fbpx

Hőstressz ellen a takarmány-étrend is segíthet

Írta: Kohout Zoltán - 2021 május 13.

Nyáron a tejelőtehenek különösen ki vannak téve a meleg, a párás levegő hatásainak: a csökkenő termelékenység mellett a káliumveszteség is probléma lehet.

A tehénhűtés mellett a táplálkozás is fontos annak érdekében, hogy megelőzzük a tejtermelés és a takarmányfelvétel csökkenését a meleg hónapokban. A mezőgazdaságban a tejelőállomány előkészítése esetében ez a szilárd táplálkozási stratégiát vagy például a káliumra való összpontosítást jelenti. A takarmánybevitel csökkenése gyakori a hőstressz időszakaiban, ami a kérődzés és a nyáltermelés csökkenéséhez – mindez pedig szubklinikai és akut bendőacidózishoz vezethet. Ugyanakkor megfelelő takarmány-kiegészítőkkel mind a takarmánybevitel, mind a bendősavak állapota javítható, ami a teljesítményének javulását eredményezi.

 

szarvasmarha
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

 

Az Arm&Hammer szakértője szerint a megfelelő arányú nátrium-hidrogén-karbonát mellett a könnyebben erjeszthető szénhidrátokat tartalmazó étrendnek, illetve a megfelelő kálium-utánpótlás elengedhetetlen a tejelőszarvasmarha-étrendben – idézi a dairyglobal.com. E utóbbi különösen a nyári időszakban fontos, mert ilyenkor a tehenek káliumhiányra hajlamosak a fokozott izzadás és vizeletürítés miatt veszítik. Kutatások szerint a fiatal tehenek az ellést követő 10 hétben magasabb káliumszintet igényelnek az étrendjükben: az 1,7% és 2% közötti káliumtartalmú étrend maximalizálja a termelést, javítja a friss tehén indulását hőstressz idején. Emellett a tejelőszarvasmarha-takarmányok növekvő káliumszintje növeli a zsírral korrigált tejtermelést.

(forrás: https://ahfoodchain.com)