fbpx

(Kelet-)Európai aggályok a tél miatt

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 28.

Október eleje óta bőséges csapadék késleltette a téli gabonafélék vetését Közép- és Délkelet-Európában, kedvezőtlenül hatott a termésfejlődésre. Most jön a tél, és a gyengébb fagytűrés fagykárokhoz vezethet – áll az Európai Bizottság (EB) havi jelentésében.

tél
Míg sok helyütt enyhe a tél, fagykárokról is érkeznek jelentések

 

Késésben vannak

A téli gabonafélék fejlődése Közép- és Délkelet-Európában, különösen Csehországban, Lengyelország déli részén, Szlovákiában, Magyarországon, Romániában és Bulgáriában a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt megtorpant. Az október eleje óta tartó bőséges csapadék késéseket okozott a vetésben, és hátráltatta a korai fejlődést. Észak-, Kelet-, Délkelet- és Közép-Európa nagy részén a hőviszonyok a szokásosnál jóval enyhébbek voltak – fejti ki az EB-jelentés. Hazánkban például a búza hőösszege az optimális felett van, és az ősz derekán érkező csapadék több térségben tartósan hátráltatta a vetés-előkészítési, vetési munkákat.

 

tél
A szántókon hiányzik a vastag hótakaró (Illusztrációk: Horizont Média/archív)

 

Fagykárok több régióban

Mindezek következtében az őszi vetésű növények erősödése a szokásosnál jóval később kezdődött. Ez Közép-, Délkelet-, Nyugat- és Dél-Európa nagy részén a gabonaféléknél fagykárokat okozhatott, főként Romániában és Oroszország egyes részein. Míg nálunk jellemzően enyhe az idő, november-december folyamán a szokásosnál hidegebb időjárás volt-van Dél-Németországban, Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában, Szlovéniában. Ugyanakkor Ukrajnában és Közép-Európában, Oroszországban a növények többségében jó állapotban vannak.

 

Erre számít az EB

Összességében az EB arra számít, hogy Oroszországban nő, javul az őszi vetések erősödése, fagytűrőképessége, kivéve a Volga és déli régióinak egyes területeit, Ukrajnát, Fehéroroszországot, Baltikumot és Kelet-Lengyelországot. Ugyanakkor Magyarországon és Szlovákiában a növények ellenállóképessége, fagytűrőképessége csökkenhet a következő hetekben érkező meleg miatt.