Horsch talajművelés három- vagy négygerendelyes Terrano GX szántóföldi kultivátorral

Borítókép
Horsch talajművelés három- vagy négygerendelyes Terrano GX szántóföldi kultivátorral

A talajművelés a kombájn mögött kezdődik! Ezt egyből szalmamanagementnek is nevezhetjük, ugyanis nem mindegy, hogy milyen a talajfelszín, és hogy a szármaradványok milyen állapotban vannak a művelet milyensége miatt.

Az alacsony tarló és rövidre szecskázott szalma sokkal egyöntetűbben és jobb minőségben keverhető be, mint a hosszú szárú. A rövid szalma sokkal hamarabb le is bomlik, elrothad, így a következő kultúrnövény vetésekor (ill. kelésnél) sem okoz gondot.


Szalmamanagement és a háromgerendelyes Terrano GX

A legújabb Horsch Terrano GX univerzális szántóföldi kultivátor család alapjában két típusra osztható. A három-, ill. négygerendelyes kapaelosztásúra. Mindkét rendszerben a kapák száma megegyezik ugyanannál a munkaszélességnél, tehát a húzástávolság egyforma. Ami különbözik, az az, hogy a négygerendelyesnél a kapaosztás egy gerendelyen jóval nagyobb.


SteelFlex dupla henger

Hol használjunk három-, ill. négy gerendelyes kultivátort?

A művelés intenzitása mindkét gépben megegyezik. Nagyon sok Terrano FX dolgozik a földeken, tarlóhántásra, magágykészítésre rendkívül alkalmasak és kedveltek. A háromgerendelyes Terrano GX hasonló a Terrano FX-hez, a különbség annyi, hogy a futómű bekerült a gépbe, így dupla hengerekkel is fel lehet szerelni.

A négygerendelyes Terrano GX kapa elosztása nagyobb, így nagy mennyiségű (pl. kukorica) szármaradványt is képes dugulásmentesen és jó minőségben bedolgozni. A négy gerendely által a föld több ideig van a kultivátorban, ezért jóval nagyobb az egyengető képessége. A legújabb SteelFlex henger kitűnő munkát végez bármilyen talajon. A SteelFlex két hengerből áll, és erőssége abban rejlik, hogy az első SD henger mélyrehatóan tömörít és aprítja a rögöket, a második RingFlex henger pedig az SD között megy, sekélyen, aprómorzsás talajszerkezetet hagyva maga után. Összefoglalva, a Terrano GX mindazon termelőknek ajánlott, akik 5-30 cm mélyen művelik a talajt, 150-300 LE-vel gazdálkodnak, és egy modern szántóföldi kultivátorral képzelik el a magágykészítést.

Szász Zoltán

+36 30 743 0302

Tartalom közti banner a cikk végére
no