fbpx

INTERVITIS INTERFRUCTA – kiállítás Stuttgartban

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 22.

A szőlő- és gyümölcstermelés és -feldolgozás gépesítésének legrangosabb bemutatóját háromévenként rendezik meg a Német Szőlészek Szövetsége Stuttgartban. Idén a kiállítás március 24-28. között tartott nyitva. Hangsúlyos teret kapott a feldolgozás, palackozás, csomagolás és a marketing is. Mi maradjunk szakterületünkön, a termeléstechnológia gépesítésénél.

Kiemelt újdonságok

A szigorú hagyományok szerint csupán egy arany- és egy ezüstérem valamint egyetlen különdíj ítélhető oda. A sok érdekes technikai újdonság miatt nehéz lehetett a bírálóbizottság dolga…

Arany: Az AGCO konszern Fendt 200 Vario ültetvénytraktorai a piacon elsőként és egyedüliként rendelkeznek fokozatmentes Vario-hajtóművel a szőlőművelő (V), a középszéles (F) és a gyümölcsösök, komlóültetvények különleges traktorainak kategóriájában. A tartozékok gazdag választéka optimális hatékonyságot ígér és a vezetési kényelem is elsőrangú.

Ezüst: A szőlőhegyek legkorszerűbb lánctalpas traktora a bíráló bizottság szerint a német NIKO cég HRS 90 típusú erőgépe. A 66 kW / 90 LE teljesítményű Yanmar dieselmotor rendkívül erőteljes járószerkezetet hajt meg: a radiáldugattyús 800 cm3 hidromotorok nyomatéka igen nagy, a lánctalp lánckerekei 400 mm átmérőjűek (az eddigi legnagyobb 280 mm volt). A munkagépek ráépíthetők, vagy elöl-hátul a teheremelő hidraulikára fogathatók fel. Kezelését joystick könnyíti meg, vezetőülése hátrafordítható.

Különdíj: CLEMENS VineScout kormányautomatikája háromdimenziós kamerarendszer segítségével vezeti az erőgépet a sorközben. A traktorosnak nem kell figyelmét megosztania a soron tartás és a munkagépek között, teljesen az érdemi munkára koncentrálhat. A sor végén hangjelzés tudatja a vezetővel, hogy át kell vennie a kormányzást és át kell állnia a következő sorközbe. A valamennyi traktortípusra felszerelhető automatika rendkívül pontos, a területteljesítmény ergonómiai igénybevétel nélkül fokozható.

Elektromos munkagép-hajtás

A traktorok elektromos rendszerének növekvő teljesítménye lehetővé teszi, hogy kisebb munkagépeknél nemcsak a vezérlés, hanem a hajtás is villamos árammal történjen. Jó példa erre a LEHNER cég szórógépe, amellyel csiga- és egérméreg, fűmag és köztes növényként alkalmazott aprómagvak juttathatók ki, önállóan vagy talajművelő munkagépekkel kapcsoltan. A meghajtó 12V villanymotor teljesítménye csupán 180 Watt, a szórási munkaszélesség mégis 2 és 24 m között változtatható, természetesen fokozatok nélkül. A beállított, kiadagolásra kerülő mennyiség az erőgép haladási sebességétől függetlenül állandó marad, a GPS-vevőről vezérelt állítható tolózárnak köszönhetően. A forgóban – a gép kiemelésekor – a tolózár automatikusan lezár, újrakezdéskor kinyit. A 70, 105 vagy 170 literes tartályban startautomatika is van, amely az esetleg összerázódó, kiülepedésre hajlamos szóróanyagot lazán tartja. A szórógép beállítása, ellenőrzése és a beállítás menet közbeni korrekciója a traktorfülkében elhelyezett vezérlőpultról történik.

„VINERO” fantázianévvel szőlőültetvények kombinált sorközi munkáira alkalmas, csöves kivezetésű változatban is gyártják a szórógépet, amellyel így centiméternyi pontossággal helyezhető ki a kívánt szóróanyag.

Ventilátortechnika: fedettség mindenek előtt

A sűrű lombozatba minden irányból behatolni képes permetködöt a legkülönbözőbb légtechnikai eljárásokkal állítják elő. Általában a ventilátorok kifúvási irányát változtatásával, terelőlapok lengetésével érik el a váltakozó intenzitású légáramot. A legegyszerűbb – és valószínűleg leginkább üzembiztos – megoldás az amerikai Myers ventilátora lehet, ahol a lapátok érdekes, csavart kialakításával és a különleges kiképzésű kifúvó csatornákkal érik el a vibráló léglökéseket, külön forgó-mozgó elemek nélkül. Ilyen ventilátorokat a Wanner ültetvénypermetezőkön láttunk, ahol egy másik érdekesség – a kéttartályos permetezőgép – is feltűnt. Szőlőkben a fürtzóna kezelésére ugyanis igen drága vegyszereket használnak, ezért ezeket általában külön munkamenetben juttatják ki. Wanner gépénél ez egy menetben is megoldható: a fürtök magasságában levő szórófejeket a külön tartályból táplálják, a többit pedig a gép szokásos nagy tartályából.

Elektrosztatikus feltöltéssel dolgozó permetezőgépeket is bemutattak, bár a szakma véleménye szerint ennek a nagy ráfordításnak csekélyebb a haszna és a hatékonysága, mint a ventilátortechnika fejlesztésének.



Farázók és szőlőkombájnok

Gyümölcsbetakarításhoz az extenzív és intenzív ültetvények törzsrázó és kötéllel rázó gépeit, a lehullott gyümölcs felszedésére szolgáló gépeket (Bäuerle Obsterntetechnik, Feucht-Obsttechnik, ALMA-ARNAUD Freres SA) ajánlottak – nem kielégítő választékban.

A szőlőkombájnok választéka színesebb volt. Gregoire S.A.S., Harter Landtechnik GmbH, Inderst GmbH, Krauss Maschinenbau, ORSI Group S.r.l., Pellenc s.a és Scharfenberger GmbH & Co.KG állított ki. Gregoire a ”Cleantech”és „Cleantech Vario” gépek leválasztó rendszereit tökéletesítette. A levelek, kocsányok, fás részek teljes körű leválasztása a gyártó szerint megoldott. A Pellenc-gépek kínálata is meggyőző volt: a multifunkciós 8490 típusú magajáró alapgép HEAVY DUTY hidrosztatikus összkerék-hajtásának POCLAIN kerékmotorjai 450 bar (!) nyomáson működnek. Lejtőn, esésvonalban 30%-ig és a rétegvonal mentén pedig 27%-ig biztonságosan közlekedhet. Munkasebessége max. 11 km/h, közúton 25 km/h. Az alapgép a legkülönbözőbb permetező, lombformázó és betakarító adapterekkel szerelhető fel.A PELLENC 8050 típusú vontatott, gyűjtőtartályos gép már 70 LE-s traktorral is üzemeltethető. Öt szedőkar-párja két, egyenként 1500 literes nemesacél tartályba gyűjti a termést. Tapogatókkal vezérelt iránytartású, hektárszámlálója és saját elektronikus diagnosztikai rendszere van. A gép dőlését hidraulika korrigálja.

Védelem fagy- és jégverés ellen

A klímaváltozás miatti szélsőségek az érzékeny szőlő- és gyümölcsültetvényeket fokozottan sújtják. A hirtelen fellépő éjszakai fagy ellen bevált, egyszerű módszer lehet a permetköddel történő védekezés, de ekkor nagy a növénybetegségek kialakulásának veszélye, és a tápanyagok is kimosódhatnak a talajból. Megoldásként gázégővel ellátott, nagyteljesítményű ventillátorral működő stabil vagy vontatott hőlégfúvó gépeket ajánlanak. A gyártók állítása szerint az ilyen rendszerek üzemeltetése olcsóbb, mint a paraffingyertyára alapozott fagyvédelem, és háromszor olcsóbb, mint a kiépített, telepített megoldásoké.

A forrólevegős védelemnél a gázturbina kilépő nyílásánál ugyan még 100 Co körüli lehet a hőmérséklet, de már 1 m távolságban alig több mint 20 Co, így a hajtások nem károsodhatnak. Egy stabil „hőközpont” körbeforgó tornyával 80-100 m átmérőjű körzet (max. 1 hektár) védhető, a traktorvontatású, állandó mozgásban levő gázturbinával pedig akár 8 hektár fagyvédelme is megoldható.

A jégeső kártétele elleni védekezéshez a sorokra vagy a sorok fölé kifeszített hálókat szokás használni. Egyes vélemények szerint a hálót a sorokra már a lombozat kialakulásának kezdetén is érdemes feltenni, mert így a levélzet szinte belenő és biztos tartást kap. Egy másik nézet szerint – ezt az újdonságdíjas Wagner GmbH „Whailex” rendszere képviselte – elég a hálót a jégverés veszélye előtt kihúzni. Az ő rollószerűen felcsévélt hálójukat, akár 100 méter hosszban is tetszőleges gyakorisággal lehet kihúzni és visszaengedni.

Lakkfestésű színes huzalok

A támrendszerben feszülő színes huzalok nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem nagyban segítik a kötözési munkát is, könnyen felismerhetővé teszik a huzalrendszer alapját. Fém támoszlopok esetén sincsenek kitéve a korróziónak, bevonatuk mechanikailag tartós, nehézfémeket, oldószereket nem tartalmaz, UV-sugárzással szemben is ellenálló. A piacvezető Crapal Color huzal sárga, fehér és zöld színekben kapható. Magja 2 mm átmérőjű, a bevonattal együtt 2,10 mm – egy 25 kg-os köteg 1000 m huzalt tartalmaz.

Rövid beszámolónkban csak a legfeltűnőbb érdekességekre tértünk ki. Nem szóltunk a hagyományos talajművelő, mulcsozó és a vezérelt munkaeszközökkel dolgozó sorművelő gépekről, amelyek más kiállításokon is hasonlóan bő választékban jelennek meg.

Huszár Jenő – Huszárné Szilágyi Erzsébet

FARMCENTER Kft