fbpx

Több mint száz érdeklődő Túrkevén

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 szeptember 10.

Väderstad gyakorlati bemutatók országszerte

A Väderstad a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is megtartotta országjáró rendezvénykörútját. Szerkesztőségünk az utolsó előtti helyszínen, Túrkevén tekintette meg a bemutatót.

 

Komoly érdeklődés kísérte a rendezvényt, érződött, hogy a járvány miatt hosszabb időre leáll, s most újraindult gyakorlati bemutatókra jelentős igény mutatkozik. Máté Csaba, a svéd gyártó hazai leányvállalatának területi képviselője volt a nap házigazdája, az ő köszöntője után mutatták be a gépkapcsolatokat. Gyakorlatban láthattuk a Carrier 500, a Carrier XL 525, a Cultus 300, az Opus 400 és a TopDown 400 munkáját, míg a Rapid 400S, Tempo F6vetőgépek és az NZ Aggressive 600 legfontosabb paraméterei állógép-bemutató során kerültek ismertetésre. A több mint száz érdeklődő emellett Dr. Birkás Márta előadását is meghallgathatta arról, hogy milyen talajművelési módszerekkel lehetséges védekezni az időjárási szélsőségek káros hatásaival szemben, valamint Daoda Zoltán, az AgroBio Hungary szakemberének előadását is a szármaradvány-kezelés és a cellulózbontó BactoFil Cell talajbaktérium kijuttatásával kapcsolatban.

Cikkünkben az Opus és a TopDown termékekkel foglalkozunk részletesebben, terjedelmi okokból a Carrier és a Cultus gép ismertetését társlapunk, a MezőHír hasábjain folytatjuk.

 

Opus – robusztus és sokoldalú kultivátor

Az Opus 400–700 szántóföldi kultivátorok akár 30 cm mélységig is képesek a talaj átművelésére. Nagy mennyiségű szármaradvány bedolgozására képesek, mérsékelt vonóerőigény mellett.

A három sorban és 27 cm osztásban lévő kapák intenzíven meglazítják a talajt 30 cm mélységig vagy akár még mélyebben is, az ún. DeepLoosening kések alkalmazásával. A kapákra eső 700 kg terhelés változó termőhelyi adottságok mellett is garantálja a precíz mélységtartást. A munkaeszköz egyes elemei, a tárcsatartó karok, a kapák, a hengeregység, ellenállnak a működés közben fellépő nagyfokú erőhatásoknak.

 


A TopDown a legkülönbözőbb termőhelyi feltételek mellett is kiváló munkaminőségre és páratlan teljesítményre képes

 

Minden Väderstad kultivátort az egyedi kialakítású MixIn késszárral szereltek fel. A kapák által megvágott talaj egy körív mentén felfelé csúszik, majd előrefelé mozog, miközben a kapák – földet érve – ismét átkeverik a talajt. Mindez azt jelenti, hogy egyetlen munkamenet kétszeres talajművelő és szármaradvány-bekeverő hatással bír. A szármaradvány egyenletesebb bekeverése sokkal intenzívebb kelést eredményez. Az Opus hengersorának tömörítő hatása több fokozatban változtatható. Száraz évjáratban a gép súlya a hengersorra terhelhető, ugyanakkor nedves talajon a hengeregység oly mértékben tehermentesíthető, hogy csak saját súlyával nyomja meg a felszínt. Szélsőségesen csapadékos évjáratban a hengeregység kiemelhető vagy szükség szerint le is vehető.

Változó talajkörülményekhez alkalmazkodva a gépkezelőnek lehetősége nyílik arra, hogy a rögrendező tárcsák munkájának intenzitását akár milliméter precizitással, menet közben is beállítsa.

 

TopDown – munkacsúcsok idején és a csúcson

A TopDown 300–900 nagy teljesítményű szántóföldi kultivátorok az egymenetes, sekély, valamint a mélyebb alapművelés lehetőségét egyaránt kínálják. A munkagép sokoldalúságának bizonyítéka, hogy a legkülönbözőbb termőhelyi feltételek mellett is kiváló munkaminőségre és páratlan teljesítményre képes. A különböző művelősorok kombinációjának köszönhetően a TopDown csökkenti a talajművelés menetszámát, ez költségcsökkentést eredményez, emellett elősegíti a talajnedvesség veszteségének csökkenését is.

A két sorban, 12,5 cm osztásban lévő tárcsák sekélyen megvágják a felső talajréteget, finom szerkezetet hozva létre, ugyanakkor a 27 cm osztásban lévő kapák bekeverik a szármaradványt és meglazítják a talajt, akár 30 cm mélységben. Az utolsó zónában a tárcsás rögrendezők, valamint a lezáró hengersor gondoskodik a talaj egyengetéséről és lezárásáról. A kiváló minőségű, svéd, V55 típusú acélból készült, edzett tárcsák intenzíven aprítják és keverik be a felszíni szármaradványt.

Mivel a TopDown több munkaműveletet végez egy menetben, akár magágyminőséget alakíthat ki. A kevesebb menetszám által megóvható a talajnedvesség, csökkenthető a talajterhelés mértéke, és nagyobb napi teljesítmény érhető el, ami nem közömbös a munkacsúcsok idején.