fbpx

Elképesztő: kikerülte a járványt a mezőgéppiac!

Írta: Kohout Zoltán - 2020 december 01.

Megérkeztek a hazai mezőgéppiac 3. negyedévi statisztikái: tavasszal volt egy kis lassítás, de azóta tövig nyomja a gázt az ágazat. Ám van egy nyugtalanító hír is.

 

Minden akadályt legyűrt a piac

Bár a tavalyi (és azelőtti) éves rekordok után nagy lendülettel indult az idei év is, márciustól nem sok esélyt adtunk volna a mezőgépforgalmazásnak. A korlátozások miatt sem szakemberek, sem alkatrészek, sem gépek nem érkezhettek a korábbi gördülékenységgel. Emellett akadozott a gyártás, és a forint/euró árfolyam, a gyártói áremelések is a vásárlási döntések ellen hatottak. Nyáron aztán fordult a helyzet, ami részben a gépberuházások finanszírozását segítő pályázatok (kertészeti, állattartási, erdészeti) mellett a kedvező lízing- és hitelkonstrukciók is segítették. Lássuk!

 

mezőgéppiac
Gépbemutató egy hazai rendezvényen. Sokan sokat vásároltak (Horizont Média/archív)

 

Újabb rekord szeptemberig

Összesen 164 mezőgép-forgalmazó és -gyártó cég adatai alapján az év első 9 hónapjában – lehet megkapaszkodni! – az egyéni és társas cégek csaknem 139 milliárd forintért vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket. Ez kerek 5 milliárddal és 3 százalékkal több, mint a járványmentes tavalyi évi eredmény. Magyarul az történt, hogy az I. negyedévi forgalomkiesést a II. és a III. negyedévi eladások növekedése ellensúlyozta. S nemcsak a géppark-fiatalításban ment nagyot a piac, hanem az alkatrész-szegmensben is: ott bő 47 milliárdot költöttek a gazdák-gazdaságok, ami majdnem 10 százalékkal több, mint tavaly szeptemberig.

 

mezőgéppiac

 

Okos vételek

Szintén jó hír az az immár 2-3-4 éve meggyőző tapasztalat, hogy nem pályázatfüggően vásárolnak a

gazdaságok, hanem szakmai szempontok alapján: korszerűsítés és innováció, illetve a klímaváltozás súlyosbodó hatásaira való felkészülés. A legtöbbet egyébként erőgépekre költöttünk (az össz mezőgépberuházások majdnem 60 százaléka): a traktorok 33, a gabonakombájnok 15 százalékos arányt képviseltek, ami 1836 új kerekes traktort jelent. A gabonakombájn-piac 4 százalékkal bővült az első kilenc hónapban az egy évvel korábbihoz képest: 228 új arató-cséplőgép, 66 százalékkal több napraforgó- és 22 százalékkal több kukoricabetakarító adapter a kombájnokhoz, főleg 6 és 8 soros kialakításúak – ez az impozáns mérleg (bővebb összeállítással hamarosan jelentkezünk!).

 

mezőgéppiac
Egymás után jöttek (Horizont Média/archív)

 

Monopoly: 3 cégé a piac bő fele

Nem annyira kedvező, de ugyancsak évek óta megfigyelhető trend a hazai mezőgéppiac koncentrációja. A gépek és eszközök végfelhasználói értékesítésének 72 százalékát 10 cég bonyolította 2020 első kilenc hónapjában. A három legnagyobb agrárgép-kereskedő forgalma már 57 százaléka az összes magyarországi mezőgépeladásnak (ez tavaly 53 volt).