fbpx

Innovatív technológiák a jövő mezőgazdaságának

Írta: - 2018 február 03.

Válogatás az AGRITECHNICA ezüstérmes gépesítésfejlesztési újdonságai közül

Az AGRITECHNICA 2017 nemzetközi mezőgazdaságigépkiállítás díjazott innovációi közül a két aranyérmes és a 29 ezüstéremmel elismertből négy ezüstéremmel díjazott témát már ismertettünk. Folytatva a díjazottak bemutatását, az ezüstérmes innovációkról – néha szinte felsorolási jelleggel – a következőkben olvashatnak.

Az utolsó 10 év hat AGRITECHNICA kiállításának innovációs díjait áttekintve az látható, hogy a műszaki-technológiai fejlesztési díjakra pályázó innovációk száma minden esetben 300 feletti (300-393 közötti) volt. Ilyen kevés (2 db) aranyérmet mint az idén, legutóbb 2011-ben ítélt oda a zsűri, a többi években az aranyérmesek száma 4 és 7 darab között változott. Az ezüstérmes innovációk száma is csökkenést mutat: az idei 29 ezüstéremnél kevesebb csak egyszer, 2009-ben fordult elő (ekkor 28 fejlesztés kapott ezüstérmeket), más években 33-44 ezüstérmet ítéltek oda a pályázóknak. A fenti számok mintha az innovációk technikai értékének csökkenését mutatnák, vagy talán a zsűri megítélése lenne szigorúbb? Ezt a kérdést – már a közeljövőben – az új műszaki-technológiai fejlesztések gyakorlati érvényesülései, elterjedésük és gazdaságosságuk dönti el.

Az idén, az Agrárágazat novemberi számában már bemutatott két aranyérem (Claas CEMOS AUTO THRESHING és Kemper STALKBUSTER) mellett, a zsűri összesen még 20 cég 29 pályázatát jutalmazta ezüstéremmel. Az idei ezüsteső a legnagyobb menynyiségben a Claas harsewinkeli konstruktőreit „öntözte”, mivel – a kettőből az egyik aranyérem elnyerése mellett még – a 29 ezüstéremből négyet is ők kaptak meg. Ugyancsak négy ezüstöt érdemeltek ki az AGCO International GmbH, Fendt és Massey Ferguson németországi leányvállalatai, illetve egy ezüstéremmel díjazott témában (DKE-Data „Agrirouter”) még társközreműködők is voltak. Két-két ezüstérmet kapott:

az Amazonen-Werke, a Fliegl Agrartechnik GmbH, a John Deere mannheimi leányvállalata, valamint az eddig felsorolt német pályázó cégek mellett az osztrák Pöttinger Maschinenfabrik GmbH Grieskirchenből. A megmaradó 13 „ezüstön” 24 pályázó osztozott, mivel több társcég neve alatt benyújtott innováció is volt. A „hazai pálya előnyét” a német fejlesztések élvezték, hiszen a 29 ezüstből – a több országot is érintő, társas pályaművektől eltekintve – csak Ausztriába (Pöttinger), Olaszországba (New Holland Agriculture), Lengyelországba (Agrocom Polska) és nagy örömünkre még Magyarországra (GSI Hungary Kft.) tudtak díjakat „rabolni” a külföldiek.

A két- vagy több ezüstéremmel díjazottak és innovációik

Claas Vertriebsgesellschaft GmbH:

AXION 900 TERRA TRAC teljesen rugózott, fél-gumihevederes járószerkezetű traktor;

CEMOS vezetéssegítő rendszer az erő- és munkagép-csatlakoztatás, -beállítás optimális összhangjának megteremtéséhez;

Telematics Large Vehicle Alert System mezőgazdasági gépekre figyelmeztető rendszer a közúti közlekedésben;

CULTI CAM sztereoszkópikus növénysorfigyelő kamerarendszer sorközművelő kultivátorokhoz (társközreműködők: Bednar FMT, CZ; Carre SAS, FR; Einböck, AT; Hatzenbichler, AT). A térhatású, nagy felbontású Culti Cam 3D-s kamerarendszer képelemző szoftvere  segítségével a keskeny/széles sortávolságú kultúrnövényekben kisebb védősávokkal, nagyon pontos soron vezetéssel és nagyobb sebességgel, ezáltal nagyobb területteljesítménnyel végezhető el a sorközök kultivátorozása.

AGCO International GmbH:

  • Teljesen új fejlesztésű IDEAL arató-cséplő gépcsalád;
  • MARS (Mobile Agricultural Robot Swarms) autonóm önjáró mezőgazdasági kisrobotok;
  • Fendt e100 Vario teljesen elektromosan, akkumulátorral működtetett traktor;
  • VarioPull munkagép-felfüggesztés a vonóerő növeléséhez. A Fendt VarioPull rendszerével egy automatikusan szabályozható munkagép-felfüggesztést fejlesztettek ki, amely a felfüggesztési pontok vízszintes irányú (maximum 80 cm-es) – hidromechanikus – eltolásával a munkagép tömegét használja fel az erőgép legkedvezőbb tengelyterheléseinek eléréséhez. A VarioPull segítségével a traktor mellső- és hátsó tengelyére eső terhelés is optimalizálásra kerül, ezáltal az erőgép tömege a legnagyobb vonóerő-átvitelre képes.

Fliegl Agrartechnik GmbH:

  • Beacon+GPS+Sigfox-Fliegl COUNTER SX-/-Pöttinger PÖTPRO Guide mezőgazdasági termék eredet nyomonkövető-, munkaművelet- és gépazonosító rendszer (társközreműködő: Pöttinger, AT),
  • BÜFFEL vontatott, előtároló-tartályos szálasanyag-felszedő, -aprító és -rakodó gép. A Fliegl Büffel („Bivaly”) vontatott rendfelszedő-kocsirakó a kétfázisú szálastakarmány-betakarítási technológia olyan munkagépe, amely több – nagyteljesítményű  – szállítójármű kiszolgálására készül. Saját rendfelszedő-, késes-rotoros takarmányszeletelő/-aprító szerkezettel és lapátos hevederes oldalkihordó elevátorral rendelkezik. Közbenső előtároló gyűjtőtartálya (50-100 m úthosszra) a szállítójármű-váltás idejére biztosít szálasanyag-tárolási kapacitást. A Büffel egy költséghatékony megoldás hagyományos rendfelszedő pótkocsik helyettesítésére, kiváltására.

John Deere GmbH & Co. KG:

  • AutoTrac Implement Guidance traktorba integrált aktív, automata sorközművelő kultivátor-vezérlés (társközreműködő: Monosem).
  • EZ Ballast Wheels erőgép hátsókerekek gyorscsatlakozós pótsúlyozása szerelés nélkül. Az erőgépek vontatási teljesítménye és hatásfoka pótsúlyozásukkal jelentősen befolyásolható. Ehhez nyújt segítséget a John Deere által kifejlesztett, szerelés nélküli

EZ Ballast hátsó traktorkerék pótsúlyozó megoldás, amelynek alkalmazásával – egy villástargonca segítségével – kerekenként ~5 perc alatt elvégezhető a pótsúlyozás. Az optimális pótsúlyozással ~3% üzemanyag-megtakarítás és ~9% szállítási teljesítmény növelés érhető el.

Pöttinger Landtechnik GmbH:

  • SensoSafe optikai vadvédelmi berendezés kaszálógépekhez,
  • Kamerával támogatott forgóboronás magágykészítés automatikus munkagép-vezérléssel (társközreműködő: New Holland Agriculture, IT). Forgóboronás magágykészítő+gabonavető gépkombinációk esetében az erőgép munkasebességét és a boronafogak fordulatszámát manuálisan kell összehangolni, illetve a folyamatosan változó talajállapothoz igazítani. Ezeket automatizálja a Pöttinger által kifejlesztett – ISOBUS kapcsolatban működő – nagy képfelbontású kamerarendszer, melynek következtében javul a vetőágy szerkezete és rögfrakciója, egyben a gépkezelő munkája is egyszerűsödik.

Amazonen-Werke H. Dreyer GmbH & Co. KG:

– SmartService 4.0 szerviztechnikusok helyszíni oktatása és képzése,

– SwingStop pro permetező szórókeret vízszintes belengésének megakadályozása (társközreműködő: Rometron BV, NL). Az újonnan kifejlesztett SwingStop pro rendszer a valósidejű szenzorokon keresztül érzékeli a munkasebességet, és ennek megfelelően változtatja a szórókeret-beállításokat, illetve a fúvókáként kijuttatott permetlémennyiségét. A szórókeret aktív, horizontális lengéscsillapítása és a minden egyes fúvókához vezető, magas dinamikájú szermennyiség-szabályozás  kombinációja révén – a teljes munkaszélességben – a növényvédő szer elosztásának eddig más rendszereknél nem tapasztalt pontossága érhető el.

A további, egy-egy ezüstéremmel díjazott innovációkat és a műszaki fejlesztéseket elvégző cégek felsorolását a táblázat foglalja össze.

Dr. Fűzy József