fbpx

Havi Mezőgazdasági Árelemző – 2017 május

Írta: - 2017 május 05.

Hírek

Műtrágya:

A márciusi gyengülések után április elején enyhe erősödést lehetett tapasztalni karbamidfronton, ami a legjobban követett áru. Annak ellenére, hogy a fekete-tengeri árak ugyan még nem változtak, mi több a román vagy horvát kikötőkben még csökkentek is, a többi kikötőkben már 2-5 dolláros erősödésekről lehetett hallani. A román-horvát kikötői árak átlagosan 225 dolláros szint körül mozogtak április elején szemben a korábbi 230-as szintekkel. Ezeken a helyeken kívül mind az arab országoknál, mind Kínában, Dél-Amerikában, Észak-Amerikában nőttek az árak.

A nyersolaj ára márciusi gyengülés után, amikor is hordónként 48 dollár alá süllyedt hamar visszatért április elején az 53 dolláros szintekhez. Ez kihat egy idő után a gázárakra is, ami természetesen az ammónia árát is erősítheti. Április elején azonban ez utóbbi még nem történt meg, az ammónianitrát-árak inkább tovább gyengültek a piacokon. A fekete-tengeri árak április elején még közel 20 dolláros gyengülést produkáltak. Ez megegyezett a balti árakkal is, azaz elsősorban az orosz áruk próbálták nagyobb térnyerést elérni az exportpiacokon. A nyugat-európai árak is mutattak némi csökkenést, de ott inkább néhány dolláros mérséklésről lehetett hírt hallani. Egyelőre úgy néz ki, hogy az európai nitrogénárak nem követik le a világ többi tájékán érezhető kínálati fennakadásokat, így a piaci árak mérsékeltebbek, gyengébbek Európában. A piac most kivár, hogy vajon melyik irányba tud tovább lendülni. Sok minden fog függeni újfent nagyobb tenderektől, vajon az indiaiak is vásárlásba kezdenek-e, vagy kivárnak.

Az előző cikkünkben elemzett piaci olló tovább nyílt a legnagyobb foszforgyártó OCP-csoport és a világ többi része között. Az elmúlt időszakban a már korábban is magasra állított árait tartották a marokkóiak, míg a világ más részein inkább az esés, az árak csökkenése volt jellemző. A piaci árak alacsonyabbak lettek mind az öbölben, mind az orosz piacról származó áruk esetében. Ez igaz volt DAP-ra, MAP-ra is. Április elején közel 10-15 dollárral estek március végéhez képest a fekete-tengeri, illetve balti árak. Az alapanyagok közül, mint azt már láthattuk a nitrogén esetében, az orosz Ammónium-nitrát csökkent, és nagymértékben csökkentek a foszforsav-árak is. Egyes elemzői jelentések közel 60 dolláros csökkenésekről számolnak be a nyugat-európai fronton. Egyedül a kén ára emelkedett a március végén regisztrált szintekhez képest.

Az európai MOP- vagy kálisóárak márciusban enyhén erősödtek, és elérték a tonnánkénti 250 eurós szinteket. Április elején ez a szint stagnálni látszódott az elemzők véleménye alapján. Európához hasonlóan Dél-Amerikában szintén erősödik a kálisó ára. Ezek a keresletre vezethetőek vissza. Egyes kereskedők erősödő trendekről számolnak be Európában is. A félhivatalos adatok alapján a tavalyi éves termelés bő 2%-kal csökkent az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva. Így 63 millió tonna körül alakult az éves eredmény, amiből közel 48 millió exportra került. Nagy csökkenést lehetett tapasztalni SOP-fronton. Itt 10% körüli esésről adtak számot. A SOP-gyártás így a MOP-termelés 11%-ának felelt meg a 2016-os évben. A Nyugat-Európai keresletnek is köszönhetően egyelőre stabilan, inkább erősödésre utalva tartják magukat az árak.

Gabona:

Az Európában irányadó Párizsi Árutőzsde malmi búza kötéseinek árszintje gyakorlatilag március eleje óta folyamatosan csökken (1. ábra). Technikailag megmaradt továbbra is a rés, aminek esélye van arra, hogy betöltésre kerüljön 173,5 eurós árszinten. Mindennek ellenére a piac, ahogyan azt előző számunkban kifejtettük igen pozitív fejleményeket nyugtázott, aminek az eredményeképpen az áresés tovább folytatódott április hónap közepéig is, a cikkünk leadásának időpontjáig. A piacokon a befektetői tőke további áresésekre számít kiindulva a felvett pozícióikon. Úgymond’ „short”-olták magukat, azaz eladtak nagy mennyiségben búzát és kukoricát az árutőzsdéken annak fejében, hogy a későbbiekben visszavásárolják őket, amikor az ár már alacsonyabb lesz. A folyamatos esés ennek is betudható volt, hogy gyakorlatilag átpozícionálta a tőke magát és nagymennyiségben adták el a pozícióikat. Mint már említettük korábban is, az úgynevezett „spekuláns” tőke jelenléte nem káros, amennyiben a likviditásról beszélünk. A hátránya az, hogy egy-egy hírt nagyobb mértékben kapnak fel, és ennek következtében a kilengések mértéke, a volatilitás nagymértékű. Azonban amiért a piac megfordult, az nem a tőkének köszönhető, hanem az adott termék kínálat-keresleti együtthatóinak. Mint egy hónapja megírtuk, a piacon nőtt a termelés, a kínálati oldal, nőtt a készletek nagysága, ami arra engedett következtetni, hogy csökkenni fog az ár. Az északi földtekén közelít az új aratás időpontja is, ahogy egyre közelebb kerül a nyár, úgy egyre inkább csökken az esélye a meglepetéseknek is. Persze „a májusi eső aranyat ér” közmondás továbbra is tartja magát, azaz egy esetleges hosszan tartó száraz idő okozhat problémát, ami a csökkenést nemcsak megállítaná, hanem feltehetően erősödésbe csapna át, főleg annak tudatában is, hogy nagy a befektetői tőke kitettsége.

Az amerikai búzaexport szárnyal az elemzői adatok alapján, ami arra enged következtetni, hogy relatíve olcsó a többi áruhoz képest. Ez az európai árakra negatív hatással lehet, amennyiben az exportot az unió növelni szeretné.

1. ábra A májusi lejáratú malmi búza jegyzésének alakulása a Párizsi Árutőzsdén, forrás: barchart.com

1. ábra A májusi lejáratú malmi búza jegyzésének alakulása a Párizsi Árutőzsdén, forrás: barchart.com

A kukorica a nemzetközileg irányadó Chicago-i Árutőzsdén hasonlóan csökkenő tendenciát mutatott cikkünk leadásának időpontjáig (2. ábra). Hasonló irányt mutatott az európai árutőzsde is. A Párizsi Árutőzsdén (3. ábra) a kukorica lekövette a Chicago-i Árutőzsdét. A kettő között a különbség a tőke más-más mértékű befolyásolását mutatja az árakban. A Párizsi Árutőzsde kukoricaszekciója korántsem olyan likvid, mint a párjáé Chicagóban. Azonban az irányzat, a trendek megegyeznek a két grafikonon. A búzával ellentétben a kukoricapiacon az lehet a kérdés az elkövetkező hónapban, hogy vajon nem túl olcsó-e a kukorica ára annak ellenére, hogy az északi féltekén még egyelőre el sem ültették a terményt. A dél-amerikai hírek azonban egyelőre jók, az ottani terméskilátások, eddigi adatok kedvezőek. Azonban a világ fizikai piacán egyelőre az áru nem elérhető, így továbbra is erős a kereslet az északi félteke kukoricakészleteire, ami esetlegesen gátat szabhat a további nagymértékű esésnek. Az időjárásfaktor továbbra is jelentős befolyással bírhat ezen a piacon is.

2. ábra A májusi lejáratú kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása a Chicago-i Árutőzsdén, forrás: barchart.com

2. ábra A májusi lejáratú kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása a Chicago-i Árutőzsdén, forrás: barchart.com

3. ábra A júniusi lejáratú kukorica áralakulása a Párizsi Árutőzsdén, forrás: barchart.com

3. ábra A júniusi lejáratú kukorica áralakulása a Párizsi Árutőzsdén, forrás: barchart.com

Takarmány:

Az irányadó Chicago-i Árutőzsdén a szójadaraárak folyamatosan csökkentek az elmúlt időszakban (4. ábra). Gyakorlatilag a 355 dolláros szintről 310 dollár alá estek be, ami amerikai tonnára vonatkozik, azaz metrikus tonna szintjén az esés mértéke közel 50 dollár volt. Mint ismeretes, a váltószám 1,10231, azaz a metrikus tonnát ennyivel kell elosztani ahhoz, hogy az amerikai tonnát megkapjuk, vagy fordítva, az amerikai tonnát ennyivel kell szorozni ahhoz, hogy megkapjuk az értéket metrikus tonnában. A szójakomplexum, azaz a szójadara és az abból sajtolás útján nyert két társterméke, az olaj és a dara nagy nyomás alá került, miután a dél-amerikai aratás igen előrehaladott állapotban van. Még nem zárult le az aratás, de az átlagos 78 helyett 85%-os szinten van. Ennek az eredményeképpen a dél-amerikai árak erősebben csökkentek, ami azt jelenti, hogy a dél-amerikai bázis nagyobb mértékű csökkenése versenyképtelenebbé tette az észak-amerikai árut a nemzetközi kereskedelemben. A bázis az árkülönbség a fizikai, valós ár között és az iránymutató árutőzsdei ár között. A bázist mindenhol mérik, Dél-Amerikában, a new orleans-i öbölben, illetve beszélhetünk bázisról dunai kikötői paritáson is, illetve szlovén kikötői, vagy rotterdami, constantai paritásokon. A verseny miatt csökkenésnek indult a szója komplex ára is az árutőzsdén. Mindezek ellenére a fizikai piacon még mindig nagy a kereslet az amerikai áru iránt, hiszen a dél-amerikai még nem elérhető, de a heti jelentésekből az exportmértéke csökkenést mutat.

Hasonló képet mutat Európában a repcemag ára is. Március óta a 425 euró feletti ár mára 395-re redukálódott, azaz tonnánként 30 eurót vesztett az árból. Ez szintén igaz globális szinten is, a tengerentúlon is csökken a kanadai vetélytárs értéke.

A fizikai piacon a szójadara ára cikkünk leadásának idején április hónapra 363 dollár környéken mozgott kilónként FCA Koper paritáson. Gyakorlatilag hasonló árszinten lehetett kötni júniusig is a mennyiségeket. Július decemberi szállításokat 370 dollár alatt lehetett megvásárolni. Március elején ezek az árszintek még 30 dollárral magasabbak voltak.

4. ábra A májusi lejáratú szójadara árutőzsdei kötéseinek alakulása, forrás: barchart.com

4. ábra A májusi lejáratú szójadara árutőzsdei kötéseinek alakulása, forrás: barchart.com

A vitamin fronton továbberősödésről lehet hallani C-vitaminfronton. Vannak, akik már kilónkénti 15-20 dolláros árakról is beszélnek. Az új gyártók piacra lépése feltehetően csak 2018 második felén várható, ami annyit jelent, hogy egyelőre nem lesz enyhülés az árban. Az E-vitamin ára takarmányfronton azonban továbbra is gyenge lábakon áll. A többi vitamin kevert képet mutat, általában azonban elmondható, hogy inkább enyhe emelkedés jellemzi a piacot és ez várható az idei évre, köszönhető a kínai környezetvédelmi programnak, ami miatt sorra zárnak be gyárakat, termelő egységeket.

Végtermék:

Az európai sertéshúsárak az elmúlt hónap folyamán tovább erősödtek. Ez köszönhető volt annak is, hogy a kereslet folyamatosan erős maradt, míg a kínálati oldalon változás nem történt. Ez várható is volt azok után, hogy átlagosan az egész unióban csökkent az állatlétszám. A keresletet a folyamatos export kielégítése miatt tartós. Az ázsiai országok jó felvevő piacnak számítanak. Németországban az árak meghaladtak a kilónkénti 1,63 eurót (vágott súlyban). Összehasonlítva ezt az árat a 7. heti árral jelentős az eltérés, hiszen akkor még 1,47 eurót fizettek egy kilogrammért. Ez közel 50 forintos eltérést mutat pár hét leforgása alatt. A húsvéti ünnepek miatt az árak feltehetően nem mozdulnak ki ebből az irányból, a kereslet egyelőre erősnek tűnik, míg a kínálati oldalon továbbra sincs előrelépés.

A hazai piacon hasonlóan emelkedett a vágósertés termelői ára. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai alapján a januárban 219.193 sertést vágtak, 475,04 forintos átlagár mellett. Márciusban ez az adat már 259.333 darab vágásra növekedett, míg a hasított-melegsúlyban mért átlagár enyhén nőtt kilónkénti 286,39 forintra.

Hazai sertésfronton már januárban elkezdett részidőben működni az új mohácsi vágóhíd, ami még január 10-én megkapta működési engedélyét. Az azóta eltelt időszakban még nem futott fel az üzemelés, még távol van az egymillió sertés vágását elérő maximum éves kapacitásától, de egyes elemzőktől már most lehetett vészjósló híreket hallani arról, hogy a kínai tulajdonba került Smithfield (2 évvel ezelőtt vásárolták fel a világ legnagyobb sertéshús termelőjét a kínai befektetők), illetve egyéb kínai érdekeltségek komoly versenyhelyzet elé helyezik majd az üzemet, ami nem lesz hasznos a befektetés megtérülését tekintve. Az érdekesség ebben az, hogy amennyiben a többi környékbeli üzem nyereségesen el tudja látni a kínai igényeket – elvégre az elsődleges piac Kína, a világ legnagyobb sertéshús fogyasztója –, akkor épp az ellenkezője igazolódhat be, azaz abban az esetben a többi magyar fél is képes lesz versenyképes környezetet, árat biztosítani, ami növelheti az esélyt arra, hogy a hazai populáció nagysága újfent növekedő pályára álljon. Amennyiben nem lenne versenyképes az itt termelt áru, úgy a kínaiak sem fektettek volna be. A sertésprogram eddig marketingre költött részét esetleg érdemes lenne átgondolni, és új rendszert kidolgozva az exportot segíteni. Ennek növelésével el lehet jutni az egyedszám növeléséhez.

Húsvét közeledtével újfent erősödésre lehet számítani bárányfronton is. Amíg a karácsonyi árak általában a legmagasabbak egy adott évben, addig a legnagyobb kereslet húsvétkor jelentkezik. Ennek figyelembe vételével is növekszik az ár. Idén januárban a karácsonyi lecsengés után 6800 darab bárányt értékesítettek Magyarországon. Az átlagár 772,19 forint volt az AKI jelentése alapján. Februárban már 10.389 darabról beszélhettünk, míg márciusra már 31.741 darabra nőtt a kereslet. Az átlagár a januári ár után közel 708 forintra gyengült februárra, de márciusban már átlagosan 750 forint felett fizettek a termelőknek egy kilogramm élő bárány után.

Valuta:

Már szinte megszokottan írhatjuk, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa továbbra is 0,9%-on hagyta a jegybanki kamatláb mértékét. Ez immár lassan egy éve, 2016. május 25-e óta ezen a szinten áll. A legutóbbi kamat-meghatározó ülésen, 2017. március 28-án változatlan szinten tartották mind a betéti, mind a hitelkamatlábakat is. Az ülés után az indoklás szerint továbbra is vannak kiaknázatlan bővülési lehetőségek, amik a tavalyi visszaesés után idén realizálódnak majd. A várható infláció 2018 első felében éri majd el a kívánatos szintet. Ezzel azt is kifejtették a sorok között, hogy feltehetően továbbra sem fognak emelni a kamatláb mértékén, legalább is feltehetően 2018 második feléig nem. Nyilván vannak szituációk, amikor megváltozhat a mostani vélemény, de a mai elemzések alapján ez lehet a terv. Azt azonban szintén nem lehet kizárni, hogy amennyiben a kiaknázatlan lehetőségek mégsem valósulnak meg a megfelelő ütemben, és nem bővül a gazdaság az elvárt mértékben, akkor esetleg további csökkentésekről lehet-e beszélni. Általánosságban a jegybank kommunikációjának a célja az infláció helyes szintjének beállítása. Amennyiben az infláció emelkedése csökkenne, vagy megfordulna, úgy szinte bizonyos, hogy hozzányúlnak majd a kamatláb emeléséhez.

Nemzetközi viszonylatban a dollár feltehetően tovább folytatja majd a kamatemelési programját, míg egyelőre az unió jegybankja, az EKB továbbra is lazább monetáris politikát kénytelen folytatni. A dollár a kezdeti botladozások után március 28-a óta újfent az erősödés útjára lépett az euróval szemben. Március 28-án még közel 1,09 amerikai dollárt fizették egy euróért, míg a cikkünk leadásának határidején ez már az 1,06-os értéket közelítette.

Az elmúlt időszakban a Cseh Központi Bank elengedte a korona értékét, azaz megszüntették az intervenciós határokat, nem fogják ezentúl az euróhoz viszonyítani a korona szintjét. Erre sok befektető várt már, hiszen újabb valutát találhattak, amit úgynevezett menekülő valutaként jegyezhetnek. Hazánkra nézve már sajnálatos tény, hogy az egykoron éllovas Magyarország mára milyen mértékben leszakadt a cseh gazdaságtól, hiszen míg hazánkban találhatók lassan az unió legszegényebb régiói, addig a csehek egyre feljebb kerültek. A hír hallatán a korona közel 2%-os erősödést produkált az euró ellenében, míg a magyar fizetőeszközzel szemben közel 3%-ot erősödött. Ebből is látszik, hogy mára már nem szükséges, hogy a közép európai térség valutái együtt mozogjanak, hiszen amíg a cseh korona erősödik az euróhoz képest, addig a forint romlik.

Tömösi Attila