fbpx

MÉG TALÁN NEM KÉSŐ!

Írta: Szerkesztőség - 2011 április 26.

Ne csak beszéljünk, hanem tegyünk is a megújuló energiaforrások fejlesztéséért, mert megújulni az energiafűz ültetvény is csak akkor képes, ha legalább egyszer elültetik.

Ha mindenki teszi a dolgát és nem arra vár, hogy az egyre nagyobb, a sorozatos csalódások és pénzügyi veszteségek miatt kevésbé művelt területeken a gyalogakác és gyomnövény legyen az úr, akkor előbb utóbb szebbnél-szebb ültetvényeink lehetnek a talajadottságoknak legjobban megfelelő nyárból, akácból vagy a több célra alkalmas energiafűzből.

A magyar mezőgazdaságban több cég és magánszemély kezdett el hatalmas lelkesedéssel foglalkozni a megújuló energiák különböző változataival, de nem túl sokan a fásszárú energia növényekkel.

A Salixterm Kft. hat éve foglalkozik az energiafűzzel, nagy hangsúlyt fektetve a jogtiszta szaporítóanyagok előállítására.

A szaporítóanyagok előállítása mellett nagyon sok energiát fordítottunk arra, hogy az egyszerű termelőktől, a nagy területeken gazdálkodókig és a mezőgazdaságot irányító hatóságokig mindenkivel megismertessük az energiafűz jellemzőit és tulajdonságait, de sajnos még mindég nem úgy kezelik ezt a növényt, ahogyan azt Európa számos országában már természetes.

Szomorú tény, hogy hamarabb kezdtük az energiafűzzel való foglalkozást, mint Románia, a Salixterm Kft. ültette az első ültetvényeket Csíkszereda mellett, és ma már előrébb vannak a beültetett területek nagyságában, mint mi és jelenleg is több száz hektár ültetésére hívták a cégünket.

Az energiafűz széles körben felhasználható rendkívül gazdaságosan előállítható olyan növény, amely értékes új alternatívát jelenthet a mezőgazdaságban és az alternatív energia felhasználás területén. A több évtizedes kutatások bebizonyították, hogy az energiacélra kifejlesztett fűz egy speciális növény, melyet nem szabad a fűzfával általánosítani.

Érdemes megjegyezni, hogy:

Minden fűz fűz, de nem minden fűz energiafűz!!!

A magyar mezőgazdaság termelési struktúrájában fontos helye lehet ennek a növénynek, mert ha ugyan úgy segítenék integrációs termelési rendszerekkel, mint a többi mezőgazdasági növényt akkor nagyon sok jelenleg kihasználatlan, vagy veszélyeztetett területen gyarapodhatna a megújuló energiát és egyéb energiahordozó piaci terméket is biztosító növény, az energiafűz.

Ennek elősegítése érdekében ajánljuk, hogy aki a Salixterm Kft-től rendeli meg a szaporítóanyagot és már az ajánlatkéréshez mellékeli az alábbi tájékoztatót annak egy forintot elengedünk a szaporítóanyag árából amely kb 15.000,- forintot jelent hektáronként.

Bokodi László