fbpx

Iszonyú drága a tojás, de mindjárt zuhanni kezd az ára

Írta: - 2020 május 18.

A múlt héten még mindig több mint 133 euró volt 100 kg tojás a csomagolóhelyi átlagára Európában (EU-27), ami 9,6 százalékkal magasabb ár a tavalyinál. Az alábbi ábra jól érzékelteti, hogy az idei tavaszon 10-15 százalékkal kell többet fizetni a portékáért, mint az elmúlt öt évben. A 2015-19-es adat évvégi emelkedése a 2016/17. évi madárinfluenza-járvány hatása. Magyarországon az utóbbi években az alábbi ábra szerint alakultak az árak. A 2018. évi magas kezdőszint még a madárinfluenza-járvány utóhatása. Pillanatnyilag csaknem 15 százalékkal drágább a tojás, mint tavaly ilyenkor.

Ehhez képest Európa tojástermelése lendületesen nő, önellátottsági szintje folyamatosan 103 százalékos, hazánké pedig 106-107 százalékos. Az idei március-áprilisi áremelkedés egy része normális, a húsvétot megelőző szezonális keresleti csúcsot mutatja, ezt fejelte meg a koronajárvány miatti pánikvásárlás több mint 10 százalékkal. A tojásfelhasználást növelte, hogy sok háztartásban elkezdtek olyanok is pékáruk, péksütemények és tészták előállításával kísérletezni, akik eddig soha nem gondoltak rá. Ez hosszú heteken át az élesztőellátás terén is kihívások elé állította a kereskedelmet.

A madárinfluenza is itt van újra Európában, és az összes tagállam közül hazánkat sújtja a leginkább, ezt mutatja az alábbi ábra. Ez lehet az oka annak, hogy míg más tagállamokban „csak” 9-10 százalékkal drágább a tojás, mint tavaly, nálunk csaknem 15-tel. Ami a továbbiakat illeti, az ábrák és a járványhelyzet is azt ígéri, hogy hamarosan meredek árzuhanásba kezd a portéka.