Innovatív technológiák a jövő mezőgazdaságának

Válogatás az AGRITECHNICA ezüstérmes gépesítésfejlesztési újdonságai közül

Az AGRITECHNICA 2017 nemzetközi mezőgazdaságigépkiállítás díjazott innovációi közül a két aranyérmes és a 29 ezüstéremmel elismertből négy ezüstéremmel díjazott témát már ismertettünk. Folytatva a díjazottak bemutatását, az ezüstérmes innovációkról – néha szinte felsorolási jelleggel – a következőkben olvashatnak.

Az utolsó 10 év hat AGRITECHNICA kiállításának innovációs díjait áttekintve az látható, hogy a műszaki-technológiai fejlesztési díjakra pályázó innovációk száma minden esetben 300 feletti (300-393 közötti) volt. Ilyen kevés (2 db) aranyérmet mint az idén, legutóbb 2011-ben ítélt oda a zsűri, a többi években az aranyérmesek száma 4 és 7 darab között változott. Az ezüstérmes innovációk száma is csökkenést mutat: az idei 29 ezüstéremnél kevesebb csak egyszer, 2009-ben fordult elő (ekkor 28 fejlesztés kapott ezüstérmeket), más években 33-44 ezüstérmet ítéltek oda a pályázóknak. A fenti számok mintha az innovációk technikai értékének csökkenését mutatnák, vagy talán a zsűri megítélése lenne szigorúbb? Ezt a kérdést – már a közeljövőben – az új műszaki-technológiai fejlesztések gyakorlati érvényesülései, elterjedésük és gazdaságosságuk dönti el.

Az idén, az Agrárágazat novemberi számában már bemutatott két aranyérem (Claas CEMOS AUTO THRESHING és Kemper STALKBUSTER) mellett, a zsűri összesen még 20 cég 29 pályázatát jutalmazta ezüstéremmel. Az idei ezüsteső a legnagyobb menynyiségben a Claas harsewinkeli konstruktőreit „öntözte”, mivel – a kettőből az egyik aranyérem elnyerése mellett még – a 29 ezüstéremből négyet is ők kaptak meg. Ugyancsak négy ezüstöt érdemeltek ki az AGCO International GmbH, Fendt és Massey Ferguson németországi leányvállalatai, illetve egy ezüstéremmel díjazott témában (DKE-Data „Agrirouter”) még társközreműködők is voltak. Két-két ezüstérmet kapott:

az Amazonen-Werke, a Fliegl Agrartechnik GmbH, a John Deere mannheimi leányvállalata, valamint az eddig felsorolt német pályázó cégek mellett az osztrák Pöttinger Maschinenfabrik GmbH Grieskirchenből. A megmaradó 13 „ezüstön” 24 pályázó osztozott, mivel több társcég neve alatt benyújtott innováció is volt. A „hazai pálya előnyét” a német fejlesztések élvezték, hiszen a 29 ezüstből – a több országot is érintő, társas pályaművektől eltekintve – csak Ausztriába (Pöttinger), Olaszországba (New Holland Agriculture), Lengyelországba (Agrocom Polska) és nagy örömünkre még Magyarországra (GSI Hungary Kft.) tudtak díjakat „rabolni” a külföldiek.

A két- vagy több ezüstéremmel díjazottak és innovációik

Claas Vertriebsgesellschaft GmbH:

AXION 900 TERRA TRAC teljesen rugózott, fél-gumihevederes járószerkezetű traktor;

CEMOS vezetéssegítő rendszer az erő- és munkagép-csatlakoztatás, -beállítás optimális összhangjának megteremtéséhez;

Telematics Large Vehicle Alert System mezőgazdasági gépekre figyelmeztető rendszer a közúti közlekedésben;

CULTI CAM sztereoszkópikus növénysorfigyelő kamerarendszer sorközművelő kultivátorokhoz (társközreműködők: Bednar FMT, CZ; Carre SAS, FR; Einböck, AT; Hatzenbichler, AT). A térhatású, nagy felbontású Culti Cam 3D-s kamerarendszer képelemző szoftvere  segítségével a keskeny/széles sortávolságú kultúrnövényekben kisebb védősávokkal, nagyon pontos soron vezetéssel és nagyobb sebességgel, ezáltal nagyobb területteljesítménnyel végezhető el a sorközök kultivátorozása.

AGCO International GmbH:

  • Teljesen új fejlesztésű IDEAL arató-cséplő gépcsalád;
  • MARS (Mobile Agricultural Robot Swarms) autonóm önjáró mezőgazdasági kisrobotok;
  • Fendt e100 Vario teljesen elektromosan, akkumulátorral működtetett traktor;
  • VarioPull munkagép-felfüggesztés a vonóerő növeléséhez. A Fendt VarioPull rendszerével egy automatikusan szabályozható munkagép-felfüggesztést fejlesztettek ki, amely a felfüggesztési pontok vízszintes irányú (maximum 80 cm-es) – hidromechanikus – eltolásával a munkagép tömegét használja fel az erőgép legkedvezőbb tengelyterheléseinek eléréséhez. A VarioPull segítségével a traktor mellső- és hátsó tengelyére eső terhelés is optimalizálásra kerül, ezáltal az erőgép tömege a legnagyobb vonóerő-átvitelre képes.

Fliegl Agrartechnik GmbH:

  • Beacon+GPS+Sigfox-Fliegl COUNTER SX-/-Pöttinger PÖTPRO Guide mezőgazdasági termék eredet nyomonkövető-, munkaművelet- és gépazonosító rendszer (társközreműködő: Pöttinger, AT),
  • BÜFFEL vontatott, előtároló-tartályos szálasanyag-felszedő, -aprító és -rakodó gép. A Fliegl Büffel („Bivaly”) vontatott rendfelszedő-kocsirakó a kétfázisú szálastakarmány-betakarítási technológia olyan munkagépe, amely több – nagyteljesítményű  – szállítójármű kiszolgálására készül. Saját rendfelszedő-, késes-rotoros takarmányszeletelő/-aprító szerkezettel és lapátos hevederes oldalkihordó elevátorral rendelkezik. Közbenső előtároló gyűjtőtartálya (50-100 m úthosszra) a szállítójármű-váltás idejére biztosít szálasanyag-tárolási kapacitást. A Büffel egy költséghatékony megoldás hagyományos rendfelszedő pótkocsik helyettesítésére, kiváltására.

John Deere GmbH & Co. KG:

  • AutoTrac Implement Guidance traktorba integrált aktív, automata sorközművelő kultivátor-vezérlés (társközreműködő: Monosem).
  • EZ Ballast Wheels erőgép hátsókerekek gyorscsatlakozós pótsúlyozása szerelés nélkül. Az erőgépek vontatási teljesítménye és hatásfoka pótsúlyozásukkal jelentősen befolyásolható. Ehhez nyújt segítséget a John Deere által kifejlesztett, szerelés nélküli

EZ Ballast hátsó traktorkerék pótsúlyozó megoldás, amelynek alkalmazásával – egy villástargonca segítségével – kerekenként ~5 perc alatt elvégezhető a pótsúlyozás. Az optimális pótsúlyozással ~3% üzemanyag-megtakarítás és ~9% szállítási teljesítmény növelés érhető el.

Pöttinger Landtechnik GmbH:

  • SensoSafe optikai vadvédelmi berendezés kaszálógépekhez,
  • Kamerával támogatott forgóboronás magágykészítés automatikus munkagép-vezérléssel (társközreműködő: New Holland Agriculture, IT). Forgóboronás magágykészítő+gabonavető gépkombinációk esetében az erőgép munkasebességét és a boronafogak fordulatszámát manuálisan kell összehangolni, illetve a folyamatosan változó talajállapothoz igazítani. Ezeket automatizálja a Pöttinger által kifejlesztett – ISOBUS kapcsolatban működő – nagy képfelbontású kamerarendszer, melynek következtében javul a vetőágy szerkezete és rögfrakciója, egyben a gépkezelő munkája is egyszerűsödik.

Amazonen-Werke H. Dreyer GmbH & Co. KG:

– SmartService 4.0 szerviztechnikusok helyszíni oktatása és képzése,

– SwingStop pro permetező szórókeret vízszintes belengésének megakadályozása (társközreműködő: Rometron BV, NL). Az újonnan kifejlesztett SwingStop pro rendszer a valósidejű szenzorokon keresztül érzékeli a munkasebességet, és ennek megfelelően változtatja a szórókeret-beállításokat, illetve a fúvókáként kijuttatott permetlémennyiségét. A szórókeret aktív, horizontális lengéscsillapítása és a minden egyes fúvókához vezető, magas dinamikájú szermennyiség-szabályozás  kombinációja révén – a teljes munkaszélességben – a növényvédő szer elosztásának eddig más rendszereknél nem tapasztalt pontossága érhető el.

A további, egy-egy ezüstéremmel díjazott innovációkat és a műszaki fejlesztéseket elvégző cégek felsorolását a táblázat foglalja össze.

Dr. Fűzy József

AGCO amazone CLAAS elektromos Fendt innováció Isobus John Deere kultivátor kultivátorok Massey Ferguson mezőgazdasági gép optimalizálás permetező Pöttinger sorközművelő szórókeret targonca technológia traktor új fejlesztés vetőgép