Hogyan válasszunk infravörös gabonaelemzőt?

Írta: Szerkesztőség - 2020 július 30.

Mint minden jelentősebb beruházás előtt, így az infravörös gabonaelemző vásárlása előtt is törekszik az ember arra, hogy racionális szempontok alapján összehasonlítsa a kínálatot, és a lehetőségeinek lehető legjobban megfelelő üzleti döntést hozza. Az információk birtokában természetesen már egyszerű a döntés: a legjobb ár/érték aránnyal rendelkező készüléket célszerű választani.

Az ár/érték arányból a különböző készülékek árait egyszerű beszerezni, de kérdés, hogy mi adja a gabonaelemző értékét, milyen technikai szempontokat érdemes figyelembe venni a vásárlás során? Cikkünk a döntés-előkészítéshez az alábbi támpontokat adja a leendő vásárlók számára.

Stabilitás, mérési pontosság

A műszerek mérési pontosságát egyrészt az alkalmazott technológia, másrészt a kalibrációk (mérési függvények) robusztussága határozza meg. Technológiai szempontból egész szem mérésére a magvakat infravörös fénynyel átvilágító (transzmissziós), a mérési hullámhosszokat (ún. rácsos monokromátorral) kiválasztó műszerek adják a legjobb mérési pontosságot.

A kalibrációk tekintetében azok a műszerek a legjobbak, amelyek a legnagyobb számú, különböző termőhelyekről és évjáratból származó minta felhasználásával készültek.

Az Infacont XGrain és SGrain készülékek a fent említett fejlett technológiával készülnek, a kalibrációk készítése során pedig a hazai minták hangsúlyosan szerepelnek, így az Infracont XGrain és SGrain műszereket kiváló stabilitás és pontosság jellemzi.

Ergonómia, könnyű használat

A kényelmi szempontoknál első helyen szerepel, hogy a műszer egész szemet elemez, vagy valamilyen mintaelőkészítés (pl. darálás) szükséges a mérés előtt. Az előkészítés hosszabbá és körülményesebbé teszi a mérést, így olyan műszert érdemes választani, amely egész szemet mér. Fontos a műszer egyszerű kezelhetősége, amit nagyméretű érintőképernyővel, áttekinthető menürendszerrel és felhasználói felülettel lehet elérni. Fontos emellett a magyar nyelvű szoftver és dokumentáció is.

Az Infracont XGrain és SGrain gabonaelemzők egész szemet mérnek, magyar nyelvű kezelőfelülettel és színes érintőképernyővel rendelkeznek, így rendkívül egyszerű a kezelésük.

Karbantartási költség

A választásnál érdemes érdeklődni a különböző műszerek üzemeltetési költségei felől is, mert ez is jelentős tétel lehet. Az Infracont gabonaelemzők a – kalibrációk javasolt éves ellenőrzésén kívül –nem igényelnek rendszeres karbantartást (pl. évenkénti lámpacserét), így az üzemeltetési költségei rendkívül alacsonyak.

Hazai gyártás/szerviz

Különösen a betakarítás idején kiemelkedő szempont, hogy a szerviz mennyire elérhető. Az Infracont XGrain és SGrain készülékek fejlesztése, gyártása és szervize is itthon történik, így a szakértelem és az alkatrészbázis mindig rendelkezésre áll. Ez garantálja az Infracont gabonaelemző készülékek mindenkori gyors és szakszerű hibaelhárítását.

Ha az ár mellett figyelembe vesszük a fenti szempontokat is, megállapíthatjuk, hogy az Infracont XGrain és SGrain gabonaelemzők igen jó ár/érték aránnyal rendelkeznek, így rendkívül versenyképes ajánlatot jelentenek a vásárlók számára.

Takács Dániel, ügyvezető
Infracont Műszeripari Kft.