fbpx

Hidraulikus jármű fedélzeti mérlegek

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 08.

A hidraulikus jármű fedélzeti mérlegek hatásos segítséget jelentenek mind a szállítmányozás, mind az ipari és mezőgazdasági termelés hatásfokának javításában.

Számos telephelyen alkalmaznak hídmérlegeket a ki- és bemenő mennyiségek (termékek, termények, áruk) figyelemmel kísérésére, ellenőrzésre, vagy éppen számlázására. Ezek azonban helyhez kötött berendezések, így időt és üzemanyag költséget jelent a használatuk. A járműre szerelt mérlegek biztosítják az azonnali mérés lehetőségét helyhez kötöttség nélkül. A jármű mozgó mérleggé alakítása számos előnyt kínál: megelőzhetők a túlterhelések, jobban beosztható a szállítási és feldolgozási kapacitás, és nem szükséges kitérőket tenni a mérés elvégzéséhez.

Néhány példa az alkalmazásukhoz:

  • tengelyterhelés mérés, összsúly mérés: teherautóra, nyergesvontatóra, vagy éppen dömperre szerelve, már a rakodás folyamata alatt figyelemmel kísérheti a rakodott súlyt, így mind a túlterhelés, mind a tengelyterhelés túllépése miatti büntetés megelőzhető
  • targonca emelővilla: az átrakodott mennyiség mérése és összesítése, a fogyott mennyiség nyomon követése, mérlegjegy nyomtatása
  • homlokrakodók
  • markolók

Mérési elvek

Az elterjedt digitális mérlegek mérőcellákat használnak. A mérőcella a saját deformációjával (hajlás, húzódás, csavarodás) arányos elektromos jelet ad. A kijelző a hozzátartozó cellák jeléből számolja ki a mért súlyt. Az mérőcellák elhelyezése csak megfelelően kialakított helyeken lehetséges, figyelve a terhelés átadására, a szilárd és üzembiztos beépítésre. Ez egy már üzemben lévő jármű esetén magas költséggel és sok szerkezeti munkával jár. A hidraulikus járműmérlegek kicsit más irányból közelítik meg a problémát. Felhasználva, hogy a teherviselő/emelő rendszer adott, a mérőcella szerepét nyomásérzékelő veszi át, amit a jármű hidraulikus vagy pneumatikus rendszeréhez csatlakoztatnak. A terheléskor fellépő nyomásból a többi digitális mérleghez hasonlóan a kijelző számítja a súlyt.

Nagy előnye ennek a megoldásnak, hogy a mérési tartományt a jármű határozza meg, nem a mérőcella. Emelővillás targoncák esetén például a mérőcellás mérleg alkalmazásához az emelővillát vagy lecserélik, vagy kiegészítő elemek kerülnek rá, míg az újabb (hidraulikus) megoldásnál csak a fő munkahenger elé kell a nyomásérzékelőt beszerelni. Ha másik targoncára kell átszerelni, az eredeti állapot visszaállítható. A használt kijelzőtől függően a mérés menete többféle lehet: a leggyorsabb rendszerek mozgás közben is megfelelő pontosságú eredményt szolgáltatnak, míg más esetekben meghatározott magasságba kell emelni a villát (ezt a magasságot fejlettebb rendszereknél elektronikus szenzor ellenőrzi, olcsóbbaknál csak egy jelzés van, amit a kezelőnek kell figyelnie), és egy pár másodpercre megállítani, vagy a nagyobb pontosság kedvéért egy pár centit visszaengedni, és mérés közben újból megemelni. Természetesen ezt a folyamatot a kijelző vezérli. Hasonlóan teherautó, dömper vagy utánfutó terhelését a felfüggesztésbe épített érzékelőkkel lehet mérni (csak pneumatikus felfüggesztés esetén). A kijelzőket általában egy rögzítő konzol segítségével lehet a vezetőfülkében elhelyezni. A mérés pontosságát nagyban befolyásolja a hidraulikus/pneumatikus rendszer állapota.

Azonban az egyszerű súlykijelzés még csak az első lépés. Számos egyéb funkció is elérhető, mint pl. súlyösszegzés, mérés töltési folyamatközben, súly arányok figyelése, tengelyenkénti és teljes terhelés kijelzése. A jobb kijelzők az eredményeket vezeték nélküli kapcsolaton keresztül is továbbíthatják, és a saját memóriájukban is többféleképpen tárolhatják, pl. vásárlónkként, anyagok szerint csoportosítva vagy akár több párhuzamos töltési folyamatként. Lehetőség van folyamatosan üzemelő nyomon követésre is, mely segítségével az úton lévő rakomány súlya bármelyik pillanatban ellenőrizhető. A nyers adatok még nem teszik hatékonyabbá a munkafolyamatot, ezért a számítógépes feldolgozást specializált programokkal is segítik. Számos esetben érdemes beépített nyomtatót is választani, mely segítségével azonnal kiadhatók a mérlegjegyek.

Összegezés:

A hidraulikus járműmérlegek gyors és pontos mérést tesznek lehetővé, egyszerű telepíthetőség mellett. Megfelelően alkalmazva rövidtávon megtérülő fejlesztési lehetőséget jelentenek.

Giday Gergő

PENTA Gruppo