fbpx

Havi Mezőgazdasági Árelemző

Írta: Szerkesztőség - 2011 április 26.

Műtrágya: Az ammónium nitrát értékesítési ára 80.000 forint lett tonnánként a Péti Nitrogénműveknél. Ez csökkenést jelentett márciusra februárral szemben. A kereslet a műtrágyákra azonban még mindig elenyésző. Egyes vélemények szerint az idei tavaszi szezon később kezdődik a belvíz miatt, de feltehetően tovább tart a megszokottnál és nem április végén, hanem inkább május közepén, végén ér majd véget.

A MAP/DAP árak emelkedtek a hónapban. A Záhonyi DAF-os nagykereskedői árak 680 dollárt is elérték. Ez egyrészről érzékelhető a hazai árakban is, de másfelől a forint hó végi erősödése és a dollár gyengülése kompenzálta a forint alapú erősödés jelentős részét. A záhonyi készletek továbbra sem jelentősek. Az áremelkedés elsődleges oka a Mediterrán térség lázongásai. Az a térség jelentős foszfor készletekkel rendelkezik, így a háború, a felkelések a foszforsav gyártásban kieséseket okoztak, ami kihatott a világ kereslet kínálatára és így az árakra is.

A Kálisó ára Záhonyban további 20 euróval erősödött március hónapban. Februárra a granulált nagykereskedelmi ára vámoltan gépkocsira rakva 350 euró lett.

A 3×15-ös árak március hónapban nem mutattak nagy eltéréseket és változásokat, hiszen míg csökkentek a nitrogén árak, úgy nőttek a foszfor és kálium árak. Végbement a Peremartoni Fertelizers Kft. tulajdonosi szerkezetében a változás és a cégbírósági bejegyzések szerint az új tulajdonos az Ost-Chem Venture ltd., egy ciprusi bejegyzésű off shore cég.

Gabona:

Az USDA március 31-i gyorsjelentése szerint a kukorica átmenő készleteit 15%-kal csökkentette az USA-ban. A hír hallatán már április 1-én megugrottak a gabona jegyzések árai a Chicago-i Árutőzsdén. Másnap aztán a szója, búza korrigálta magát, de a kukorica tovább erősödött és közel azonos árral rendelkezik, mint a búza. Az idei szezonban a kukorica a leggyengébb láncszem, így erősen befolyásolhatja a többi gabona árát és keresleti faktorait is.

Magyarországon márciusban a kukorica ára csökkenő tendenciát mutatott. Egyes cégek már 53.500 forintos FOB dunai árakkal kereskedtek. Az amerikai hírek hallatán azonban a magyar árutőzsde is emelkedést produkált április 1-én. Akik még nem döntötték el, mit vetnek az idén, azoknak érdemes átgondolni és megfontolni, hogy a világon a kukorica kereslet kínálata a legtörékenyebb, ami akár folyamatos magas, vagy emelkedő árakat is eredményezhet.

A hazai kereskedelemből az árpa, ó termésű napraforgó és repce szinte teljesen eltűnt a márciusra. Így a táblázatban lévő árak nem erős kereskedelmi adatok alapján születtek.

Az új termésű gabona árak a hónapban szintén változtak. Kukoricát 43.000-ért, búzát 48.000-ért, napraforgó magot 120.000-ért, míg repce magot 115.000-ért lehetett kötni.

Gabona (országos átlag)

2010. április

2011. február

2011. március

Búza

28.000 Ft/t

75.000 Ft/t

75.000 Ft/t

Árpa

27.000 Ft/t

57.000 Ft/t

54.000 Ft/t

Kukorica

29.000 Ft/t

58.000 Ft/t

55.000 Ft/t

Napraforgó

80.000 Ft/t

140.000 Ft/t

140.000 Ft/t

Repce

76.000 Ft/t

140.000 Ft/t

140.000 Ft/

Takarmány:

A szója ára csökkent a hónapban, a dollár szintén csökkent, ami lenyomta a szójadara beszállított árát. A dél-amerikai adatok továbbra is kedvező képet mutatnak. A többi dara szintén csökkent a hónapban, ami olcsóbb fehérjét eredményezett a takarmányok számára.

Az MCP ára március hónapban érdekesen alakult Magyarországon. Míg világ szinten a foszforsav ára az egekbe szökött az észak-afrikai országok problémái miatt, mi több ellátási problémákat is okozott, úgy a hazai árakban ez nem tükröződött olyan erősen. Pontosabban a hazai ár a nemzetközi trendeket figyelembe véve 600-650 euró kellene legyen, de a litván Lifosa cég június végéig 510 euróban fixálta árait a magyar és román piacokra. Ezzel tulajdonképpen kiszorítani látszik a többi gyártó és kereskedő cégeket. A kérdés, hogy mennyi ideig tudja majd ezen árait fenntartani. Valóban 100 euróval olcsóbb lesz a piacnál, ahol alapanyag ellátási gondok vannak? A foszforsavért két iparág harcol a legnagyobb mértékben, a műtrágya és az MCP gyártás. A kialakult tradíciók szerint, és azért is, mert a gyártók sok esetben mindkét iparágban képviselik magukat hiány esetén a műtrágya gyártást preferálják. Mi lehet a megoldás akkor a hazai takarmány piacon? Az egyik kézenfekvő az ár alapján, hogy meg kell venni attól, aki ár alatt biztosan szállít, míg a másik a DCP behozatala, ami nem foszforsav alapú. Igaz, annak az ára is tükrözni fogja a világpiaci trendeket.

Takarmány

2010. április

2011. február

2011. március

Szójadara

46%-os, brazil,

Gépkocsira rakva

dunai kikötőben

92.000 Ft/t

100.000 Ft/t

94.000 Ft/t

Napraforgódara

Országos átlag

31.500 Ft/t

70.000 Ft/t

56.000 Ft/t

Repcedara

Országos átlag

31.500 Ft/t

75.000 Ft/t

58.000 Ft/t

MCP

EUR, leszállítva

405 EUR/t

500 EUR/t

515 EUR/t

Végtermék:

Jön a húsvéti szezon a bárányok számára. Minden évben ez az időszak adja a legnagyobb mennyiségű keresletet és persze a hozzá tartozó hazai kínálatot is. Az árak így feltehetően magasan maradnak a múlt havi áremelkedés után is, sőt az éves átlagokat nézve még további erősödés várható. Egyébként nagy átlagban elmondható, hogy a húsok árai kisebb pozitív korrekción mentek át, ami időszerű volt a magas takarmányipari árak alapján. Ez persze nem jelenti azt, hogy elegendően magas árszintek alakultak volna ki, hiszen többek között a sertéstenyésztőknek továbbra is igen alacsony felvásárlási árakkal kell szembenézniük. A kormány igyekszik a kialakult helyzetre gyógyírt találni különböző megoldásokkal. Rövid távon átcsoportosításokat szeretne végrehajtani az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) II-es tengelyére szánt pénzekből, az agrár-környezetgazdálkodás támogatására szánt keretből, hogy az így felszabadított összegeket forrásként a gazdálkodók számára biztosítsa. Hosszabb távon felmerült a gabonavásárlás ötlete is, hogy betárolással olcsó gabonát tud majd biztosítani az állattartó gazdák számára. Reményeik szerint ez nem lesz árfelhajtó jelenség a hazai piacon, sőt kommunikációjuk szerint ezzel árcsökkenést érnek majd el. A realitásokat és a kereskedelem törvényeit nézve ezzel persze lehetne vitázni, de amíg kiforratlan gondolatokról van szó, addig meg kell várni a végeredményt.

Végtermék

2010. április

2011. február

Csirke

Vágóbaromfi havi termelői ár

210 Ft/kg

239 Ft/kg

Pulyka

Vágóbaromfi havi termelői ár

305 Ft/kg

337 Ft/kg

Kacsa

Vágóbaromfi havi termelői ár

251 Ft/kg

277 Ft/kg

Sertés

Termelői ár hasított meleghúsban

328 Ft/kg

357 Ft/kg

Bárány

Az élőbárány termelői ára

654 Ft/kg

720 Ft/kg

Szarvasmarha

Vágótehén ára hasított meleghúsban

463 Ft/kg

520 Ft/kg

Vágóüsző ára hasított meleghúsban

485 Ft/kg

543 Ft/kg

Fiatal bika ára hasított meleghúsban

634 Ft/kg

741 Ft/kg

Tej

Nyerstej havi termelői átlagára

68 Ft/l

83,89 Ft/l

Tojás

18,58 Ft/db

15,44 Ft/db

Valuta:

A jegybanki alapkamatot 6%-on tartotta a Magyar Nemzeti Bank, és egyelőre nem hallani semmilyen véleményt ennek megváltoztatására. A forint az euróval szemben március hónap utolsó napjaira erősödésnek indult és áttörte a 270-es lélektani határt. A következő hónap során várhatóan 265 és 270 között mozog majd nemzeti valutánk, ami annak köszönhető, hogy hazánk nemzetközi megítélésében erősödött a bizalom, ami fakadhat a kormányzat terveiből, illetve a folyó fizetési mérleg többletéből is. Ez megmutatkozik a sikeres kötvénykibocsátásokban is.

Hazai valutánknak gyengítő hatást jelenleg az euró várható kamatemelkedése jelenthet. A dollár viszont – pont ezért is – tovább gyengülhet az euróval szemben.

Valuta

2010. április

2011. február

2011. március

EUR/HUF

265,44

271,18

270,73

USD/HUF

197,66

198,67

193,16

Időszaki áttekintés:

Az európai broiler termelés az elmúlt években folyamatosan fejlődött a 27 tagú unióban. A tavalyi évben átlagosan több mint 700.000 tonnát állítottak elő és az emelkedő trend az idei szezonban is előreláthatólag folytatódik. Szezonalitás tekintetében elmondható, hogy az elmúlt években rendre két gyenge hónapot lehetett uniós szinten megfigyelni, januárt és áprilist, de ezekben a hónapoknak is szinte évről évre nőttek a termelési adatok. A magas gabona és élelmiszeripari árak nemhogy csökkentették volna a keresletet, hanem inkább növelték. Az indok egyértelmű, az igény ilyenkor mutatkozik meg igazán az olcsóbban előállítható csirkehúsra a drága marhahússal szemben.

A broiler ágazatnak a magas élelmiszerárak tulajdonképpen segítségére vannak. Miután az átlagosnál magasabb árak az idei szezonban is előreláthatóan folytatódnak, így jó esély van arra, hogy a termelés tovább nő. A magas alapanyagárak persze meg kell mutatkozzanak az árban is. A következő ábrán látható, hogy miként alakultak az Unió átlagárai heti lebontásban az elmúlt évek során.

A 2008-cal összehasonlítva, amikor szintén magas alapanyagárakkal kellett az iparágnak szembesülnie, az idei év eleje magasabb árakat hozott európai szinten. Amennyiben az idei szezont a 2008-as évvel mérjük össze, úgy reménykedni lehet abban, hogy az árak a szezon folyamán tovább emelkednek. Azt is látni kell persze, hogy egy erős hazai valuta nem kedvez a forint alapú áraknak, de ebben az esetben nemcsak a broilerek árát csökkenti a gyengébb euró, hanem az alapanyagok árát is, hiszen ilyenkor a szójadarához is olcsóbban lehet hozzájutni és a gabonák árát is lefele korrigálja az erősebb forint.