fbpx

Rossz hírem van: várni kell a melegebb időjárásra

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 01.

A hideg utánpótlása kifogyóban van, lassan érkezik az enyhülés. A hét közepe csapadékosabb lesz, jelenlegi kilátásaink szerint nagy havazás nem várható. Vegyes halmazállapotú csapadék az esélyes, így többek között ónos eső is előfordulhat az eső mellett.

 

zúzmara
Az alacsonyabb hőmérsékletű területeken zúzmarás köd foltokban lehetséges (Fotó: Barna Ferenc)

 

A keddre jellemző köd, rétegfelhőzet kiterjedése fokozatosan csökken

Azonban továbbra is előfordulhatnak felhős tájak, de a látási viszonyok fokozatosan javulnak. Éjszaka még előfordulhat zúzmarás köd és rétegfelhőzet foltokban, miközben délnyugat felől fátyolfelhők érkeznek.

 

Szerdán a Dunántúlon fokozatosan megvastagszik a felhőzet

Kelet és északkelet felé haladva kevesebb felhőre, több napsütésre számíthatunk. Számottevő csapadék holnap délutánig nem valószínű, legfeljebb hószállingózás lehet néhol. Szerdán késő délutántól, estétől azonban a délnyugati, nyugati tájakon már helyenként előfordulhat gyenge vegyes halmazállapotú csapadék: a nyugati határvidéken havazás; havas eső; másutt inkább ónos eső; fagyott eső valószínű.

A keleties szél helyenként megélénkül.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -8 fok között várható, de a derült, szélvédett helyeken ennél hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán -1 és +5 fok között valószínű.

Felmelegedés csütörtöktől várható az érkező mediterrán front hatására.

 

havazás
Helyenként még előfordulhat hószállingózás, de nagy havazásra nem kell számítani (Fotó: Barna Ferenc)

 

A mezőgazdaságban nyugalomba vonul a vegetáció

Itt a tél, a vegetációnak az eddig még aktív része is nyugalomba vonul. A kialakult fagyok, a napközbeni alacsony, nulla közeli hőmérséklet, a havas idő ezt erősíti.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat