fbpx

Humuszépítés, CO2-csökkentés, sekélyebb talajművelés

Írta: Sándor Ildikó - 2019 szeptember 28.

Hazai pályán mutatta be innovációit a Horsch

Nap, mint nap találkozunk növényvédelmi szigorításokkal és a klímaváltozás által okozott kihívásokkal. A termelők munkáját a piaci verseny, a munkaerőhiány tovább nehezíti, így természetes, hogy nyitottak minden újdonságra, ami hatékonyabbá teheti gazdálkodásukat. Michael Horsch és családja, valamint kollégáik minden AGRITECHNIKA kiállítás előtt megmutatják, hogy még mindig vannak innovációk a tarsolyukban. A sajtó munkatársai Schwandorfban és Landauban nézhették meg mindazt, amivel a nagyközönség majd Hannoverben fog szembesülni.

Ismét a mechanikus gyomirtásé a főszerep: Finer LT Nemcsak a biogazdálkodók kapják majd fel a fejüket a Horsch kultivátorán, a glifozátok kivonása ugyanis a hagyományos gazdálkodókat is a mechanikus gyomirtás felé fogja fordítani. A Finer feladata egyértelmű: a gyomnövények, az árvakelések és a köztesnövények sekély átvágása, viszont ettől sokkal többre képes, a rugós kapák támadási szögének köszönhetően minden körülmény között sekélyen és párhuzamosan vágja át a talajt.

 
A magágyelőkészítő FINER LT

A négygerendelyes, hárompont-függesztésű gép munkaszélessége 6-12 m lehet, a kapák húzástávolsága pedig 15 cm. A kapamezőt a kétgerendelyes gyomfésű követi, ami még finomít a gyomeltávolításon is. Kapáinak és a fésűnek köszönhetően a Finer kíválóan alkalmas magyágyelőkészítésre. A Horsch sorközművelő kultivátora: Transformer VFA talaj oxigénnel való frissítése, a kapillárisok elvágása, és nem utolsó sorban a gyomtalanítás a feladata a sorközművelésnek. Nem véletlen a mondás: „kapálás után szinte megugrik a kukorica”. A Transformer VF egyik különlegessége a teljesen integrált oldalra tolható keret, valamint a kamerarendszer. A kultivátor 6-12 m munkaszélességben rendelhető, természetesen más-más paraméterekkel: a 6 és 8 m széles gépek 3-részben csukhatók, a 9-12 m munkaszélességű változatok pedig 5-részben csukhatók, így 3 m a szállítási szélességük és 4 a szállítási magasságuk.

A keret alatti szabad tér tekintélyes (660 mm), ami a késői vetésű soros növénykultúrákban, így a kukoricánál vagy a cukorrépánál lehet fontos tényező. Mivel az U-profilon az eszközök könnyen átszerelhetőek, 25-90 cm-es sortávolsághoz, azaz különböző növénykultúrákhoz ill. technológiákhoz is igazíthatóak.

A kétkamerás rendszer a napsütés torzító hatását küszöböli ki, ezzel a sorontartást gyakorlatilag már garantálja.

Barabás Zsolt és Szász Zoltán Horsch-képviselők Schwandorfban

Opcióként a hátsó munkaeszközökhöz takarólemezek is rendelhetők, így pl. a korai állapotú növénykultúrák is biztonsággal kul-tivátorozhatóak, de a profilon van hely egyéb, sorban dolgozó munkaeszköz felszerelésére is.

Továbbfejlesztették a Leeb önjáró permetezőit

A még egyedülálló, díjnyertes BoomContol keret szinte maradt az eredeti, precizitása változatlan, legfeljebb a szélessége változott, már 42 m-es munkaszélességben is rendelhető. Viszont minden más megújult: a vezető kényelmét a ComfortDrive járószerkezet egészen új szintre emeli. Ez a futómű a központi kerettel és a kerekek hidropneumatikusan csillapított, egyedei felfüggesztésével, aktív szintszabályzásával közúton, szántóföldön vagy akár lejtőn is kényelmes munkavégzést biztosít. Az optimalizált súlyeloszlásért az elöl elhelyezkedő fülke koncepcióját megtartották, viszont a fülkét teljesen megújították, ami tökéletes kilátást és tágas teret eredményezett.

A 310 LE-s permetező 6000 literes műanyag és 8000 literes nemesacél tartállyal rendelhető, mindkét esetben kényelmesen, a fülkéből kezelhető a CCS Pro folyamatos belső tisztítás és az automatikus öblítés. A permetező 1000 l/perc töltési teljesítményéről a rozsdamentes acél centrifugálszivattyú gondoskodik.

Már mobiltelefonról végezzük a fúvóka vagy a vetőgép beállítási tesztjét?

A jövőben a gép, a gépkezelő és a gyártó között élő, azaz azonnali kapcsolat is létesíthető, a SmartCan modullal nemcsak hogy minden adat kiolvasható, hanem azonnali teszt is elvégezhető, a beállítás korrigálható. Mindehhez egy okos telefon (Android és iOS operációs rendszer egyaránt) és a Horsch SmartCan alkalmazása is elegendő. Az alkalmazás segítségével például az ügyfél olyan gépfunkciókat is kezelhet, mint a leforgatás, a fúvókateszt vagy a Maestro vetőgépeknél egy sorteszt. A jövőben elképzelhető a vezeték nélküli szoftverfrissítés vagy egy hibaüzenet esetén a távdiagnózis. Emellett természetesen a telemetrikus adatok továbbítását vagy akár a Farm-Menedzsment rendszerekkel történő adatcserét is biztosítja a technológia, az AGRITECHNIKA-ra pedig megvalósul az Agrirouterrel való kapcsolódás is.

A glifozát kiváltására a mechanikus gyomírtás lehet megoldás

Még mindig mechanikus gyomirtás: itt a HORSCH gyomfésűje

A Cura ST gyomfésű a biogazdálkodóknak és a konvencionálisan termelőknek is praktikus újdonság a Horsch palettáján. Nagyon precíz munkavégzése és különösen masszív felépítése emeli ki piactársai közül, hárompont-felfüggesztéses változatban, 6-15 méteres munkaszélességekben, 6-gerendelyes felépítéssel, 2,8 centiméteres fogtávolsággal kerül a piacra. A fogak tehermentesítő nyomása fokozatmentesen, hidraulikusan állítható, minden fog 500-5000 gr-ig terhelhető, miközben szinte az egész rugóúton azonos nyomást kap. Minden egyes fog egyedileg van rögzítve, és az oldalirányú nyomás ellen védve van. Az újdonságokat még sorolhatnánk, következő lapszámunkban visszatérünk még a bemutatásukra, már csak azért is, hogy felcsigázzuk azokat, akik kilátogatnak Hannoverben, és kellőképp kíváncsivá tegyük azokat, akik itthon várják az innovációk debütálását.