elnöke elmondta, hogy az agrárkamara az elmúlt időszakban górcső alá vette a működési és adózási rendszert, s feltárta annak hátulütőit. Kidolgozott egy javaslatot, ami többek közt a „családi mezőgazdasági vállalkozás” működési forma bevezetését tartalmazza. A NAK – a szakmai szereplőkkel egyetértésben – támogatja, hogy hosszabb távon csökkenjen a kertészeti termékek áfája, ami jelentős lendületet adhatna az ágazatnak. A köztestület minden lehetséges eszközzel elő kívánja segíteni az ágazat szereplői technológiai és technikai lemaradásának leküzdését, a precíziós gazdálkodás által nyújtott lehetőségek megismerését és elterjedését, ami a fokozott munkaerőhiányban is előremutató segítség lehet, ahogy a mezőgazdasági közmunkaprogramok észszerűbb mederbe terelése is.

Szükséges az öntözés fejlesztése is, ami terén jelentős lépések történnek, és komoly kormányzati figyelmet és forrásokat kap. Érdemes lenne a kertészeti tevékenységre igénybe vett mintegy 300 ezer hektár terület gyakorlatilag egészének öntözését megoldani, hogy versenyképes legyen az ágazat. Emellett nagyon fontos a növényvédelmi szerek engedélyezésének rugalmasabbá, gyorsabbá tétele, mivel egy-egy újabb kártevő megjelenése hatalmas károkat okozhat, olvasható a NAK sajtóközleményében.