fbpx

Hatékony megoldások a HARDI ködképzőin

Írta: Szerkesztőség - 2011 július 11.

Az elmúlt években megfigyelhető kimagasló értékesítés, már nemcsak a szántóföldi, hanem az ültetvényes permetezők terén is tapasztalható.

A HARDI Spanyolországban gyártott ültetvényes permetezői is bizonyítottak minőség tekintetében, hiszen ezen berendezések is számos olyan elemet tartalmaznak, melyeket a szántóföldi gépeknél már megismerhettünk.

A tartály kialakítása minden esetben polietilén alapanyagú, mely vegyület rendkívül jól ellenáll a vegyi anyagoknak és a fizikai behatásoknak, a poliészter tartályokkal ellentétben nem törik, még akkor sem, ha a permetező felborulna.

A permetező lelke a ködképzők esetében is a szivattyú.

A régi korok dugattyús szivattyúit felváltotta a már megszokott membrán szivattyú, mely rendkívül megbízható munkát végez.

A rendszer energiatakarékos, hiszen a teljesítményt figyelembe véve maximum 20 bar nyomást tud biztosítani a folyadékrendszernek, a régi 60 bar nyomással szemben.

Ha belegondolunk, hogy a permetszer kijuttatása nem a szivattyú, hanem a levegő feladata, úgy ez a szivattyú teljesítménye még soknak is mondható.

Az új típusú szivattyú ön zsírzó, szárazon futásra képes és rendkívül ellenálló membránokat tartalmaz vegyszerrel szemben egy öntöttvas házban, mely a fizikai behatásoktól nyújt maximális védelmet.

 

A légszállítást figyelembe véve is speciális kialakítás jellemzi a Hardi termékeit.

Az aerodimaikai specialisták által kifejlesztett rendszer az axiál ventilátorok és a belső váz kialakításának köszönhetően 50-50%-os légmegoszlást biztosít mindkét oldalon.

 

Az Arrow és Mercury esetében rendelhető XF90-es ventilátor teljesítménye 120.000 m3/óra, mely a hagyományos ültetvényekben is jól alkalmazható a 10 m-es munkamagasságnak köszönhetően.

 

A radiál ventilátorok összteljesítmény tekintetében elmaradnak az axiál változatoktól, de sokkal koncentráltabb a levegő útja az irányított légcsövek használata miatt, mint ahogy ez az újfajta, rendkívül flexibilis E20-as keret esetében is látszik, így a lefedettség kifogástalannak mondható.

A fúvókák is differenciáltak, alapvetően két típust különböztethetünk meg: az axiál permetezőknél is alkalmazott hidropneumatikus, ahol a csőben kerülnek elhelyezésre a fúvókák, valamint a pneumatikus, ahol a folyadék egy terelőlappal találkozik, és csak a levegő hatására történik meg a porlasztás.

 

 

Az IKR Zrt., mint a Hardi permetezők magyarországi kizárólagos forgalmazója, sok szeretettel várja az érdeklődőket az áprilisban megrendezésre kerülő Ködképzős Nyílt Napokon, ahol gyakorlati bemutató és a gyártó képviselői által megtartott előadás keretein belül ismerhetik meg még jobban a permetezők felépítését, technológiai jellemzőit és munkaképességét.

A program állomásai között szerepel Szerencs, Szekszárd és Zalaegerszeg, ahol mind az Axiál, mind a radiál ventilátoros típusok is bemutatásra kerülnek.

Részletes információt az IKR weblapján találhatnak.

 

Schober Gyula