fbpx

KOCKÁZATMENTES BEFEKTETÉS, BIZTOS VÉDELEM

Írta: Szerkesztőség - 2018 április 25.

Nap, mint nap találkozunk a mezőgazdaságban is olyan acélszerkezetekkel, melyek vasanyaga már korrodálódott és a fémfelületről leváló védőbevonat az elhanyagoltság benyomását kelti. Sőt, szép számmal lehetnek olyan területei az agrárgazdaságoknak, ahol különösen fontos a technológiai berendezések és építmények tisztán tartása, higiéniája. A darabáru tűzihorganyzással (MSZ EN ISO 1461) védett acélszerkezeteken kialakított intakt fémbevonat a legtöbb mezőgazdasági környezetben évtizedekre szóló, felújításmentes védelmet nyújt. A frissen tűzihorganyzott acélszerkezetek esetleg néhány nap, vagy hét alatt elvesztik eredetileg csillogó fényüket, matt-szürkévé válnak, de éppen ez idő alatt felületükön egy vékony, vízben oldhatatlan, szürkés színű védő-oxid (cinkpatina) réteg alakul ki. Ez csak nagyon lassan kopik, közben újratermelődik a horganybevonatból. A horganyréteg fogyásának mértéke a korróziós hatások erősségétől függ. Közepes (C3) környezeti igénybevételeknél egy 85 µm vastag fémréteg legalább 50 év, felújítást nem igénylő felületvédelmet nyújt az acélszerkezetnek.

Unokáink is látni fogják

A mezőgazdaság szinte valamennyi területén fontos szerep jut az acélszerkezeteknek. Szinte kivétel nélkül lehetőség nyílik arra, hogy a korrózió elleni védelemhez horganybevonat válasszunk. Magyarországon a múlt század 70’-es éveinek elején kezdődött meg a mezőgazdaságban is az eljárás tömeges alkalmazása. Eleinte kisebb horganybevonatos ketrecek, etetők készültek, majd megjelentek a tűzihorganyzott kivitelű korlátok, karámok, kerítések, sőt épületszerkezetek (istállók, terménytárolók, gépszínek) is. Egy, a 80’-as évekbeli mezőgazdaság fejlesztési program (Könnyűszerkezetes Program) keretein belül sok százezer m2, tűzihorganyzott kivitelű mezőgazdasági épületet építettek, melyek legnagyobb része ma is áll és biztosan ellátja feladatait. 1-2. képünkön 35-40 évvel ezelőtt tűzihorganyzott acélszerkezetek láthatók.

1-2. kép: Balra a 70’-es években telepített terménytároló, jobbra kb. negyven éve tűzihorganyzott korlátok

Jól látható, hogy az acélszerkezetek évtizedek elmúltával, most is rozsdamentesen látják el feladatukat, és közben nem igényeltek semminemű felújítást. Ott, ahol festett és tűzihorganyzott acélszerkezetet együttesen használtak, néhány év, vagy legfeljebb egy évtized elmúltával jól látható lesz a különbség (3. kép). A szokásos festékrétegek – még a legjobb minőségben kivitelezettek is – legfeljebb 10-15 esztendő elteltével elvesztik védőképességüket, leválnak a vasfelületről, és legtöbbször igencsak költséges felújításra szorulnak. A tűzihorganyzással kialakított fémrétegek kémiailag kötődnek a vasfelülethez és nem károsítja őket napfény káros sugárzása sem. A horganybevonat olyan vastag és tömör, hogy még az erősebb korróziós hatásokkal is nagyon hosszú időn keresztül megbirkózik. Korróziós ellenállása mellett a tűzihorganyzott acélszerkezetek további nagy előnye, hogy a bevonat tapadása többszöröse a szokásos festékbevonatoknak, kopásállósága pedig olyan jó, hogy az állatok testével napi rendszerességgel történő érintkezést is kitűnően viseli (4. kép).

3. kép: Elől festett, mögötte tűzihorganyzott

4. kép: Koptató hatásnak kitéve, évtizedek elteltével

Olyan intenzív kémiai hatásoknak kitett helyeken, mint például a trágyalével érintkező részek, a horganybevonatok szükség szerinti gyakorisággal történő, nagynyomású tiszta-vizes lemosásával könnyen lehet ápolt, higiénikus körülményeket teremteni, egyúttal meghosszabbítva a fémbevonat élettartamát. Ugyanez vonatkozik a hígított trágyalé szállítására használt tartályokra is, melyek kívül belül tűzihorganyzottak és megfelelő használat, rendszeres tisztítómosás mellett több tíz éven keresztül ellátják feladataikat.

A mezőgazdaság legtöbb területén kifejezetten ajánlott

A fentiekből már sejthető, hogy a mezőgazdaság területén nagyon széles spektrumban alkalmazható a technológia. Az állattartás, növénytermesztés és feldolgozás technológiai berendezései mellett a technológiát magában foglaló épületek sem maradnak ki a sorból. A tűzihorganyzással bevonható termékméret akár 15 m hosszig 6-8 tonna/db tömegig terjedhet. Hazánkban megtalálható tűzihorganyzó vállalatok többféle technológiai lehetőséget kínálnak, melyekről a Magyar Tűzihorganyzók Szövetsége részletes tájékoztatást, szakmai segítséget tud adni az érdeklődőknek. A bevonat sokrétű használhatóságát kívánjuk érzékeltetni 5-10. képeinkkel.

5. kép: Gabonasiló technológiai berendezésekkel

6. kép: Tűzihorganyzott kivitelű növényház

7. kép: Horganybevonattal védett öntözőberendezés

8. kép: Kitűnő védelemmel ellátott utánfutó

9. kép: Fedett szín többféle felhasználáshoz

10. kép: Komplett istálló acélszerkezetek

Fontos, hogy különbséget tegyünk „horganyzás és horganyzás” között

A „horganyzás” szó jelentése többféle bevonási módszert takar. A különböző horganyzási eljárásokkal más-más minőségű és vastagságú fémréteget hoznak létre az acélfelületen, így eltérő lesz a védőképességük is. Írásunkban az olvasók figyelmét kifejezetten az acélszerkezetek bevonására kifejlesztett acélszerkezeti (darabáru) technológiára hívjuk fel. Egyéb módszereknél a védőréteg vastagsága általában messze nem éri el azt a mértéket, hogy közepes korróziós hatásoknál évtizedekre megvédje az acélfelületet a rozsdásodással szemben. Ezért fontos a vonatkozó szabványra történő hivatkozást (MSZ EN ISO 1461) rögzíteni.

Bérhorganyzás nemcsak vállalatoknak, hanem magánszemélyeknek is

Aki tűzihorganyoztatni kívánja acélszerkezeteit, annak nincs bonyolult feladata. Legfontosabbak, hogy az acélszerkezet méretei feleljenek meg a kiválasztott horganyzó fogadóképességének, az acélszerkezet kialakítása technológiahelyes legyen. Az acélminőség optimális megválasztásával befolyásolni lehet a gazdaságosságot, a külső megjelenést, sőt a védőképességet is. Majdnem minden hazai bevonó vállalat tagja a Magyar Tűzihorganyzók Szövetségének (MTSZ). A szervezet vezetésével kidolgozták azokat az egyszerű irányelveket, melyek segítik a tűzihorganyzásra kerülő acélszerkezetek tervezését és kivitelezését. Az szempontok elérhetők a nemzeti szövetség honlapján (http://www.hhga.hu), vagy a szervezet tagvállalatainál.