fbpx
951884

Hazánk megússza a sertéspestist?

Írta: Kohout Zoltán - 2018 február 06.

Eddig nem mutatták ki az afrikai sertéspestist Magyarországon – adta hírül ma reggel a Nébih. Ha valami, ez jó hír: a szakemberek ősszel nagyon durva visszaeséstől tartottak az ágazatban.

 

Eredményes szigor és figyelem

Szigorú intézkedéseket vezettek be, és egy év alatt több mint összesen 10 ezer állat – házisertés és vaddisznó – vizsgálatát végezték el, de egy esetben sem mutatták ki az az afrikai sertéspestis (ASP) vírus jelenlétét – közölte ma a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A 2017-2018-as időszakban 3000 állattartó telep ellenőrzését a kormányhivataloknak úgy kellett megszervezniük, hogy a veszélyeztetett megyékben (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék) az összes ellenőrzés 50 százalékát sertéstelepeken hajtsák végre. Az EU-s járványhelyzet miatt a 2018. április 1-től 2019. március 31-ig tartó ellenőrzési időszak tervezésénél kiemelt kockázatként kezeli a hatóság az ASP-t. Így az ez évi ellenőrzési számok meghatározásánál a sertéstartó telepek ellenőrzését a Nébih tovább fokozza.

Brutális lenne az ágazatban

Hazánk eddigi érintetlensége igazán jó hír. Ősszel több szakértő is beszélt az ASP megjelenésével járó gazdasági kockázatokról. Ezek súlyosságát jól példázza, hogy évi 58 ezer tonnás sertéshús-kivitelünket fenyegetné. A távol-keleti piacok elvesztésével 30-40%-os export-visszaesés következne be, nőne az elad(hat?)atlan húsmennyiség, és a csökkenő árak mellé nyakunkba kapnánk az exportbevételek elmaradását.

Kohout Zoltán