fbpx

Precíziós növénytermesztés a gyakorlatban

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 08.

Az Egyesült Államokból indult precíziós növénytermesztési technológia mára eljutott Európába és hazánkba is. Alap gondolata, hogy területeinket ne a táblahatárok alapján osszuk fel, hanem a növénytermesztés szempontjából jelentős tényezők (tápanyag-ellátottság, hozam, stb.) heterogenitása alapján. Ennek megfelelően pl. tábláinkat nem homogén módon műtrágyázzuk, hanem a helyi viszonyoknak megfelelően különböző dózisokban. Mindennek alap feltétele volt a műholdas helymeghatározás, melyet mára elterjedten alkalmaznak táblán belüli navigációra – sorvezetés – és automatikus kormányzára.

A technológia előnyei vitathatatlanok. A műholdas sorvezetés révén javul a csatlakozási pontosság, csökken a felesleges átfedés. Ugyanaz a munka kevesebb menettel megoldható, tehát a sorvezetők alkalmazása üzemanyag és idő megtakarítást jelent, ami különösen jelentős szempont a most jellemző csapadékos időjárási viszonyok mellett. Ugyanezek a hatások hatványozottan jelentkeznek az automatikus kormányzási rendszerek (robotpilóta) alkalmazásakor.

Az Agárdi Farm Kft. az egyik legkomplexebb precíziós növénytermesztési rendszert valósította meg több mint 5000 ha-os területen.

Az IKR Zrt. által kiépített rendszer egyik részét az automatikus kormányzás képezi. 11 erőgépre, illetve kombájnra került a hidraulikus rendszerben beavatkozó robotpilóta. A megfelelő pontosságú jelről 2 db Trimble RTK bázisállomás gondoskodik. Ezek révén minden műveletet 2-3 cm-es pontossággal történik. A másik oldalon az egyes műveletek automatizálását végző vezérlések kerültek beszerelésre. Négy betakarítógépre került hozammérés, 2 db 12 soros vetőgép automatikus szakaszvezérlést kapott a rávetések elkerülésére, illetve ezzel egyidejűleg a műtrágya kijuttatás – oldalankénti – szakaszolása. Másrészt, hidromotoros vezérlésnek köszönhetően adott a lehetőség mind a tőszám, mind a műtrágya mennyiségének egymástól független menet közben történő szabályozására. Az önjáró permetezőgépet szintén a Trimble robotpilóta irányítja, és az új vezérlés végzi az automatikus szakaszvezérlést, sőt ha kell, előre elkészített terv alapján a dózist is képes menet közben szabályozni. A tápanyag-visszapótlás alap gépei, 2 db Kuhn Axis repítő tárcsás műtrágyaszóró esetén szintén kiépítésre került a terv alapú kijuttatás. Így a tápanyag-gazdálkodás helyspecifikusan, a talaj tápanyag-ellátottsága és hozamadatok figyelembevételével történik, az IKR szaktanácsadói szolgáltatása szerint. Ez egy korszerű, a precíziós növénytermesztés igényeinek megfelelően fejlesztett mérleg szemléletű modell, mely a korábbi, jellemzően feltöltő jellegű modellekhez képest lényegesen kevesebb tápanyag felhasználása mellet biztosítja ugyanazt a hozamot. Egyedülálló módon képes figyelembe venni a táblán belüli kezelési egységek hozamát a szaktanácsadás során; tehát nem a tábla átlag hozamával számol.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a permetezés szakaszvezérlése akár 20% -os növényvédő-szer megtakarítást eredményezhet. Ugyanez meghaladhatja a 10%-ot a vetés esetében.

Talán kevésbé tűnik kézzelfoghatónak a robotpilóta alkalmazással elérhető megtakarítás. A fent említett gazdaságnál vizsgáltuk a munkaszélesség alakulását a sorvezetővel, majd a Trimble RTK robotpilótával történt kormányzás esetén az önjáró permetezőgép esetén. A mellékelt ábrák jól mutatják a 2 cm pontosságú, saját bázisos RTK jellel működő Trimble robotpilóta pontosságát. Növényvédelemről lévén szó, a fejlesztés hatása a munkaminőségre megkérdőjelezhetetlen.

Az önjáró permetezőgép nyomvonalai sorvezetéssel, illetve Trimble Autopilot robotpilótával

Hosszú gépkapcsolások, változatos domborzati viszonyok mellett a vontatott munkagépek jelentős mértékben elsétálhatnak az erőgép mögött. Ilyenkor a legpontosabb robotpilóta sem garantálja a hibátlan csatlakozást. Az IKR gyakorlati tesztelés után a passzív munkagépkormányzást ajánlja az ilyen esetekben. Az így továbbfejlesztett robotpilóta rendszer úgy kormányozza az erőgépet, hogy a munkagépet csúszását korrigálja.

A nagy pontosságú alkalmazásokhoz természetesen megfelelő pontosságú helymeghatározásra van szükség. A kínálatunkban szereplő fedélzeti számítógépek, sorvezetők egy része alkalmas az orosz GLONASS helymeghatározó rendszer jeleinek vételére is, ezzel a legkedvezőtlenebb vételi viszonyok mellett is jellemzően tíznél több műhold jele fogható. Másrészt a Trimble RTK bázisállomások kiemelkedő teljesítményre képesek. A gyártó garantálja a 2,5 cm-es pontosságot, az üzemidő 95%-ában! Ezzel a paraméterével messze kiemelkedik a hasonló termékek közül.

Az IKR Zrt. emellett megkezdte az RTK jel szolgáltatását is.

Az egész ország területén, GSM/GPRS hálózaton keresztül elérhető szolgáltatás lehetővé teszi, hogy azok is nagy pontosságú RTK korrekciós jelet használjanak, akik csak 1-2 robotpilótával rendelkeznek, és számukra nem rentábilis a saját bázisállomás telepítése.

Dr. Mesterházi Péter Ákos

c. egyetemi docens,

GPS eszközök termék managere

IKR Zrt.