fbpx

Mezőgépek: kihívásokra számít az új elnök

Írta: Kohout Zoltán - 2020 december 01.

Ellenálló a mezőgazdaság a járványban, de fel kell lépni a versenyképesség megőrzéséért, s ebben a mezőgépek szerepe az egyik kulcs, mondta az új vezető.

 

Thierry Krier

 

Verseny, ellenállóság, fenntarthatóság

Számos kulcsfontosságú kihívás áll az európai mezőgép szakma és érdekképviselet előtt. A közös agrárpolitika mellett az európai zöld üzlet, a Termelőtől a Fogyasztóig Stratégia (Farm to Fork) és a járvány elleni védekezés a legfontosabbak az Európai Mezőgépgyártók Szövetsége (CEMA) új elnöke szerint. A napokban megválasztott Thierry Krier szerint bár a mezőgazdaság megmutatta ellenálló-képességét a járvány idején, fontos lesz fellépni a fenntarthatósági elvárások mellett a mezőgazdasági termelők számára szükséges jövedelmezőség kiegyensúlyozásáért és az európai mezőgazdaság versenyképességéért. Ez Krier szerint elsősorban a precíziós mezőgazdaság és a fejlett technológiák, gépek és megoldások révén érhető el.

 

Mezőgép

 

7000 gyártó, 150 ezer ember

A CEMA új elnöke a KUHN-tól érkezett a szövetség élére – elődje Anthony van der Ley volt (LEMKEN), akit a múlt hónapban a mezőgazdasági gépgyártókat képviselő német szövetség, a VDMA Landtechnik elnökévé választottak. A CEMA elnökeit mindig kétéves időtartamra választják meg, és egyszer újraválaszthatók. A szervezetnek 11 országban vannak tagszövetségei. Ezek multinacionális nagyvállalatokat és számos európai kkv-t egyaránt képviselnek a szántóföldi szegmenstől az állattenyésztésig szükséges berendezések terén. Összesen csaknem 7000 gyártóról van szó, amelyek bő 450 különböző típusú gépet gyártanak. A képviselt iparág éves forgalma körülbelül 40 milliárd euró (EU28 – 2016), és 150 ezer alkalmazottért felel.