fbpx

Innovációk a nagyvilágból – 2017 február

Írta: - 2017 február 23.

Manitou MLT NewAg: új teleszkópos rakodócsalád, sok választási lehetőséggel

A francia Manitou közelmúltban bemutatott új, MLT NewAg teleszkópos rakodósorozata 9 modellt foglal magában, amelyek legfontosabb technikai paraméterei: négy különböző erőátviteli hajtásrendszer; 101-136 LE közötti motorteljesítmények, 3,0-4,1 t emelési kapacitás; 5,85-9,00 m maximális emelési magasság; 3,2-4,9 m gémkinyúlás; 104-170 l/min folyadékszállítású hidraulikus teljesítmény.

Manitou MLT NewAg: új teleszkópos rakodócsalád, sok választási lehetőséggel

A manuálisan kapcsolható, négyfokozatú sebességváltóval ellátott MLT 630-105 és MLT 733-105 modellek 101 LE teljesítményű motorjai megbízható és gazdaságos üzemeltetési megoldást jelentenek felhasználóiknak közúton és a terepen is. A kisebb modell akár 40 km/h, míg az utóbbi nagyobb típus 32 km/h utazási sebességre képes.

Powershift Plus sebességváltóval rendelkeznek az MLT 635-130 PS+ és MLT 737-130 PS+ típusú, 130 LE teljesítményű rakodógépek, amelyeknél a kezelőnek már lehetősége van – 6 előre és 3 hátrameneti fokozatból – a manuális és automata sebességváltó módok közül választani. A Powershift Plus sebességváltóval a maximális sebesség 40 km/h lehet.

A 101 LE motorteljesítményű, MLT 630-105 V CP és MLT 630-105 V típusokba szerelt hidrosztatikus M-Varioshift sebességváltók már a bonyolult rakodási és vontatási műveletek biztonságos elvégzését is lehetővé teszik. Az optimális nyomatékot biztosító, 0-18 km/h munkasebességű első fokozat a rakodási feladatok elvégzését segíti, a gyorsabb (0-40 km/h) második fokozat a szállítási munkákban növeli a hatékonyságot. A vezetőülés kartámaszába épített JSM joystick kapcsolója a két sebességtartomány közötti könnyű átváltást tesz lehetővé.

A Manitou NewAg sorozat legnagyobb (136 LE) teljesítményű, MLT 635-140 V+, MLT 741-140 V+ és MLT 940-140 V+ típusú csúcsmodelljei már egy új generációs fokozatmentes (CVT) M-Vario Plus váltóművel vannak ellátva, amely – a 0-40 km/h sebességtartományban – a rakodógépek optimális nyomatékkal történő, nagyhatékonyságú üzemeltetését biztosítja.

Claas Nexos – az erős, fordulékony „kis” traktor

Tavaly novemberben, a Bologna-i EIMA kiállításon mutatkozott be a Claas Nexos traktorcsalád új generációja. Ezek a keskeny nyomtávú, ültetvényekben vagy kertekben, sőt kommunális célra is használható erőgépek kompakt kialakításuk ellenére meglepően nagy teljesítményűek, jó manőverező képességűek. Az új modellek sokoldalú front- és hátsó függesztésükkel, kibővült meghajtási lehetőségeikkel és valódi komfortot kínáló vezetőfülkéikkel szolgáltak rá a felfokozott érdeklődésre.

Claas Nexos – az erős, fordulékony „kis” traktor

Az új generáció 14 modelljét egymástól teljesítményük és befoglaló méretük különbözteti meg. A Nexos változatok méretei 1 méteres szélességgel kezdődnek a „VE”, szűk sorok közé ajánlott modellnél. A szélesebb szőlősorokhoz az 1,26 méter széles „VL” típusok, míg gyümölcsösbe az 1,45 méter széles „F” ajánlható. A Nexos „F” rakodóváltozatban is készül. Mindegyikük erőforrása a négyhengeres FPT (Fiat Powertrain Technologies) motor, amely sima futást és nagy vonóerőt biztosít, alacsony zaj- és vibrációs szint mellett. A motorok teljesítményskálája a 75-112 LE közötti sávot öleli fel. A különösen keskeny szőlősorok művelésére alkalmas Nexos VE modellnél a felső teljesítményhatár kivételesen 103 LE. A 250 VL és 250 F topmodelleknél, a Claas Power Management funkcióval, a TLT-hajtást igénylő munkákban és szállításkor az alapteljesítményen felül akár 9 LE többletteljesítmény (Boost) és maximális 440 Nm nyomaték is elérhető. Az előző modellsorozatnál 10 százalékkal nagyobb teljesítményű motorok az olyan korszerű kipufogógáz-kezelési technológiákkal, mint a dízelrészecske szűrő, a dízeloxidációs katalizátor és a külső, hűtött füstgázgáz-visszavezetés megfelelnek az EU Stage IIIB (Tier 4i) károsanyag-kibocsátási normáknak.

A memóriamodulon gombnyomással beállítható fordulatszám az elektronikus Common-Rail befecskendezéssel működő motoroknál gyári alapfelszerelés, egy második memóriamodul pedig opcióként rendelhető. A motorfordulatszám pontos beállításával a TLT-hajtást igénylő munkáknál így minden pillanatban a megfelelő motorfordulatszám és nagy teljesítmény áll rendelkezésre. Az új motorok szervizintervalluma az eddigi 500 helyett 600 üzemórás.

A fordulékonyság titka a „darázsderék”, az első tengely előtt és mögötti karakteres törés. Forduláskor jobban alákormányozhatók a kerekek, egyértelműen kedvezőbb a fordulási sugár. Az opcionálisan rendelhető összkerékmeghajtás szögállás-szenzora a tábla végi fordulónál egy bizonyos kormányzási szög fölött a négykerékmeghajtást automatikusan kikapcsolja, hozzájárulva ezzel is a szűk ívű forduláshoz.

A mechanikus erőátvitel 24 előre- és hátrameneti fokozatát Revershift elektronikus irányváltóval kombinálták. Az öt elérhető hajtóműváltozat csúcsa a két, terhelés alatt kapcsolható, 24 / 12 előre/hátra fokozattal rendelkező Twinshift/Revershift váltó.

Pöttinger Impress hengeres bálázó új rendszerű szeletelőszerkezettel

A szálastakarmány-betakarító gépek világszerte elismert gyártója az osztrák Pöttinger, hazai környezetben a tavalyi év végén– a Wels-i AGRIA mezőgazdasági szakkiállításon – mutatta be először a teljesen új „Flexcut 32” szeletelőszerkezettel ellátott Impress hengeres bálázó gépét. A rövid szecskaméretet biztosító „Flexcut 32” szeletelő szerkezet 32 darab átfordítható „Twinblade” pengével rendelkezik, és ezek bevált egyenkénti biztosításával nagyon jó takarmányminőség érhető el.

Pöttinger Impress hengeres bálázó új rendszerű szeletelőszerkezettel

Valamennyi termény a teljes (2,05 m vagy 2,30 m) felszedési szélességben 36 mm elméleti szecskahosszúsággal takarítható be. A rövidebbre szecskázott terményből tömörebb bála készíthető szilázsban, szénában és szalmában is. Ezáltal csökkenthetők a szállítási és tárolási költségek, az anyagmozgatás egyszerűbb és a tárolóhelyigény is kisebb. Az egyenletes szecskaméret a különböző takarmánykeverő-kiosztó kocsikban is előnyös, mivel egyenletesebben és kisebb teljesítményigény mellett keverhető be a takarmány. A pontos szecskamérettel is párosuló nagy bálázási teljesítmény minden eddiginél jobban hasznosítható bálákat eredményez. Az új, szabadalmaztatott „Liftup” felszedő berendezés a terményt természetes módon, optimális szög alatt (tangenciálisan) vezeti be a bálakamrába, így a kíméletesen kezelt terményáramban a pergési veszteség is csökken. A kihajtható szeletelőszerkezet a bevált, kihúzható „Easy Move” késgerendellyel rendelkezik. A karbantartás a bálakamrán kívül, kényelmes magasságban végezhető. Minél több a kés, annál fontosabb, hogy ez a művelet könnyen végrehajtható legyen!

Ezzel a világpiacon jelenleg egyedülálló megoldással megtakarítható egy, a bálázó elé szerelt szecskázó adapter vagy pedig egy, az utólagos aprítást végző berendezés. Az új rendszerű „Flexcut” szeletelő szerkezet a fix- és változó bálakamrás Impress hengeres bálázó gépek Master és Pro kiviteleinek és bálacsomagolós változatainak is tartozéka.

Szerkesztőség