fbpx

I. díjat nyert a TERRACALCO 95

Írta: - 2016 május 06.

A Carmeuse Hungária Kft TERRACALCO 95 új talajjavító terméke a XXIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok rendezvényhez kapcsolódó Magyar Növénytermesztésért Termékdíj pályázaton I. díjat nyert!

A TERRCALCO 95 egy új, innovatív, szemcsés szerkezetének és kezelhető hektáronkénti dózisának köszönhetően műtrágya szóróval könnyen és minimális porzással kijuttatható talajmeszező anyag, amely a talajban gyorsan fejti ki jótékony hatását. A savanyú talaj kémhatását a semleges irányba mozdítja el, javítja a talaj szerkezetét, vízháztartását, ezáltal a szélsőségekkel szemben – pl. aszály – ellenállóbbá teszi, és elősegíti a talajélet intenzifikálását.

Magyarország mezőgazdaságilag hasznosított területéből kb. 1,5 millió ha terület erősen savanyú, ezen felül újabb kb. 1,5 millió ha mérsékelten savanyú, savanyodásra hajlamos terület. Ennek orvoslására gyakorlatilag évezredek óta ismert megoldás a talajok meszezése. A 90-es évek elejéig hazánkban is rendszeres volt a meszezés gyakorlata, azt követően azonban jelentősen lecsökkent. Ennek több oka is van (cukorgyárak bezárása és a mésziszap eltűnése, mészkőbányákból elérhető mésztermékek logisztikájához és kiszórásához nem vagy nehézkesen alkalmazható gépesítés, ismeret hiánya, stb.).

Ismerve az elmúlt évtizedekben a mezőgazdaság gyakorlatban bekövetkezett változásokat, a korábban használt meszező anyagok – a talaj hatékony és teljes körű meszezésére és javítására – a mai technológiákkal, kijuttató berendezésekkel, és a mai elvárások szerint nehezebben és körülményesebben alkalmazhatóak. A nagy tömegű, porszerű mészanyagok kijuttatása vagy nagy mennyiségű szálló por képződésével jár (röpítő tárcsás szórás), vagy a talaj még több taposásával (pl. csigás adapterek, szórók, melyek művelési szélessége limitált, 9-12m maximum).

Az említettek miatt vált fontossá olyan mésztermékek kifejlesztése, melyek minőségi tulajdonságaikkal, logisztikai rugalmasságukkal és szántóföldön a mai technológiákba gond nélkül beilleszthetőek. Ilyen termék a Carmeuse Group fejlesztésének eredményeként 2016-ban piacra kerülő, magas minőségű, igen nagy hatóanyagtartalmú (kalcium-oxid) TERRACALCO 95.

A kalcium egyik legfontosabb szerepe a talaj szerkezetére gyakorolt hatásában rejlik, és leggyakrabban a hiánya okoz problémát. Ennek jól ismert következménye a talajszerkezet romlása, tömörödése, rossz vízháztartása és a savanyodás. Rendkívül fontos szerepet játszik növényélettani folyamatokban.

A TERRACALCO 95 legfontosabb tulajdonságai:

  • 100%-ban illeszkedik a jelenlegi műtrágyázási gépi technológiához
  1. röpítő tárcsás műtrágya szóróval 18m szélességben, legyező alakban egyenletesen szórható,
  2. gyors oldódása miatt gyors hatású anyag, amely időbeli rugalmasságot ad a meszezés kivitelezésére tavasszal és ősszel egyaránt, bizonyos feltételek mellett állományban is,
  3. optimális dózisa (0,5 – 2t/ha) lehetővé teszi a gyors kijuttatást kisebb kapacitású – függesztett – műtrágya szóróval is,
  4. kis dózisban kalcium trágyázásra is használható.
  • 100%-ban illeszkedik a műtrágya logisztikai gyakorlathoz
  1. ömlesztve /bigbag-ben /palettás áruként egyaránt szállítható,
  2. nedvességtől védve hosszú ideig (zárható, bélelt bigbag-ben egy évig) eltartható,
  3. lehetővé teszi a mezőgazdasági forgalmazói kör bevonását a mezőgazdasági inputanyag-piacon megszokott szolgáltatások biztosítására.
  • Legfőbb előnyei összefoglalva: gyorsan és pontos adagolással, egyenletesen, időben rugalmasan, mérsékelt talajtaposással és kijuttatható, szállítható és tárolható, hatását gyorsan kifejtő talajmeszező anyag.

A Carmeuse Group globálisan, illetve Magyarországon leányvállalata, a Carmeuse Hungária Kft. magas minőségi követelményeknek megfelelő égetett meszet, kalcium-karbonátot és hidratált mésztermékeket állít elő, melyek a szántóföldi gazdálkodásban, állattenyésztésben, élelmiszeriparban, cukorgyártásban, műtrágyagyártásban játszanak komoly szerepet.

A cégcsoportról néhány adat: több mint 150 éves családi vállalkozás (a mai napig ugyanannak a családnak a tulajdonában van), több mint 4000 alkalmazott világszerte 35 országban, 1 milliárd eurót meghaladó éves árbevétel.

A Carmeuse Hungária Kft, mint a beremendi mészüzem, a Carmeuse cégcsoport tagja. Nemzetközi cégcsoport leányvállalataként lehetősége adódott rá, hogy a meszet, mint alap és segédanyagot a 2000-es évek elejétől olyan ipari, illetve az utóbbi időben mezőgazdasági felhasználók számára is ismerté tegye, akik korábban nem használták Magyarországon.

A cégcsoport számára létfontosságú a kutatás-fejlesztés, amelynek révén úgy képes új piacok igényeihez illeszkedő megoldások kidolgozására, mindezt úgy, hogy összhangban legyen a környezetvédelem és a fenntarthatóság alapelveivel is. Nagy hangsúlyt kap az egyetemekkel és kutatóintézetekkel való szoros együttműködés és jó kapcsolat. Számos kisebb és nagyobb beruházás valósult meg nemcsak a hatékonyság, és környezetvédelem, hanem a biztonságtechnika területén is a 2000-es évek elejétől.

Természetesen azonban nincs két egyforma mészüzem a cégcsoporton belül sem. A beremendi mész különlegességét a felhasznált mészkőalapanyag rendkívül magas kalcium tartalma alapvetően meghatározza. Ehhez járul még a gondosan felügyelt technológiai folyamat, amely extrém körülmények mellett is lehetővé teszi az egyenletes minőséget, amely a mezőgazdálkodók számára is kiemelten fontos.

Egyéb mezőgazdasági termékek a Carmeuse termékkínálatából:

TERRACALCO 55 LD

Kalcium-karbonát alapú, nagy tisztaságú, finom mészkő őrlemény, amely a szálló por drasztikus csökkentése érdekében speciális oldattal kezelt, így a röpítő tárcsás kijuttatás is megoldott a karbonát alapú, elsősorban a hosszú hatástartamú melioratív meszezést megcélzó művelethez. Tavaszi meszezésre is használható, különösen az idei, csapadékban gazdag februári időjárás után, amely a beoldódást jelentősen segíti.

TERRACALCO 95 FINE

Nagy tisztaságú, rendkívül gyors oldódású 0-2 mm-es mérettartományú őrölt égetett mész alapú termék. Ideális csigás adapterrel rendelkező szóró berendezéshez, vagy szerves anyaggal keverve szerves trágya szóróval történő kijuttatáshoz.

OPTILIT

Speciális mészkeverék, amely önállóan alomként, padozat kezelésére, fertőtlenítésére, vagy alomanyaggal, szalmával a megfelelő technológiával összekeverve hosszú időre higiénikus fekvőhelyet és padozatot biztosít szinte valamennyi haszonállat számára. Pihenőboxos, vagy növekvő almos, mélyalmos tartás estén is használhatók, kijuttatása egyszerű, és veszélytelen. Alkalmazásával jelentősen mérsékelhető a káros mikroorganizmusok, paraziták jelenléte, javul az istálló levegője, és a később szántóföldi felhasználásra kerülő trágya minősége, amely már több kalciumot fog tartalmazni.

FRUITCAL

Speciális mészkeverék gyümölcs- és zöldségtároló helyiségek mikroklímájának, páratartalmának szabályozására, elősegítve a termékek minőségének megőrzését hosszabb tárolás során is.

Wágner József
üzletfejlesztő
www.carmeuse-agrarium.hu