fbpx

Ilyen nincs: legsikeresebb állatszektorunk fekete számokat hozott

Írta: - 2020 szeptember 10.

Magyarország baromfihús-külkereskedelmi egyenlege negatív lett az idei első félévben, amire emberemlékezet óta nem volt példa.

 

 

Legsikeresebb állattenyésztő szektorunkban az exportmennyiség és -érték is mindig többszörösen felülmúlta a behozatalét. Most azonban megdöbbentő módon negatív egyenleggel zártuk az első félévet, derül ki a NAIK AKI piaci jelentéséből.

 

 

 

Nagyon megugrott a lengyel import

Idén csirkehúsból 19, pulykahúsból 4 százalékkal többet importáltunk, mint a tavalyi első félévben. A teljes import 14 százalékos növekedésen ment át. A legtöbb baromfihús Lengyelországból (15 ezer tonna), Romániából (7 ezer tonna), Ausztriából (5 ezer tonna), Szlovákiából (3 ezer tonna) és Hollandiából (3 ezer tonna) érkezett. Eközben az export összességében 11 százalékkal csökkent. A jelentős visszaesés a pulykaexport 25 százalékos zuhanásának köszönhető. A baromfihús legnagyobb célpiacai Románia (15 ezer tonna), Ausztria (10 ezer tonna), Bulgária (10 ezer tonna), Ukrajna (9 ezer tonna), Szlovákia (9 ezer tonna), Németország (6 ezer tonna) és Franciaország (5 ezer tonna) voltak.

Az unió (EU-27) egészére jellemző volt az exportcsökkenés (829 ezer tonna, –13%), ugyanakkor a közösség baromfihús-importja is ugyanilyen mértékben fékeződött 282 ezer tonnára. Kínából ötödével, Ukrajnából harmadával kevesebb baromfihús érkezett az EU-ba az év első felében.

 

Betett a koronavírus az áraknak

A csirke uniós értékesítési árán jól lekövethető a járvány bejelentését követő felvásárlási pánik, majd a gyors fogyasztáscsökkenés és árzuhanás. Uniós szinten mostanra rendeződtek vissza az árak – legalábbis a fogyasztók felé.

 

 

Ehhez képest a termelői árak képtelenek magukhoz térni a sokkból. Alább a magyarországi helyzetet látjuk. A koronavírus irtózatos hullámvasútra ültette ezt a gyorsan reagáló állattenyésztési ágazatot.

 

 

Mi egyébként 25-35 százalékkal drágábban állítjuk elő a csirkét, mint a lengyelek, de a románok árelőnye is 15 százalékos. A többi uniós tagállam nem tud versenyezni a magyar termelés hatékonyságával, de úgy tűnik, éppen elég, ha a lengyelek tönkrevernek minket.

 

A takarmány drágult, a baromfi nem

A baromfitápok júliusban 4-5 százalékkal voltak drágábbak, mint tavaly, a csirke és a pulyka termelői ára viszont mintegy 3 százalékkal csökkent éves összevetésben. A jelek szerint szomorú számokat fog hozni az idei év a baromfitartás jövedelmezőségében.