fbpx

Havi mezőgazdasági árelemző

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 06.

Műtrágya

A nemzetközi karbamidárak május második felében kisebb emelkedés után június elejére stabilizálódtak. Vannak jelek, melyek szerint ez csak ideiglenes lehet, noha Brazíliában enyhült a kereslet, de Indiában hamarosan új tendert írnak ki. Egyelőre ezt a tenderkiírást elnapolták, ami miatt is megállhatott májusi mélypont utáni erősödés. Az elnapolásnak egyszerű fizikai okai vannak, a kikötők tele vannak áruval, a DAP és urea szállítmányok miatt egyelőre nem tudnak új árut vásárolni. Feltehetően azonban június végén már kiírják az új karbamidtendert. Gyakorlatilag a brazil és az indiai keresletkiesések miatt csökkentek a nemzetközi árak, de ezeken felül volt még jel arra, hogy nem mindenhol építették be ezeket a piaci híreket az árazásokba. A júniusi kínálat már szűkös, vannak régiók, ahol már csak júliusi szállításokra adnak el árut. A júliusi szállítások azonban még vevőket keresnek. Ez mondjuk nem támasztja alá azokat a várakozásokat, hogy tovább emelkednek majd az árak június második felében, de abban minden elemző egyetért, hogy a brazil, indiai és esetleg a török kereslet fogja az árakat befolyásolni. A prillézett karbamid ára a román-horvát kikötőkben 240 dolláros szinteken mozgott június első felében, míg ugyanezen időszakban a Fekete-tengernél, illetve a Baltikumnál 10-20 dollárral olcsóbban is lehetett kötésekről hallani. A kaprolaktámalapú ammónium-szulfát tonnánkénti ára 120 dollár alatt mozgott az elmúlt időszakban a Fekete- és a Balti-tengernél is. Ugyanezen típusú ammónuim-szulfát nyugat-európai ára 5-10 dollárral magasabb volt június elején. A granulált verzió pedig inkább a 160 dolláros szintén mozgott. Az ammónium-nitrát ára a Fekete-tengeri kikötőknél május végétől június elejéig kissé erősödött és megközelítette a tonnánkénti 160 dolláros árszintet is, ami 5-10 dolláros emelkedésnek számított az előző hónap második felében tapasztalt árakhoz képest. A kalcium-ammónium-nitrát nyugat-európai ára 165-175 eurós árszinten mozgott az elmúlt időszakban.

A foszforárak is mozogtak, egyszer fent, egyszer lent. A végére a marokkói DAP árak a márciusi szinteken stabilizálódtak. A nemzetközi kereskedelemben India, Banglades és Pakisztán is importtal számol az elkövetkező időszakban, ami – illetve az amerikai és orosz szűk kínálat – miatt nehéz lenne arra számítani, hogy az árak tovább gyengülnek. Az egyedüli gyengülésre mutatható tényező az alacsony gabonaárak. Azonban a kereslet élénk, a fizikai piacon folyamatosan pakolják a hajókat, és nagyobb vásárlásokról is lehet hallani. Ukrajna bojkottálja az orosz árut, így most arról lehet hallani, hogy még júniusban a marokkói OCP csoport szállít be 100 ezer tonna árut majd a Fekete-tengeri térégbe. Erősödött az egyéb észak-afrikai országok árui iránti kereslet az egész térségben, nem csupán Ukrajnában, de Bulgáriában és Romániában is. A Fekete-tengeri orosz áru árszintje 400 dollár felett mozgott cikkünk leadásának idején, míg a litván DAP-ot ennél pár dollárral magasabb áron lehetett kötni. A MAP ára a Balti-tengernél szintén a 400 dolláros szint felett mozgott, de nem érte el a 410 dollárt. Az alapanyagok közül a foszfor- és a nitrogénárak emelkedtek, míg a kén ára stagnált, inkább csökkent az elmúlt időszakban.

Az európai foszforárak június elején csökkenésnek indultak, miután a nyári szezon előtt pár beszállító készlettisztítási akcióba kezdett.

Európán kívül azonban nem lehetett hasonló piaci csökkenést észrevenni. Brazíliában stabilak az árak és a kereslet is, ami nem enged még hasonló engedményt az értékesítők részéről. Szintén erősödik a kereslet, ami inkább az eladóknak kedvez, illetve kedvezett az elmúlt időszakban. Ezek miatt a keresleti növekedések miatt a globális piacon nem kell majd tartania az eladóknak az európai kiesésektől. Inkább a helyi kereskedők szeretnének majd megszabadulni a felesleges készleteiktől, ezért akik vásárolni szeretnének, inkább azokon az ajtókon érdemes majd kopogtatni. Kínában szintén stabil a kereslet, és egyelőre stabilak az árak is.

Az ukrán szankciók miatt várható lesz a közeljövőben, hogy egyre több orosz NPK áramlik majd a keleteurópai régióba. Nagyobb gyártóknak sikerült pár százezer tonnát az orosz piacon értékesíteniük ugyan, de kimondatlanul is új célországokat kell találniuk, ezért nagyobb versenyre lehet majd számítani a környező országok piacain is. Azonban a fegyver kétélű, mert a kiesett ukrán kínálatot valahonnan pótolni kell. Az ukrán piaci árak ennek megfelelően emelkedtek az elmúlt időszakban. Vannak olyan beszállítók, akiket nem érintenek a szankciók, azok tonnánként 20-30 dollárral magasabb árát is el tudnak érni, mint az orosz belpiacokon. Egyelőre nehéz azonban megfordítani a kereskedelmi útvonalat és annak ellenére, hogy az ukránok keresnek új beszállítókat a magasabb árak miatt nem lehetett nagyobb üzletekről hallani.

Gabona

Az Európában irányt adó Párizsi Árutőzsdén az új termésű malmibúza ára május második felében emelkedésnek indult és átlépte a tonnánkénti 185 eurós árát is, majd innen stabilizálódott az ár a 180 és 185-os árszinten (1-es ábra). Az erősödés legnagyobb mozgatója természetesen az időjáráspiac volt, hiszen Oroszország és Kelet-Európa is száraz maradt az elmúlt időszakban. A hőmérséklet nő, de több esőre lenne szükség. Amennyiben a globális szituációra kitekintünk, hasonló a helyzet Ausztráliában is, ahol szintén esőt várnak a termelők. Az USA-ban és Kanadában azonban már megérkeztek az esők és ott megnyugodni látszik a piac. Ott már arról beszélnek, hogy az átlagtermés feltehetően jobb lesz majd, mint amivel az elemzők számolnak.

1-es ábra A szeptemberi lejáratú malmi búza jegyzésének alakulása a Párizsi Árutőzsdén, Forrás: barchart.com

A júniusi USDA jelentésben a várható orosz termést 3,5 millió tonnával csökkentették az elemzők. Szintén csökkentették az Európai Unió várható termésmennyiségét is 1 millió tonnával. Világszinten növekedett India és az Egyesült Államok várható termésmennyisége, de összességében így is bő 1 millió tonnával kevesebb betakarítható termésre számítanak az elemzők. Az így számított zárókészletek bő 6 millió tonnával lesznek alacsonyabbak az idei nyitókészletnél. Amennyiben azonban csak az Uniós értékeket nézzük, akkor a csökkenés mértéke megközelíti a 3 millió tonnát, míg a közeli Oroszország esetében megfeleződhet az átmenő készlet nagysága és az 5 milliós készletnagyságig is csökkenhet a 2018/19-es év végére. Ez azt mutatja, hogy leginkább Európa van kitéve a búzatermés csökkenésének.

2-es ábra A júliusi lejáratú kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása a Chicago-i Árutőzsdén, Forrás: barchart.com

3-as ábra Az augusztusi lejáratú kukorica áralakulása a Párizsi Árutőzsdén, Forrás: barchart.com

Az európai malmibúza erősödéssel ellentételesen mozgott az elmúlt időszakban a kukorica ára. Nem csupán a globális szinten iránymutató Chicago-i Árutőzsdén (2-es ábra), de a Párizsi Árutőzsdén is gyengültek a kukoricakötések értések értékei (3-as ábra). Ennek ellenére az időjárás a kukoricát is befolyásolta. Az orosz szárazság miatt nemcsak búza, de kukorica terméskieséssel is lehet számolni, egyes elemzések több mint 3 millió tonnára teszik a várható csökkenés mértékét. Más régiókban, országokban egyelőre nem számít változásokkal az Egyesült Államok Mezőgazdasági Intézetének júniusi riportja sem. A nyár, illetve a csapadék mértéke jelentős befolyással lesz természetesen az idei termésnagyságra és az árakra is.

Takarmány

A vitamin árak (egy-két kivételével) most már gyakorlatilag folyamatosan csökkennek. Feltehetően azonban nem fognak az emelkedés előtti szintekre leesni, de lényegesen olcsóbbak lesznek a kínai „Kék Ég” politika által segített legmagasabb áraknál. A csökkenés egyik legnagyobb oka maguk a kínaiak ebben az esetben is, de nem a politika, hanem az új belépőktől való félelem. A világ vitamingyártásának 70%-a már Kínában történik. Ott bármikor ki tud nőni egy új gyártó. A magas árak megtették a hatásukat és rengeteg terv született arra, hogy új gyárakat építenek majd és még több vitamint gyártsanak. Szinte mindenhol túlkínálat keletkezne, aminek hatására az árak esésnek indulnának. A már meglevő gyártók így igyekeznek kiszorítani az új belépőket a piacról, akik várnak arra, hogy mikor vegyék elő újfent.

4-és ábra A júliusi lejáratú szójadara árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: barchart.com

A szójadaraárak az elmúlt időszakban gyakorlatilag folyamatosan gyengültek a globális szinten iránymutató Chicago-i Árutőzsdén (4-es ábra). Trump újfent befolyásolni tudta a piacokat június közepén, mikor is bejelentette, hogy újabb szankciókat vetnek be Kína ellen. Egyelőre még nem tisztázottak a részletek, de a kereskedők és az elemzők is úgy vélik, hogy nagy kiesésekre lehet majd számítani az amerikai szója, illetve szójadaraexportban. Ez tovább csökkentheti az árutőzsdei árakat, de növelheti majd a dél-amerikai fizikai piacon az árakat, hiszen a kínai kereslet abba az irányba tolódhat. Európa sajnos negatívan érintett ebben az ügyben, hiszen az Unió kis mértekben vásárol amerikai árut, hiszen elsősorban GMO mentes brazil szójára fókuszál. Ez azonban kifejezetten nagy versenytársat kap majd a kínai vásárlások miatt. A globális piacon a szójabab idei termésmennyisége jónak tűnik, az USA-ban a szárazabb területek is kaptak esőt, Brazíliában javultak a kilátások, azonban mindennek ellenére a kínálat folyamatos emelkedése miatt is a várható zarókészletek tovább csökkennek majd, most már sorozatban a harmadik éve.

Valuta

A forint az elmúlt időszakban gyenge lábakon állt és hároméves mélypontra zuhant az euróval szemben. Egyes elemzők további gyengülést is várnak, mások úgy vélik, a jegybankot teszteli a piac, lépnek-e bárminemű eszközzel a forint erősségének védelmében. Feltehetően ez nem fog megtörténni, vélik ugyanazon elemzők, hiszen a gyenge és gyengébb forint igen jól jövedelmezik a jegybanknak, milliárdokat vág vele zsebre éves szinten. A másik indok, amiről már korábban írtunk, hogy amíg az erősödést bármikor még tudja intervencióval is állítani egy ország jegybankja, addig a gyengülést nem, hiszen a külföldi valutában tartott készletei végesek. Feltehetően nem is ezt a lépést várná a Magyar Nemzeti Banktól a piac, hanem inkább a kamatemelést. Ezt azonban nem szeretné a jegybank meglépni és inkább hagyja gyengülni a forintot. A kérdés az, hogy mi történik az elkövetkező időszakban. Mint ismeretes, volt már hasonló támadás egyszer a jegybank ellen, amikor igen erősen elkezdték csökkenteni a kamatszinteket. Meglátjuk, meddig megy most majd el a piac, és meddig bírja a jegybank a kockázatokat. A gyengébb forint segíti az exportot, azonban a magasabb olajáraknak köszönhetően, illetve a magasabb importáraknak köszönhetően kihathat majd az inflációra is. A kimondott cél a 3%-os infláció. Az is igaz, hogy jól profitál a jegybank a gyenge forintból, és egyelőre a gazdaságélénkítés miatt sem szeretne a laza monetáris politikán változtatni. A környezetünkben azonban kezd véget érni a laza monetáris politika. Az USA már kamatemelésnél tart, az Európai Központi Bank pedig véget vet az eszközvásárlási programjának. Egyes elemzők szerint akár a 320 forintos sáv lehet az elkövetkező időszakban az eddig megismert 310 forintos szint, de vannak elemzők, akik szerint nem fog itt megállni a forint, hanem egyenesen a 330-as szintre gyengül. A történelmi mélypont 2015-ben volt, amikor 227 forint felé gyengült a hazai fizetőeszköz értéke. Ezt szinte minden elemző szerint most át fogjuk tudni lépni. Vannak akik év vége után további gyengülésekkel számolnak, és jövőre már akár a 330-335-ös átlagos szinteket is elképzelhetőnek tartják, hacsak nem lép a jegybank.

A fundamentumok erősek ugyan, a folyó fizetési mérlegünk pozitív, relatív alacsony a költségvetési hiány, de mindezek ellenére most a külső körülmények miatt is csökkenhet a forint értéke. Az euró az EKB döntése után szintén gyengülni kezdett a dollárral szemben. Ez a dolláralapú importnak még kevésbé kedvez majd, amikor forintosítani kell az árakat. Mindezek tükrében most nem érdemes kockáztatni, az importalapú vásárlásokat nem érdemes valutában hagyni, hacsak nem hasonló valutában lesz az értékesítés is.

Tömösi Attila