HIKARI: megbízhatóan védi az elért eredményeket!

A napraforgó-betakarítást segítő szükséges és elégséges beavatkozás az állományok deszikkálása. Ez a folyamat a természet által is biztosított, így a szükségszerűség sokszor vita tárgya a termelési gyakorlatban.

Talán ez az érvelés igazolható is lehetne akkor, ha a termeléshez szükséges minden erőforrás és szükséglet teljesen homogén lenne (a műtrágyaszemcsétől a talajadottságon keresztül a vetésmélységen át, a vetőmag vigorától a növényvédő szerek egyenletes eloszlásáig minden és minden). Ezt a miliőt még in vitro körülmények közepette is nagyon nehéz kivitelezni, a gyakorlatban – in vivo – pedig mindez csak egy nosztalgikus ábránd. A betakarítás sikerének a záloga a hosszú távú tárolást is szárítás nélkül biztosító egalizált és homogén kaszatnedvesség-tartalom mellett a lehető legtöbb kaszat begyűjtése. Az eredményes értékesítés záloga pedig a lehető legkedvezőbb beltartalmi értékek elérése, és ezek értékesítésig való megtartása.

Ez a piac most átalakulóban van. Vannak a piac szereplői között állandó és szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező termékek is; továbbá vannak már ismert és még kevésbé ismert szereplői ennek a szegmensnek. Sok-sok gyakorlati és elméleti csoportosítás lehetséges, de termelői szemmel vizsgálva az átalakulást, a legfontosabb továbbra is a technika jelen állása szerinti elérhető legkedvezőbb betakarítás biztosítása és az értékesítési bevétel maximalizálása. Erre az igényre adott válaszunk lett a HIKARI technológia.

Ez a technológia megbízhatóan egyesíti és modellezi a természetes száradás előnyeit a deszikkálás által nyújtott, megismert és elvárt paraméterekkel, a kaszat beltartalmi értékeit figyelembe véve. Azaz, úgy képes csökkenteni a kaszat víztartalmát, hogy az olajbeépülés és a csírázási képesség nem sérül! Ez tényleg egyedivé és megkülönböztethetővé teszi ezen a piacon. Van eredményesebb defóliáló, van gyorsabb deszikkáló, de ilyen megbízható, eredményőrző (olajtartalom és csíraminőség) nincs.

1. kép. Bal sáv: 748 g/ha diquat-dibromid + nitrosol, jobb sáv elöl: HIKARI + nitrosol, hátul: HIKARI. 2019, Biharnagybajom (forrás: KITE Zrt.)

2. kép. A kép közepén az egynemű barna pászta. HIKARI, 2019, Biharnagybajom (forrás: KITE Zrt.)

Ezeket az adatokat, információkat erősíti meg egy 2019-es vizsgálat is Biharnagybajomból. A nagyparcellás vizsgálat több – a piacot meghatározó – terméket, technológiát
vizsgált. Az állománykezelések 2019. 08. 22én, a kaszatok átlagosan 24%-os víztartalmánál történtek. Az első víztartalom méréskor – 08. 30. –a különböző kezelések egységesen, de eltérő mértékben csökkentették a kaszatok víztartalmát (glifozát + nitrosol -14,9%, diquat + nitrosol -15,1%, HIKARI-14,3%). A következő mérési napot – 09. 10. – megelőzően a tábla 13,5 mm csapadékot kapott – ami ez idő tájt nem is szokatlan –, és a visszanedvesedés a következő képet mutatta: glifozát + nitrosol +2,9%, diquat + nitrosol +2,3%, HIKARI+0,6%. Itt numerikusan is látható és igazolható az, hogy az elért eredményeket a HIKARI képes leginkább védeni. Dehidratálóteljesítménye egy profi hosszútávfutóéhoz hasonlít, nem pedig egy sprinteréhez. Eredményét lassabban, kisebb szélsőségek mellett és a már elért beltartalmi eredmények megőrzésével képes biztosítani. A 09. 19-én történő betakarítás adatai pedig a következők: glifozát + nitrosol 7,3%, diquat + nitrosol 7,5%, HIKARI 7,5%.

Összegezve a HIKARI felhasználhatóságát megállapítható, hogy betakarításra biztosítja azt a kaszatnedvesség-tartalmat, mint a versenytársai, de nem a leggyorsabb, és nem ideális az ekkor már fejlett gyomok jelentős gyérítésére, ellenben egyaránt óvja és védi a kijuttatása után is az olajbeépülést és a csírázási erélyt! A HIKARI egy teljes értékű, de homogén és kellően száraz kaszatbetakarítás lehetőségét nyújtja számunkra.

Szabó Roland
szakmai és termékmenedzser
Sumi Agro Hungary Kft.

betakarítás dehidratáló deszikkálás HIKARI technológia kaszat napraforgó sumi agro víztartalom
..